arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як правильно гасити борги, якщо маєте багато кредитів?

Як правильно гасити борги, якщо маєте багато кредитів?

Грошові позики та кредити поступово стають частиною життя сучасної людини. Буває, що кредити оформляються відразу у кількох банківських установах чи МФО. У зв'язку з цим постає цілком резонне питання: де знайти гроші на погашення боргів і як зробити так, щоб позбутися кредитних заборгованостей у максимально короткі терміни? Давайте розбиратися, як слід діяти в цій ситуації, і які кроки потрібно робити в першу чергу.

 

Рекомендації щодо швидкого погашення кредитів

 

Перша думка, що виникає в голові у більшості боржників – взяти гроші у борг для погашення кредиту. Насправді це погана ідея, тому від неї слід відмовитись одразу. Справа в тому, що після оформлення чергового кредиту тільки зросте кількість боргів, які потрібно погашати, хоча грошей більше не стане. Краще піти іншим шляхом та визначити для себе дієвішу тактику. Ось вам пару варіантів:

  1. Щомісячне збільшення суми виплат на 10%. Це сприятиме швидшому погашенню кредиту та подальшої економії на переплаті.
  2. Створення страхового резерва. В цьому випадку мається на увазі відкладання невеликої суми коштів щоразу після отримання чергової заробітної плати. За рахунок цього вдасться сформувати своєрідну подушку безпеки, яка може допомогти у разі виникнення безвихідної ситуації.

 

Особливості погашення банківського кредиту

 

Якщо ви оформили кредит у банку, то перше, що вам рекомендується зробити – ознайомитись з умовами кредитного договору, щоб мати уявлення про наслідки невчасного внесення чи пропуску чергового платежу. Щоб не погіршити ситуацію, краще не пропадати і не ховатися, а заздалегідь попередити менеджера банку про те, що не зможете вчасно здійснити погашення боргів за кредитами. У такому випадку фахівець зможе запропонувати один з варіантів вирішення проблеми, що виникла. Це може бути:

  1. Реструктуризація. Має на увазі внесення змін до умов кредитного договору для того, щоб продовжити термін кредитування та зменшити розмір обов'язкового щомісячного платежу.
  2. Рефінансування (отримання нової кредитної позики на погашення поточного кредиту).
  3. Кредитні канікули. У цьому випадку йдеться про відстрочення платежу, яке може тривати до шести місяців після погодження всіх деталей із банківською установою.

 

Переваги рефінансування

 

Головний плюс цього фінансового інструменту в тому, що за його допомогою можна досягти кількох цілей:

  1. Зменшення річної процентної ставки.
  2. Об'єднання всіх відкритих договорів на один.
  3. Зміни валюти кредитного боргу (особливо актуальні у разі збільшення курсу долара чи євро).
  4. Продовження терміну кредитування (досягається за рахунок можливості здійснювати менший за своїм розміром щомісячний платіж).

 

Рекомендації для успішного повернення кредитних боргів

 

Щоб якнайшвидше повернути кредит, можна скласти графік погашення боргу. Допоможе цьому створення спеціальної таблиці для систематизації всіх наявних кредитів. У її графах пропонується вказати точну інформацію про:

  • найменування кредитора;
  • розмір процентної ставки;
  • суми обов'язкових щомісячних платежів;
  • базовий розмір кредитного боргу;
  • терміни погашення позики.

Далі потрібно визначитися, як діяти - погашати всі кредити одночасно або зайнятися виплатою найбільшої позики з високою процентною ставкою.

Для більшої наочності рекомендується скласти календар виплат, де можна буде відзначати дати платежу за кожною взятою позикою. Це дуже зручно, адже цей метод не дозволить заплутатися або пропустити день внесення чергового внеску через забудькуватість.

Керуючись цими нехитрими рекомендаціями у реальному житті, вдасться набагато швидше закрити всі кредитні заборгованості, усвідомивши при цьому, що брати позику на погашення боргів – це заборонений прийом, який не допоможе вирішити проблему.

Курс валют

Курс валют