arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Змінюємо права в Україні - процедура, вартість

Змінюємо права в Україні - процедура, вартість

Кожному власнику транспортного засобу – автолюбителю або професійному водієві, важливо знати про всі вимоги, що висуваються до їх документів, а саме – посвідчення водія. Особливу увагу слід приділити такому важливому питанню як заміна прав водія в Україні. Коли може виникнути потреба у цій процедурі? Скільки доведеться за неї заплатити? Про це і не тільки й йтиметься далі.

 

Причини заміни

 

Відповідно до чинного законодавства, в Україні діють такі типи посвідчень, а саме:

  1. Старий зразок, виданий водіям до 1993 року.
  2. Ламіновані (видавалися в період із 1993 по 2011 рік).
  3. Пластикові (їхня видача почалася з 29.03.2011).
  4. Оновлений пластик (з 1.04.2021).

Якщо документ, виданий до 29 березня 2011 року не потребує заміни, оскільки має необмежений термін придатності, то права водія нового зразка повинні змінюватися раз на тридцять років. Обмін може проводитись і з інших причин. Це:

  1. Непридатність документів для подальшого використання через механічні пошкодження, внаслідок чого немає можливості зчитувати дані про водія.
  2. Одержання автомобілістом іншої категорії прав.
  3. Зміна прізвища чи імені.
  4. Серйозні проблеми зі здоров'ям (істотне погіршення слуху чи зору).
  5. Втрата документа (зокрема і у разі крадіжки).

Примітно, що зміна посвідчень старого зразка на новий може бути виконана за бажанням водія без причини (наприклад, водієві не подобається власна фотографія або підпис). Для цього достатньо вирушити до будь-якого найближчого сервісного центру МВС України або перейти на офіційний сайт Головного сервісного центру МВС України.

 

Які документи необхідні

 

Вибравши оптимальний спосіб заміни, рекомендується підготувати такий пакет документів:

  • паспорт громадянина України;
  • копію ідентифікаційного номера;
  • квитанцію, що підтверджує сплату державного мита;
  • сам документ, що підлягає заміні.

Додатково потрібно надати документи про зміну імені або прізвища, якщо права водія змінюються у зв'язку з цією причиною.

Ще один важливий документ, без якого неможлива заміна прав – це довідка про пройдений медичний огляд. Її вартість залежить від того, де людина проходитиме обстеження і в середньому становить від 250 до 300 UAH.

 

Обмін документів у сервісному центрі

 

По приходу до регіонального відділення йому потрібно зайняти чергу до консультанта. Потім необхідно пред'явити всі документи та здійснити оплату послуги. Далі потрібно зайняти чергу до фотографа та сфотографуватися для нових документів. На це піде приблизно 30 хвилин особистого часу водія (з урахуванням простою в черзі). Ще приблизно півгодини після цього потрібно витратити на те, щоб дочекатися, коли надрукуються та заламінуються нові права.

 

Вартість послуги

 

Під час обміну посвідчення водія у разі відкриття нової категорії водієві доведеться заплатити 245 гривень. Трохи менше, а саме – 232 гривні, потрібно заплатити при відкритті нижчої категорії (складання іспиту при цьому – обов'язкова умова). Якщо обмін пов'язаний зі зміною особистої інформації (імені, прізвища), то вартість послуги у такому разі становитиме 219 гривень.

 

Зміна прав через сайт

 

Це оптимальний варіант для тих, хто бажає заощадити свій час. Для прискорення процесу надання нових прав водієві необхідно в режимі онлайн подати всі необхідні документи. Після цього йому буде призначено точний час прийому працівника сервісного центру МВС.

 

Можливо, вам буде корисно дізнатися і про те, як бути, якщо «Вкрали паспорт чи ІПН – що робити?», а також, «Які документи слід міняти після зміни прізвища?».

Курс валют

Курс валют