arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Подовження терміну позики в Україні – чи вигідно це?

Подовження терміну позики в Україні – чи вигідно це?

Згідно зі статистикою, понад половина українського населення вдається до використання послуг із кредитування. Деяким фізичним особам вдається гасити одразу кілька кредитів. У більшості випадків оформлення кредиту – це вимушений крок для українців, адже не кожен може забезпечити себе базовими товарами та послугами, розраховуючи лише на свою зарплату. Популярність позик пояснюється їх доступністю, адже потрібну суму коштів можна отримати не лише онлайн без походів до банку, але й на досить вигідних умовах – навіть із процентними ставками під 0%.

Поряд із оформленням кредиту слід поговорити і про таке поняття як подовження позики. Що означає цей термін для звичайної людини? Зокрема, пролонгація є послугою, яка сприяє подовженню терміну використання грошей, взятих у кредит, на певний період часу (визначається кредитором або внаслідок домовленості обох сторін). Таку послугу можуть надати позичальнику мікрофінансові організації чи банківські установи. При цьому може стягуватися певна плата, і лише в деяких випадках ця послуга може бути безкоштовною.

 

Подовження договору позики: як це працює на практиці?

 

Скористатися послугою пролонгації можна будь-якої миті дії договору за оформленим кредитом. Найчастіше позичальники вдаються до можливості продовження позики наприкінці терміну договору. Для використання цієї послуги фізичній особі потрібно зайти в особистий кабінет на офіційному сайті компанії-кредитора – банку або МФО та вибрати цю опцію зі списку доступних. Потім позичальнику необхідно виконати ще кілька дій:

  • зазначити точні терміни, на які планується продовження кредиту;
  • зробити оплату відсотків, нарахованих на тіло самого кредиту.

Також можлива оплата вартості послуги пролонгації за допомогою платіжних терміналів самообслуговування або через каси банків (оплата здійснюється за реквізитами конкретної МФО).

Кількість можливостей продовжити термін кредиту визначається конкретними МФО окремо. Більшість мікрофінансових організацій пропонують своїм клієнтам скористатися цією послугою необмежену кількість разів, але протягом 12 календарних місяців (365 днів). Якщо з боку позичальника не спостерігатиметься порушень щодо умов продовження, то він може розраховувати на те, що сума його кредитного боргу залишиться незмінною протягом усього року. Це тим, що плату послуг пролонгації стягується з позичальника окремо.

 

Позики з подовженням: у чому їхня вигода для позичальника?

 

Перш ніж скористатися послугою пролонгації, рекомендується дізнатися про її користь для боржника. Зокрема, це:

  1. Запобігання прострочення за кредитом.
  2. Збереження позитивної кредитної історії в цілому та кредитного рейтингу зокрема.
  3. Забезпечення добрих відносин із компанією-кредитором - МФО або банківською установою.
  4. Уникнення можливих судових позовів.
  5. Забезпечення собі спокійного життя без нав'язливих телефонних дзвінків із проханнями про швидке повернення коштів.

Якщо позичальник вирішить користуватися послугою пролонгації, то в виграші залишиться і організація, яка видала йому кредит. Їй не доведеться займатися судовими розглядами (а вони завжди клопіткі), але й вдасться зберегти добрі стосунки з позичальниками, не втративши їх довіру.

Курс валют

Курс валют