arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Штрафи для водіїв в Україні - скільки коштують порушення на дорогах

Штрафи для водіїв в Україні - скільки коштують порушення на дорогах

Нові штрафи за порушення правил дорожнього руху у 2022 році – одне з головних питань, яке хвилює багатьох автовласників. Пов'язано це з тим, що ще 2021 року народні депутати працювали над підготовкою змін для водіїв, які мали запрацювати у новому році. Давайте ж докладніше розберемося в тому, скільки доведеться заплатити автовласнику за те чи інше порушення на дорозі і з якими новаціями доведеться зіткнутися.

 

Найбільш високі штрафи за порушення правил дорожнього руху, Україна

 

Найбільші штрафні санкції поширюються на водіїв, які сідають за кермо транспортного засобу у стані алкогольного сп'яніння або під дією наркотичних речовин. Водночас розмір суми безпосередньо залежить від попередніх порушень водія під час руху на дорозі. Згідно з чинним законодавством порушник має заплатити:

 

  1. 17 000 UAH у разі першого затримання у нетверезому стані (вилучення прав водія на один рік).
  2. 34 000 UAH – при другому затриманні. І тут права забираються терміном на три роки.
  3. 51 000 UAH – при дворазовому затриманні протягом одного року. Окрім цього, водія позбавляють прав терміном на десять років, а також конфіскують його автомобіль.

 

Якщо затримання відбувається вдруге, замість штрафу на порушника може бути накладено адміністративне стягнення. Додатково на нього чекає арешт на десять діб. Незалежно від того, який вид відповідальності буде застосовано до водія, в обох випадках виконується вилучення транспортного засобу. Повернути його можна буде тільки через певний період часу за додаткову плату.

 

Додаткові штрафи на водія передбачені у разі, якщо він відмовиться від медичного огляду на предмет алкогольного сп'яніння. В результаті, доведеться заплатити 40 800 гривень. Про кримінальну відповідальність доводиться говорити, якщо через нетверезого водія сталася ДТП і є постраждалі.

 

Які передбачені штрафи для водіїв

 

Розмір штрафу визначається поведінкою водія, через якого виникла аварійна ситуація на дорозі, а також залежить від наслідків дорожньо-транспортної пригоди. З огляду на це доводиться говорити про такі суми як:

 

  1. 850 UAH – факт скоєння ДТП.
  2. 1 190 UAH – за каліцтво автомобілів інших водіїв, що беруть участь у ДТП.
  3. 3 400 UAH – у випадку, якщо водій, який спровокував ДТП, втік з місця події (додатково у нього можуть забрати права терміном на два роки).

 

Нові штрафи для водіїв передбачені і в тих випадках, якщо було порушено правила дорожнього руху, але внаслідок цього ніхто не постраждав. Наприклад, якщо під час їзди по населеному пункту водій перевищить швидкість, встановлену не більше ніж 50 км/год, йому доведеться заплатити 1 700 UAH. За факт створення аварійної ситуації на дорозі порушнику можуть виписати штраф на суму 1 445 UAH, а за неправильного проїзду перехресть та порушення встановлених правил обгону – 510 UAH.

 

Порівняно з попередніми роками почали діяти і нові штрафи для водіїв за перевищення встановленої швидкості (від 20 до 50 км/год) та не пристебнутий ремінь безпеки – 340 та 510 гривень відповідно.

 

Як водію перевірити наявність чи відсутність штрафу

 

У зв'язку з тим, що останніми роками успішно практикується автофіксація порушень за допомогою встановлених на дорогах камер, для багатьох водіїв залишається актуальним питання перевірки штрафів правил дорожнього руху. Зробити це можна за номером транспортного засобу декількома способами:

 

  • за допомогою додатків «Штрафи ПДР» та «Штрафи UA»;
  • через Telegram-бот;
  • після входу на сайт ДСЦ МВС;
  • через «Дію»;
  • в електронному кабінеті водія;
  • за допомогою інтернет-сервісів Приват24/Monobank.

 

Додатково потрібно вказати ідентифікаційний номер власника транспортного засобу та інформацію з техпаспорту.

 

Як сплатити штраф, Україна

 

Оплату штрафу можна виконати через касу банку, термінал, Приват24 або за допомогою сервісів iPay, Portmone, EasyPay. Віднедавна українські водії сплатити штраф можуть через мобільний додаток «Дія» або через перехід на сайт e-driver.hsc.gov.ua.

 

Тепер ви знаєте, як перевірити штрафи ПДР Україна дозволяє, де його сплатити, а також маєте інформацію про точні суми штрафів за те чи інше порушення на дорозі зі створенням ДТП або без нього.

Курс валют

Курс валют