arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Списання безнадійної заборгованості – чи це можливо в Україні?

Списання безнадійної заборгованості – чи це можливо в Україні?

Серед переважної більшості позичальників існує думка, що настане час і кредитор пробачить їм заборгованість, списавши її. Звичайно, в ідеалі було б чудово. Більше того, трапляються навіть реальні випадки. Але як списання кредиторської заборгованості відбувається практично? У яких випадках позичальник може законно не повертати борг? Про це ми зараз із вами й поговоримо.

 

Дебіторська заборгованість: як проходить процедура її списання

 

Подібним списанням вправі займатися бухгалтери різних підприємств і закупівельних організацій, і виконують вони цю процедуру часто. Проте передує цьому визначення критеріїв, за якими можна здійснити списання дебіторської заборгованості.

Важливо розуміти, що під анулювання підпадають в повному обсязі заборгованості, лише ті, які мають ознаки боргу, який, на думку експертів, практично неможливий для стягнення. Йдеться про такі заборгованості як:

  1. Борг, позовний термін давності якого минув.
  2. Обов'язок фірми чи компанії, що потрапила під ліквідацію.

Важливо: оформити списання дебіторської заборгованості Україна не матиме змоги в тому випадку, якщо кошти не повертаються індивідуальним підприємцем (ІП).

Якщо дві компанії мають дві заборгованості (винні одне одному), то цьому випадку обов'язковим етапом буде виконання заліку боргів. Це сприятиме зменшенню дебіторки на суму боргу фізичній або юридичній особі, з якою було укладено угоду. Якщо навіть після виконання цієї процедури за партнерською компанією рахується борг, то ці кошти слід розглядати як такі, які не можна отримати. Після цього рекомендується переходити до виконання такої процедури, як списання простроченої дебіторської заборгованості.

Забути про повернення заборгованості компанією можна, якщо вона оголосила себе банкрутом. При цьому слід зайнятися оформленням списання заборгованості, що виникла внаслідок закінчення терміну позовної давності. Відповідно до загальних правил він становить 36 місяців (3 роки), однак у деяких випадках доводиться говорити про його зупинення або переривання. Коли у подібних маніпуляціях виникає потреба? Про переривання доводиться говорити, якщо:

  1. Боржник ознайомився з актом звірки та підтвердив згоду з усіма його пунктами власним підписом.
  2. Направив лист із визнанням обов'язку або виклав у ньому своє прохання про те, щоб отримати право на відстрочку.
  3. Підприємствами було укладено договір (додатково до основного документа), у якому боржник погодився зі своїми зобов'язаннями щодо повернення заборгованості.
  4. Був факт сплати відсотків або неустойки.
  5. Відлік терміну позовної давності починається компанією наново. Максимальний термін – не більше десяти років, починаючи з дня, коли утворилася заборгованість.

 

Списання кредиторської заборгованості Україна: необхідні документи для виконання процедури

 

Після того, як будуть визначені реальні причини, з яких неможливе повернення боргу, для його списання слід підготувати такий пакет документів:

  1. Наказ виконання інвентаризації заборгованості.
  2. Форму ІНВ-17 із заповненими полями.
  3. Наказ, у якому зазначено причину ліквідації боргу підприємства.

До речі останній документ складається з урахуванням акта інвентаризації і на основі довідки з бухгалтерії. У ній має бути інформація про суму боргу з докладним описом і поясненням ситуації, чому заборгованість віднесли до безнадійної.

Тепер ви знаєте не тільки про терміни списання дебіторської заборгованості, а й у курсі, як проходить сама процедура та які документи потрібні для її законного виконання.

Курс валют

Курс валют