arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Закордонний паспорт дитині – як оформити, що потрібно?

Закордонний паспорт дитині – як оформити, що потрібно?

Вперше збираєтесь на відпочинок із дитиною за кордон? Тоді саме час подбати про те, щоби все пройшло чудово і після поїздки залишилися тільки позитивні емоції. Перше, з чого слід розпочати – це підготовка необхідного пакету документів для сім'ї. У 2015 році у законодавстві України відбулися деякі зміни, тому для виїзду за кордон слід оформити закордонний паспорт для дитини. Ця процедура обов'язкова в будь-якому випадку і не залежить від віку дитини - їй може бути 2-3 роки або навіть кілька днів. Різниця полягає лише в тому, що паспорт буде придатним протягом різного терміну (залежить від фактичного віку дитини).

 

Що потрібно для оформлення?

 

Дітям, яким не виповнилося 16 років, закордонний паспорт оформляється терміном на 4 роки, а для дітей віком від 16 років та більше цей термін збільшується до 10 років. Примітно, що дітям до 12 років видаються закордонні паспорти з порожнім чіпом. Починаючи з 12-річного віку та лише після згоди батьків, дітям дозволяється залишати відбитки пальців та ставити цифровий підпис на виданому документі.

Для оформлення необхідно надати:

  1. Заяву від обох батьків (має бути завірена у нотаріуса).
  2. Оригінал та копію метрики (після досягнення 14 років пред'являється ID-картка разом із скан-копією).
  3. Копії цивільних паспортів батьків.
  4. Дві фотографії 3,5х4,5 та одна розміром 10х15.
  5. ІПН та його копію (для дітей віком від 16 років).
  6. Квитанцію про оплату держмита.

Важливо врахувати, що список документів може розширюватися та доповнюватись відповідними довідками – все залежить від конкретної ситуації та окремо взятого випадку.

 

Де оформити: особливості процедури

 

Для оформлення слід вирушити до будь-якого територіального підрозділу міграційної служби. Місце реєстрації ролі не грає. Підліткам віком від 16 років можна приходити самим, а ось дітям молодше – лише у супроводі одного з батьків. Якщо дитина росте без батьків, то міграційну службу вона може прийти з опікуном, піклувальником, усиновлювачем або іншим законним представником.

Згідно з новими правилами, оформити закордонний паспорт дитині можна без дозволу другого з батьків. Також не потрібні документи про розлучення та підтвердження позбавлення батьківських прав.

Фотографії потрібного формату, зазначеного вище, можна принести із собою (тільки дітям віком до 12 років). Також дітей будь-якого віку можуть сфотографувати за місцем безпосередньо у самому підрозділі міграційної служби. До фотографії висуваються деякі вимоги:

  • контури мають бути чіткими;
  • 70% фотографії має займати обличчя дитини;
  • фото робиться на білому тлі, будь-які сторонні предмети повинні бути відсутніми;
  • відсутність дефектів.

 

Скільки коштує оформлення?

 

Відповідно до чинного законодавства, доведеться заплатити 694 гривні (за умови звичайної процедури оформлення тривалістю до 20 робочих днів). У разі термінового оформлення (до 7 робочих днів) вартість зростає до 1046 гривень. Крім того, оформити закордонний паспорт можна і через турагенцію, але тоді ця процедура обійдеться в рази дорожче.

Батьків також хвилює питання про те, чи можна подовжити закордонний паспорт дитині. На практиці це зробити неможливо, адже згідно із законом після закінчення терміну придатності документ має бути випущено заново.

Тепер, знаючи всі нюанси процедури оформлення та ознайомившись зі списком необхідних документів, вдасться не лише заощадити час, а й спланувати відпочинок таким чином, щоб він приніс максимум позитивних емоцій та вражень.

Курс валют

Курс валют