arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Як отримати компенсацію за няню в Україні?

Як отримати компенсацію за няню в Україні?

Ось уже три роки як для українців діє державна програма «Муніципальна няня, Україна». Йдеться про спеціальну послугу, в рамках якої забезпечується догляд за дитиною до трьох років. Давайте ж докладніше розберемося в тому, хто може стати муніципальною нянею, які документи слід зібрати для оформлення та яку компенсацію можна отримати.

 

Що це таке і хто може взяти участь у програмі

 

Як уже зазначалося, це соціальна програма, завдяки якій батьки, опікуни чи усиновителі дитини до трьох років можуть офіційно найняти для неї няню та щомісяця отримувати за це грошову компенсацію. Вигода цієї програми для няні в тому, що її офіційно влаштовують на роботу з подальшим оформленням трудового договору. Завдяки цьому документу няня може розраховувати на отримання субсидій та нарахування трудового стажу.

Не менш вигідною ця послуга може бути і для батьків, які мають право отримати часткову оплату няні для свого маленького чада. Це не лише економія сімейного бюджету, а й можливість заощадити час.

Ще одна перевага для батьків – гарантія безпеки. Вони можуть розраховувати на юридичну допомогу та захист з боку чинного законодавства, адже між ними та нянею оформляється офіційний договір – документ із докладним описом вимог, які будуть вигідні і няні, і самим батькам. З іншого боку, якщо у сім'ї двоє чи більше дітей, оформити няню можна для кожної дитини, одержуючи у окремі грошові компенсації.

Соціальна програма поширюється на такі категорії громадян:

  1. Батьків, опікунів або усиновителів дітей віком до трьох років за умови, що кожен із них офіційно працевлаштований.
  2. Батьків або опікунів, які не працюють через інвалідність (I або II група).
  3. Сім'ї, у яких народилося більше трьох дітей одночасно.
  4. Опікунів та батьків, які займаються доглядом за дитиною з інвалідністю.

Водночас послуга недоступна вихователям дитячих садків.

 

Розмір компенсації, вартість та процедура оформлення

 

Відповідно до постанови, яку Кабінет Міністрів України ухвалив 30.01.2019 року, в рамках соціальної програми батьки або опікуни, які здійснили оплату послуг муніципальної няні, можуть отримати грошове відшкодування від держави. Воно дорівнює сумі прожиткового мінімуму для дитини до шести років, яка станом на 2022 рік становить:

  • 2 100 UAH – на 1.01.
  • 2 201 UAH за 1.07.
  • 2 272 UAH на 1.12.

Для дітей з інвалідністю, які потребують особливого догляду, виплата компенсації становить два прожиткові мінімуми. При цьому сума не повинна перевищувати вартості послуги, яку сплатив заявник.

Це безкоштовна послуга. Для її оформлення потрібно надати такі документи:

  1. Паспорт та ІПН у двох примірниках (оригінал зі скан-копією).
  2. Свідоцтво про народження дитини.
  3. Документ, що підтверджує факт проживання на території України (для іноземців).
  4. Трудовий договір (підписується нянею та батьками або опікунами дитини).
  5. Рішення про усиновлення (для прийомних батьків).
  6. Копії чеків або квитанцій, що підтверджують оплату послуг няні.

Подати документи можна в онлайн-режимі шляхом переходу на сайт gov.ua. Відповідь про результат рішення щодо виплати грошової компенсації буде надіслана заявнику протягом десяти робочих днів.

Тепер ви знаєте про специфіку роботи соціальної програми, розміри компенсації і в курсі того, кому належить така няня в першу чергу. Поділіться цією інформацією зі своїми друзями – особливо з тими, хто має маленьких дітей. Можливо, вона буде цікавою для них і принесе користь.

Курс валют

Курс валют