arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Розстрочка та оплата частинами - у чому відмінність?

Розстрочка та оплата частинами - у чому відмінність?

Різноманіття кредитних продуктів у наш час з одного боку дозволяє вирішити будь-які питання з максимальною вигодою для себе, а з іншого просто плутає та змушує нас цю вигоду втрачати. Тому дуже важливо підвищувати свій рівень фінансової грамотності та розбиратися в тонкощах різних продуктів, щоб оформляти їх свідомо, а не погоджуватися на те, що вам запропонували. Сьогодні дізнаємося, чим відрізняється розстрочка від оплати частинами, і вчимося берегти свої гроші.

 

Чому їх часто плутають?

 

Коли говорять про такі продукти, як розстрочка та оплата частинами, різниця для багатьох не очевидна. Обидві послуги припускають можливість купівлі товару у кредит, обидві дозволяють оплачувати залишок суми рівними частинами протягом обумовленого умовами послуги терміну. На строк, у свою чергу, іноді може впливати вартість товару (для більш дорогих товарів банки роблять його більш тривалим) або умови конкретного банку (деякі за замовчуванням дозволяють купити будь-який товар, незалежно від його ціни, на термін від 3 до 6 місяців).

На перший погляд ці послуги взагалі нічим не відрізняються, але це не так. Розстрочка та оплата частинами відрізняються тим, хто платить відсотки за користування кредитними грошима – покупець або рітейлер/продавець. І в цьому плані оплата частинами дуже виграє.

 

Які такі відсотки? Рекламують, що безкоштовно!

 

По-перше, безкоштовних кредитних грошей не буває, і це важливо розуміти. Кредитори загалом та їхні маркетингові відділи зокрема дійсно люблять дати покористуватися своїм продуктом безкоштовно. Це робиться, щоб залучити нових клієнтів та/або сподобатися їм та «продати» їм інші свої продукти. Будь-яка дія має мету. Зараз є розстрочки та інші пропозиції банків, які перейняли досвід МФО, що видавали умовно безкоштовні позики, і роблять те саме – дають можливість не платити відсотки або платити, але чисто символічну ставку, наприклад, 0,01%, за умови дотримання термінів оплати. Але саме в цьому головна відмінність типової банківської розстрочки від оплати частинами – хоч символічно, хоч багато, не має значення, але платити за неї ви будете.

Оплата частинами, у свою чергу, для клієнтів подається як безвідсотковий продукт і в даному випадку це майже завжди правда – для клієнта. Безперечно, за оплату частинами комісія теж виплачується, але не вами, а продавцем. Вигода продавця полягає у підвищенні продажів шляхом збільшення їх кількості за рахунок залучення більшої кількості покупців – знижками, оплатою частинами та всіма можливими методами, що стимулюють активність споживачів.

До речі, якщо ви користувалися даною послугою, то могли помітити, що більшість магазинів анулюють знижки на акційні товари, якщо покупка здійснюється за допомогою оплати частинами, і купувати їх потрібно за повну вартість. Причина проста – продавець вже й так несе витрати на оплату комісії банку, тобто фактично він надає вам знижку іншим способом – знімає з вас обов'язок сплачувати відсотки за те, що купили товар у кредит. Разом з тим, це не означає, що банк не передбачає можливості нарахування штрафу для вас, якщо ви не виконуватимете своїх зобов'язань у строк, а тому умови потрібно вивчати уважно.

У випадку, якщо вам запропонували все ж таки розстрочку, потрібно обов'язково уточнити процентну ставку по продукту поза термінами умовного «пільгового періоду», а також розмір штрафних санкцій. Тільки тоді ви точно знатимете, скільки вам доведеться переплачувати, якщо щось піде не так, і ви порушите терміни виконання своїх зобов'язань щодо сплати щомісячних платежів.

Курс валют

Курс валют