arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

На які виплати можуть розраховувати українки, йдучи у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами?

На які виплати можуть розраховувати українки, йдучи у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами?

Вагітність та народження дитини – важливий період у житті кожної жінки. З огляду на це для багатьох українок залишається актуальним питання про те, якими будуть декретні виплати у 2022 році, і як відбуватиметься їх нарахування.

 

Хто виплачує допомогу?

 

Кошти з вагітності, пологів та догляду за дитиною виплачуються державою. Для отримання необхідно надати лікарняний лист. Він видається лікарем-гінекологом, який вів вагітність жінки. Відповідно до чинного законодавства, претендувати на декретні виплати України можуть усі вагітні жінки. При цьому оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами може становити:

 

  1. 126 календарних днів (за умови виношування однієї дитини – 70 днів до пологів та 56 після них).
  2. 140 календарних днів (якщо жінка виношує двох або більше дітей або пологи проходять з ускладненнями – по 70 днів до та після пологів).
  3. 180 календарних днів (для жінок із посвідченням чорнобильця – по 90 днів до та після пологів).

 

У вищезазначену кількість також враховано вихідні та святкові дні, що надаються жінці, щорічна відпустка (її тривалість залежить від місця та специфіки роботи).

 

Виплата декретних здійснюється всім працюючим жінкам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Її розмір становить 100% середньої заробітної плати (або доходу) і не залежить від страхового стажу.

 

У разі, якщо у жінки за останній рік перед виходом у декрет страховий стаж становив менше ніж півроку (шість місяців), то при розрахунку декретних грошей в облік береться тільки той період за ці 12 місяців, який жінка відпрацювала за фактом. Розрахунок декретних відбувається з урахуванням зарплати, нарахованої у період сплати ЄСВ.

 

Ліміти розміру допомоги з розрахунку на один день з 1.01.2022

 

Мінімальний щоденний розмір для жінки, у якої страховий стаж становить понад шість місяців, дорівнює 213,53 UAH. Сума максимальної допомоги на день може становити 3203 UAH. Ці суми безпосередньо залежать від розміру мінімальної зарплати, розмір якої станом на 1 грудня 2021 досяг 6,5 тис. грн. З огляду на це щомісячний розмір декретних не повинен бути більшим за суму максимальної величини бази нарахування ЄСВ (це 15 розмірів мінімальної зарплати, що у грошовому еквіваленті становить 97,5 тис. грн.).

 

Якщо страховий стаж жінки становить не більше шести місяців, вона може розраховувати на мінімальний розмір допомоги у розмірі 213,53 грн. Максимальні щоденні ліміти зростають до 427,06 грн.

 

Чи здійснюються виплати декретних безробітним громадянам

 

Отримати декретну допомогу мають право жінки, які не зареєстровані у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. До таких категорій відносяться:

 

  1. Військовослужбовці (можуть розраховувати на отримання декретних виплат у вигляді 100% від грошової допомоги).
  2. Офіційно зареєстровані безробітні жінки (можуть претендувати на допомогу у розмірі 100% від мінімальної суми допомоги безробітним).
  3. Жінки-індивідуальні підприємці (вони не здійснюють оплату ЄСВ, але можуть претендувати на отримання 25% декретної допомоги, розмір якої розраховується виходячи з прожиткового мінімуму для працездатної людини).
  4. Студентки, аспірантки та докторантки також мають право на декретні виплати в Україні. Їм виплачується допомога у розмірі місячної стипендії.

 

Непрацюючим жінкам виплачується допомога у розмірі 25% від прожиткового мінімуму. Отже, у грошовому еквіваленті це:

 

  1. 620,25 UAH з 1.01.
  2. 650 UAH – з 1.07.
  3. 671 UAH – з 1.12.

 

Пакет документів для оформлення допомоги

 

  1. Заява, особисто написана майбутніми породіллями.
  2. Витяг із зарплати з місця роботи за зазначений період.
  3. Лікарняний лист.

 

Тепер ви знаєте, кому надається виплата декретних Україна, скільки грошей можна отримати в кожному окремому випадку і які документи слід надати вагітній жінці для отримання допомоги.

Курс валют

Курс валют