arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Розстрочка або кредитна карта - що вигідніше?

Розстрочка або кредитна карта - що вигідніше?

Періодично в житті кожної людини може виникати необхідність у покупці незапланованого товару. Але що робити, якщо його придбання не передбачено заздалегідь і потрібної суми грошей банально не вистачає? Звичайно, можна звернутися за допомогою до друзів, колег по роботі або родичів. Якщо і такий варіант не підходить, то вихід все одно є - це позичання коштів у банку. Зробити це можна двома способами: взявши розстрочку або скориставшись кредитною карткою. Зважаючи на це виникає резонне питання: який з варіантів вигідніше - розстрочка або кредит за допомогою вашої кредитної картки? Саме це зараз і постараємося обговорити і проаналізувати для того, щоб була можливість прийняти вірне рішення з мінімальними фінансовими втратами.

 

Особливості використання розстрочки і кредитної картки

 

В першу чергу слід відзначити, що розстрочка має обмежені можливості. Скористатися нею можна тільки в окремих магазинах, які виступають партнерами банківських установ. Придбати в розстрочку можна комп'ютерну та побутову техніку, пластикові вікна. В даному випадку дуже важливим є розуміння того, що за великим рахунком придбання товару відбувається в кредит, а відсотки по кредиту компенсуються за рахунок знижки, яка поширюється на покупку.

Один з головних плюсів розстрочки і те, чим відрізняється розстрочка від кредиту (дуже навіть вигідно відрізняється) - це досить велика сума, яка може досягати декількох сотень тисяч гривень. Для кредитних карт зазвичай передбачені набагато менші ліміти - навіть якщо вони великі, то отримати доступ до максимуму відразу практично нереально, ліміт підвищується поступово. Звичайний нецільовий споживчий кредит теж ймовірно буде меншим за сумою. Саме з цієї причини дуже часто неможливо придбання товарів за допомогою кредитної картки. Ще одна перевага в тому, що обслуговування карт розстрочки для клієнтів - безкоштовна послуга, в той час як за користування кредиткою може зніматися щомісячна або щорічна плата.

 

Безвідсотковий пільговий період для кредитки і розстрочки

 

Часовий проміжок для кредитної картки, для якого не нараховуються відсотки, як правило, становить від 55 до 60 днів. По закінченню цього часу позичальникові доведеться здійснювати сплату відсотків за використання грошових коштів, узятих у кредит. Зважаючи на це під час придбання великої покупки рекомендується брати розстрочку, адже розтягнути безпроцентну оплату товару можна на період до десяти місяців. Розплачуватися за дрібні покупки цілком можна кредиткою, адже в такому випадку набагато простіше буде закрити грошовий борг, вклавшись у відведений безвідсотковий період.

До речі, як думаєте, що краще - розстрочка або кредит? Якщо вам потрібен, по суті, цільовий кредит, то, звичайно, розстрочка - сума буде більше, ставка менше.

 

Підводні камені кредитних карт

 

Якщо в тому чи іншому магазині немає можливості придбати товар, що цікавить в розстрочку, то доведеться скористатися кредитною карткою. В цьому випадку потрібно враховувати, що для кредитки передбачена більш висока процентна ставка, ніж для споживчого кредиту, наприклад. Саме тому рекомендується керуватися декількома простими правилами, які допоможуть не переплачувати. Отже, це:

  1. Вибір найвигіднішої карти. Це означає, що потрібно уважно ознайомитися з умовами, на яких видається кредитка, і тільки після цього переходити до її оформлення. Важливо вивчити всі пропозиції по кредитних картах від популярних банків, а потім вибрати для себе найоптимальніший варіант з вигідними умовами. При цьому потрібно враховувати такі аспекти як: процентна ставка, тривалість безвідсоткового пільгового періоду, вартість річного обслуговування.
  2. Комісія на зняття готівки з кредитної картки. Якщо за обраний товар потрібно розплатитися тільки готівкою, то кредитка в цьому випадку не завжди вигідна. Це пов'язано з тим, що зняття грошей з кредитної карти в більшості випадків навіть в рідному банкоматі передбачає стягування комісії. До того ж після цього відразу ж піде нарахування відсотків, а пільговий період в цьому випадку не спрацює. В результаті переплата за таку схему буде значною і не спричинить ніякої вигоди для позичальника.
  3. Правильний розрахунок пільгового періоду. Дуже важливо стежити за цим показником, адже в разі неправильного розрахунку можна прострочити часовий проміжок пільгового періоду, після чого доведеться платити відсотки. Для цього найкраще скористатися мобільним додатком банку, який дозволить здійснювати контроль всіх грошових транзакцій.

 

І розстрочка, і кредитна карта мають свої плюси і недоліки. Тільки грунтовно розібравшись в їх відмінностях, вдасться вибрати найбільш зручний і вигідний варіант для себе і вигідно придбати товар в кредит або розстрочку.

Курс валют

Курс валют