arrow
Кредитні продукти
Кредитні продукти
Корисна інформація

Кредитні картки «RED» та «RED CASH» від Альфа банк - умови, особливості

Кредитні картки «RED» та «RED CASH» від Альфа банк - умови, особливості

Альфа банк заслужено є одним із найпопулярніших банків в Україні. Він сучасний та здатний задовольнити запити кожного клієнта. Так, до нього є питання, як і до будь-якого іншого банку, і це нормально, адже нам надають сервіс, а користуватися ним чи ні, вирішувати вже нам. Однак банк стає тільки кращим і наявність таких карт як «RED» та «RED CASH» тільки підтверджують це. Чому? Чим вони відрізняються? Яка краща? Розбираємось разом з вами.

 

Які умови доступні власникам цих карток і чим вони відрізняються?

 

Альфа банк стверджує, що карти максимально схожі, а різниця полягає в умовах, пов'язаних із способом використання. Наприклад, кредитна картка «RED» призначена для безготівкового розрахунку. Це спричиняє більш вигідні умови при здійсненні безготівкових оплат, зокрема, наявність пільгового періоду. А картка «RED CASH» була створена спеціально для тих, хто звик мати справу з готівкою, і воліє частіше знімати гроші, ніж оплачувати різні покупки та послуги безготівково. Як ця відмінність позначилася на тарифах карток, показуємо наочно у порівняльній таблиці.

Параметри картки

«RED»

«RED CASH»

Платіжна система картки

MasterCard Debit World

MasterCard Debit World

Кредитний ліміт

500-200000 грн.

500-200000 грн.

Ставка, % річних

39,99%

26%

Ставка впродовж пільгового періоду, % річних

0,01%

Немає пільгового періоду

Пільговий період

62 дні

Немає пільгового періоду

Мінімальний щомісячний платіж

5%, min 50 грн.

5%, min 50 грн.

Відкриття рахунку

Безкоштовно

Безкоштовно

Обслуговування

Безкоштовно

Безкоштовно (3,5% за наявності заборгованості понад 20 грн. на момент закінчення розрахункового періоду)

Зняття готівки, кредитні кошти

4%, min 20 грн.

Безкоштовно

Зняття готівки, власні кошти

4%, min 20 грн.

4%, min 20 грн.

Інформування по SMS

15 грн.

15 грн.

Переказ на іншу картку банку, кредитні кошти

4%, min 20 грн.

Безкоштовно

Переказ на іншу картку банку, власні кошти

4%, min 20 грн.

4%, min 20 грн.

Штраф за прострочення мінімального щомісячного платежу

100 грн.

100 грн.

Штраф за прострочення мінімального щомісячного платежу, якщо прострочення триває більше 5 днів

300 грн.

300 грн.

Ставка на розмір простроченої заборгованості, % річних

39,99%

26%

Платіжна система у карти одна, як бачите, так само як і кредитний ліміт. А ось відсоткова ставка у річних вже відрізняється і пояснення тому просте – картка «RED» має пільговий період, що дозволяє користуватися кредитними грошима майже безкоштовно, за символічні 0,01% річних протягом 62 днів. Саме в цьому її перевага, а тому ставку за використання коштів банку поза пільговим періодом встановили на вищому рівні. Заради справедливості відзначимо, що навіть 39,99% - це не дуже висока ставка, якщо враховувати середні ставки по ринку в Україні. У нашій країні є кредитки, за якими річна ставка перевищує 50%.

За кредиткою «RED CASH» ставка значно нижча – всього 26%. Це пояснюється відсутністю пільгового періоду та інших можливостей користуватись грошима безкоштовно. Платити ви будете у будь-якому випадку, але набагато менше, що приємно. На пільговому періоді хотілося б зупинитися окремо - його в принципі переважна більшість банків встановлює виключно для безготівкових операцій, відповідно його відсутність за цією карткою теж норма - вона призначена для безпроблемного зняття готівки. Причому знімати гроші ви зможете теж безкоштовно, тоді як за зняття готівки з картки «RED» доведеться платити. Проте безкоштовним буде лише зняття кредитних коштів і, як стверджує сам банк, оплата не знімається з огляду на те, що вартість цієї послуги включена в ціну зняття власних коштів.

Важливо звернути увагу на пункт вартості обслуговування. Якщо картка «RED» обслуговується банком абсолютно безкоштовно, то у випадку з «RED CASH» ситуація дещо інша – якщо у вас є заборгованість понад 20 грн., за обслуговування доведеться сплатити 3,5% від суми боргу. Дуже розумно стежити за цим питанням, щоб не наростити собі борги на рівному місці. Цією сумою 20 грн. банк вже вас, по суті, страхує від «технічних боргів», коли якісь копійки чи кілька гривень «з'їдає» комісія, але загалом відповідальність лежить на вас.

Резюме наше в даному випадку буде дуже простим – карти хороші, конкурентні продукти з адекватними умовами. Особливо тішить, що Альфа банк враховує інтереси та поведінкові звички своїх користувачів. Можливо, мешканцям великих і розвинених міст неочевидна вся принадність кредитної картки з безкоштовним зняттям готівки, але жителі менших міст і селищ з одним банкоматом на досить велику територію та нестачею терміналів у магазинах тощо, цю опцію безперечно оцінять.

За умовами картка цілком релевантна умовам карт інших популярних банків. Розмір щомісячного платежу досить зручний та помірний. 5% це небагато – у нас є банки, які не вагаються та хочуть отримувати мінімум 7%, а то й більше – до 10%. З лімітом до 200 000 гривень ця різниця дуже відчутна. Щодо комісій теж претензій бути не може, вони цілком відповідають середньоринковим і платити вам доведеться лише за операції, які, умовно кажучи, не вписуються в призначення карти. Одна для оплати безготівково – це дійсно безкоштовно. Друга для зняття готівки – за це теж із вас грошей не беруть. Решта – сервіс і комфорт, і ціна на нього об'єктивна.

Курс валют

Курс валют