arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Вкрали паспорт чи ІПН – що робити?

Вкрали паспорт чи ІПН – що робити?

Що робити, якщо вкрали паспорт? Як бути, якщо з ним зник і ваш ідентифікаційний код? Це важливо знати, оскільки перший документ є найважливішим у нашій країні, а другий є вашим ідентифікатором як платника податків та потрібний при оформленні більшості довідок, документів тощо.

 

Вкрали паспорт – що робити насамперед?

 

Що б не відбувалося в цей момент у вашому житті, хоч би як терміново вам був потрібен документ, перший ваш крок у такій ситуації – це звернення до правоохоронних органів із заявою про крадіжку документа або його втрату. Це потрібно зробити у будь-якому випадку з двох причин:

  1. По-перше, вам при оформленні нового документа потрібно буде надати докази обставин зникнення/втрати попереднього. Звучить голосно, але насправді просто важливе документальне підтвердження того, що ви втратили документ як підстава для видачі вам нового.
  2. По-друге, байдуже, вкрали у вас документ або ви самі його втратили. Як кажуть у народі, втратив паспорт – чекай на кредити. І, на жаль, це зовсім не жарт, а досвід багатьох людей, які з власної необережності чи з чужого злого наміру позбавлялися документів.

Методи перевірки заявок на кредити постійно вдосконалюються, але навіть, незважаючи на це, випадки шахрайства з чужими документами так само мають місце. Безперечно, ви дізнаєтеся з часом, що на ваше ім'я оформили кредит, більше того, ви з високою ймовірністю зможете довести, що оформляли його не ви. Але якщо окрім ваших слів та інших доказів у вас буде підтвердження того, що у певну дату ви зверталися до поліції із заявою про те, що у вас вкрали паспорт, ситуація вирішиться у рази швидше та простіше.

 

Як отримати новий документ, якщо вкрали паспорт?

 

Потрібно звернутися безпосередньо до територіального підрозділу ДМС України або до ЦНАПу, де також можна подати документи та заяву на видачу нового документа. Робиться це за місцем вашого проживання.

Які необхідні документи:

  1. Ваша заява про втрату або крадіжку паспорта, оформлена за встановленим МВС зразком.
  2. Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, якщо паспорт був саме вкрадений, і це сталося на території України.
  3. Якщо за підсумками процедури підтвердження особи встановити особу не вдалося, буде потрібне рішення суду.
  4. Документи про сплату державного мита або документ, який підтверджує, що громадянина звільнено від його сплати.
  5. Інші документи, які підтверджують інші змінні дані про вас: свідоцтва про народження ваших дітей, про укладення шлюбу, про зміну прізвища та/або імені, якщо ви проходили таку процедуру і т.д.
  6. Ваш ІПН.
  7. Фото у розмірі 10 на 15 см.

 

Вкрали паспорт - штраф потрібно оплачувати?

 

Так, але він, по суті, символічний – лише 34 гривні на даний момент. За законом він має бути встановлений у розмірі не більше 1-3 неоподатковуваних мінімумів (1 мінімум = 17 грн.).

 

Скільки коштує поновити документ?

 

Загальна вартість виготовлення нового паспорта, що включає держмито та вартість бланка, становить зараз 363 гривні. Оформлення відбувається не довше 20 робочих днів – це стандартний термін надання цієї послуги. Якщо ви бажаєте отримати документ швидше, можна сплатити за термінове оформлення. Тоді вартість послуги для вас становитиме 489 гривень, і свій новий паспорт ви отримаєте не пізніше ніж через 10 робочих днів.

 

Що робити з вкраденим або втраченим ІПН?

 

З цим документом кредитів без паспорта, на щастя, не оформити, тому процедура дещо простіша. Треба просто з'явитися до найближчого відділення фіскальної служби та запросити видачу вам нового документа за вашою заявою. На все про все йде хвилин 5, оскільки це не паспорт чи права – це фактично просто папірець, який зручно пред'являти скрізь, де потрібно вказати свій номер платника податків.

 

Можливо, вам також буде корисно дізнатися про те, «Як змінити прізвище в Україні?» або «Які документи слід міняти після зміни прізвища?», якщо ви вже зробили це і не бажаєте проблем із актуальністю важливих документів.

Курс валют

Курс валют