arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Як почати накопичувати та інвестувати?

Як почати накопичувати та інвестувати?

Більшість людей, які старанно трудяться для покращення свого фінансового становища, рано чи пізно приходять до простої та справедливої ​​думки – гроші роблять гроші, а зовсім не зарплата, навіть якщо вона гарна. Однак, як збирати і тим більше почати інвестувати, якщо ви постійно обмежені розміром своєї зарплати? Все реально, хоча відразу зазначимо, що накопичення та інвестування – це поняття, що стосуються абсолютно різних рівнів життя. Але все по порядку.

 

Як копити гроші?

 

Якщо ви намагалися робити це хоч раз, ви маєте бути самі здогадуєтеся, що без збільшення доходу або скорочення витрат це практично неможливо. Багато матеріалів у мережі про те, як правильно накопичувати гроші, пропонують різні схеми накопичення, але про те, що для того, щоб почати накопичувати гроші, їх все-таки потрібно заробити, там згадується рідко.

Насправді ж шляхи всього два – треба або менше витрачати, або більше заробляти. Перший варіант у нинішніх реаліях (високій інфляції, зростання цін тощо) важко здійснити, а ось другий цілком можливо. Необов'язково працювати на десяти роботах, часом достатньо і невеликого підробітку, який у сумі з основним доходом дозволить вам покривати ваші постійні потреби та відкладати деяку суму.

 

Хочу інвестувати, але боюсь - як почати інвестувати?

 

І не дарма, оскільки більшість активів, які здатні принести високий дохід, є високоризиковими. Без належної освіти та рівня знань ви можете розраховувати хіба що на удачу, оскільки шанси заробити чи втратити гроші пропорційні шансам «зустріти динозавтра на вулиці» – 50 на 50, чи зустрінете чи ні.

Чи є способи інвестувати гроші без ризику? Безумовно, є, але разом із ризиком знижується і прибутковість. Практично безризиковими є:

  1. Банківські вклади. Єдине, ніж ви ризикуєте в даному випадку, це тим, що банк може збанкрутувати. Однак якщо не вкладати кошти понад ліміти, що покриваються державою в таких ситуаціях, цей фактор ризику також виключається.
  2. Облігації державної позики. Облігації, якщо говорити простою мовою, є по суті розписками про те, що держава взяла у вас гроші в борг під невеликий відсоток. Але ключове слово тут – «невеликий», що прикро. Натомість надійно.

Ці інструменти не можуть принести великого прибутку і часто навіть не здатні перекрити інфляцію. Однак якщо ви тільки починаєте, це найкраще рішення, щоб зберегти гроші, поки ви не розумієтеся на тонкощах інвестування коштів у більш ризиковані інструменти.

 

Інвестуйте рівно стільки, скільки ви готові втратити

 

Якщо цей етап пройдено, і ви маєте достатню суму для того, щоб підвищити ставки та інвестувати в більш прибуткові інструменти, для початку визначте для себе суму, яку ви готові з легкістю втратити і це за умови, що у вас є фінансова подушка безпеки.

Ідеальний полягає в тому, що у вас є дохід, у вас є запас коштів на випадок втрати доходу або вкладених грошей, як мінімум, на півроку (наприклад, 6 ваших зарплат) + у вас є сума, якою ви готові ризикнути. Готовність до ризику визначається в даному випадку виключно індивідуально і тільки вами, оскільки це має бути та сума, втрата якої аж ніяк не позначиться на вашому житті чи житті вашої сім'ї.

Ну і звісно, ​​не можна не згадати про борги. Вкрай нерозумно намагатися інвестувати гроші, якщо у вас є непогашені зобов'язання, які можуть спробувати стягнути до всього.

 

З чого почати?

 

Безумовно, починається все з вибору брокера, з яким ви працюватимете. Варто уважно поставитися до цього питання, тому що якщо ви маєте намір серйозно цим займатися, для вас у майбутньому будуть вкрай важливі і низькі комісії, і доступ до різних ринків (США, Китай та інші), і інструментів, і, звичайно, можливість використовувати маржинальний рукав (кредитне плече, покупка у кредит).

Останнє, обмовимося відразу, варто використовувати лише тоді, коли покупку потрібно здійснити терміново (наприклад, сталося падіння ринку, і ціна на хорошу компанію впала слідом за ринком), а поповнити рахунок ви не встигаєте, але зможете зробити це найближчим часом та закрити борг. Це зручна опція для вирішення таких проблем. Інвестувати в кредит погана ідея, просто запам'ятайте.

В Україні фондовий ринок вкрай слабко розвинений, тому здебільшого українці одразу обирають іноземних брокерів, які пропонують доступ до всіх інструментів та ринків на вигідних умовах.

Вам потрібно буде пройти реєстрацію, надати документи, що підтверджують вашу особу, і, звичайно, поповнити рахунок.

 

Як формувати портфель, як і куди інвестувати?

 

Однозначно, не варто поспішати з покупками, якщо ви тільки починаєте і не маєте уявлення про те, як працює ринок, як вибирати компанії і т.д. Найпоширеніша помилка інвесторів - це спішна емоційна покупка, заснована на зниженні ціни або якійсь новині. Дивно, але навіть освіжувач повітря ми часом вибираємо ретельніше, ніж акції, в які вкладаємо досить великі суми.

Важливо диверсифікувати свій портфель одразу – максимально урізноманітнити. Для початку визначити частки на консервативні інструменти (акції надійних компаній, облігації, золото) та ризиковані (акції швидкозростаючих компаній, що виходять із кризи, з малою капіталізацією або, можливо, навіть криптовалюти). Під консервативні часто радять виділяти частку, що відповідає вашому віку і в цьому є сенс – у 20 років і 40 люди можуть дозволити собі різний рівень ризику, особливо якщо йдеться про довгострокове інвестування.

До речі, новачкам, які поки що не вміють робити фундаментальний аналіз компаній, не знають, як правильно інвестувати гроші, і погано розуміються на показниках, експерти часто рекомендують купувати не акції окремих компаній, а ETF на ринок в цілому або окремі галузі. Наприклад, до найбільшого американського індексу S&P 500 входять 505 компаній і, купуючи ETF, прив'язаний до цього індексу, ви купуєте по крихті від кожної з цих 500 компаній відразу, що дуже знижує ризики.

17 лютого 2022 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют