arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як обрати надійний НПФ

Як обрати надійний НПФ

Недержавний пенсійний фонд (НПФ) - це організація некомерційного характеру, яка має на меті накопичення пенсійних вкладів з їх подальшим зберіганням. Виплачуватись ці внески вкладникам почнуть після настання пенсійного віку, який встановлюється відповідно до чинного законодавства (зараз – це 60 років). Давайте ж дізнаємося, які є НПФ Україна, на яких умовах вони пропонують свої послуги і чи може потенційний вкладник бути впевненим у їх надійності.

 

Критерії вибору НПФ

 

Обираючи недержавний пенсійний фонд, слід звернути увагу на низку критеріїв, а саме:

 

  1. Тривалість роботи фонду. Рекомендується пошукати інформацію про дату заснування НПФ, дізнатися про ім'я його засновника.
  2. Кількість учасників. Ступінь надійності НПФ безпосередньо залежить від кількості вкладників, які довірили йому свої внески.
  3. Розмір активів. Йдеться про сумарну суму вкладів усіх учасників, а також відсотки, отримані недержавним пенсійним фондом. Знання цієї цифри необхідно для того, щоб зрозуміти, чи дійсно НПФ – чинний, а не пустушка. Дізнатися середній розмір коштів, що припадають на одну особу, можна шляхом поділу активів на загальну кількість учасників.
  4. Грошові виплати. Йдеться про суму коштів, яка вже була виплачена учасникам НПФ. Це дозволить дізнатися, чи виконує некомерційна організація взяті на себе зобов'язання.
  5. Динаміка інвестиційного доходу. Рекомендується надіслати запит щодо отримання відомостей щодо відсотків, зароблених фондом. Переглядати та аналізувати цей показник слід не лише за останній рік, а й у розрізі більш тривалого проміжку часу. Для більшої наочності краще зробити порівняльну характеристику дохідності різних НПФ.

 

Окремо слід зупинитися на інструментах, які інвестує НПФ. Під такими інструментами здебільшого маються на увазі депозитні вклади та облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). У деяких українських НПФ є й ризиковані інструменти, які можуть не лише приносити добрий прибуток, а й в окремих випадках бути збитковими. Зокрема, йдеться про акції вітчизняних емітентів, муніципальні облігації, іноземні акції.

 

Де шукати відомості про недержавні пенсійні фонди

 

Вибираючи найнадійніший НПФ, важливо ознайомитися з багатьма варіантами, порівняти їх між собою і вже після цього визначитися з відповідним варіантом. На сьогоднішній день в Україні створено та існує понад 59 НПФ. Інформація про їхню роботу представлена ​​у відкритому доступі, тому ознайомитися з нею може кожен охочий. Для цього достатньо перейти на сайти НПФ та адміністраторів пенсійних фондів – компаній, які ведуть облік учасників таких організацій та їх рахунків. Наприклад, це може бути Центр персоніфікованого обліку (ЦПУ) та Всеукраїнський адміністратор пенсійних фондів (ВАПФ). Згідно з даними, отриманими Асоціацією адміністраторів в Україні, до ТОП-5 НПФ входять:

 

  1. ОТП Пенсія.
  2. Емеріт-Україна.
  3. ПриватФонд.
  4. Династія.
  5. Фармацевтичний.

 

Їхні активи обчислюються мільйонами гривень (322,8 млн. грн. у ОТП Пенсія, 285,9 млн. грн. – у ПриватФонд), а кількість учасників налічує від 20,8 до 61,5 тис. осіб.

 

Як відкрити пенсійний рахунок?

 

Розібравшись із тим, які НПФ найнадійніші та зупинивши вибір на одному з них, слід відкрити пенсійний фонд. Для цього потрібно:

 

  • звернутися до офісу адміністратора НПФ;
  • визначитися із сумою внесків та частотою їх оплати (у більшості випадків на цьому етапі підписується офіційний договір);
  • надати дані особи, на ім'я якої оформляється договір (паспорт, номер платника податків);
  • підписати пенсійну угоду.

 

Після відкриття рахунку та підписання договору потенційному вкладнику рекомендується своєчасно вносити пенсійні внески та моніторити роботу фонду, звертаючи увагу на підсумки його діяльності та загальну дохідність.

2 лютого 2022 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют