arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Платіжні картки для соціальних виплат в Україні

Платіжні картки для соціальних виплат в Україні

В Україні існує безліч заходів підтримки соціально незахищених верств населення. Вони отримують виплати при народженні дитини, для малозабезпечених, пенсії, допомогу по безробіттю і безліч інших видів соціальних виплат. Банки ж теж беруть на себе свою частку соціальної відповідальності і пропонують клієнтам спеціальний продукт - це карта для соціальних виплат, яка, як правило, дозволяє користуватися банківськими послугами на найвигідніших умовах.

 

Соціальна карта - що це таке і чим вона відрізняється від звичайної дебетової картки?

 

Технічно це звичайна дебетова карта, яка візуально нічим не відрізняється від будь-якої іншої. Але умови по соціальній карті завжди найбільш вигідні, як мінімум за трьома опціями:

  1. Безкоштовне зарахування на карту соціальної виплати, наприклад, пенсії або якогось іншого виду допомоги. Багато банків знімають комісію при зарахуванні коштів на карту і у випадку з соціальними картами таке теж можливо, але конкретно при зарахуванні соціальної виплати така комісія зніматися не буде - сума буде зараховуватися в повному обсязі.
  2. Безкоштовне зняття в банкоматах і касі банку, а також в банкоматах банків-партнерів. Це не правило, але більшість банків надають такий бонус своїм клієнтам. При цьому якщо у випадку з зарахуванням важливо, що за вид виплати надходить, то в разі зі зняттям це значення не має - банк не може визначити, які кошти ви знімаєте, а тому ця опція безкоштовна завжди.
  3. Оплата в терміналах магазинів теж завжди, без винятку, безкоштовна.

 

Навіщо це банкам?

 

Так вони розширюють пул своїх клієнтів і потенційно отримують шанс отримати клієнтів на повний комплекс своїх послуг. Соціальна карта для виплат - це тільки початок. Люди отримують соцвиплати, після, якщо сервіс їм подобається, переводять в цей банк зарплату чи інший дохід, беруть кредити, відкривають депозити, купують страховки онлайн у банку і т.д.

Крім того, вони роблять і отримують перекази, оплачують послуги, товари, комунальні платежі - це все приносить банку комісію, яка є однією з основних статей доходів сучасних банків.

 

Де оформити соціальну карту - у кого найвигідніші умови?

 

На поточний момент такі карти видають чи не всі українські банки, проте, умови по ним місцями відрізняються. Є величезна кількість банків, які дають максимум безкоштовних опцій своїм клієнтам, і серед них вибирати потрібно, мабуть, на підставі того, наскільки зручно розташовані відділення банку для вас, який надається онлайн-банкінг, чи зручний додаток і т.д., оскільки соціальні карти у них за умовами практично ідентичні.

Є й ті, що все-таки і на соцкартах хочуть заробити - це важливо знати перед оформленням, тому звертайте увагу на вивчення умов. Ми розглянули карти популярних банків на предмет наявності комісій при знятті коштів і вартості обслуговування. Зарахування соціальної виплати на карту, а також безготівкова оплата покупок в магазинах по ним за замовчуванням є безкоштовними.

 

Соціальні банківські карти, 2021, Україна

 

Банк

Вартість обслуговування

Комісія за зняття коштів в банкоматах банку

Комісія за зняття в банках-партнерах

Зняття в інших банках (не партнерах)

Зняття за кордоном

ПриватБанк

0,00 грн.

0%

0%

0%

2%

Альфа-Банк

0,00 грн.

2%, але не менше 25 грн.

2%, але не менше 25 грн.

2%, але не менше 25 грн.

2%, але не менше 25 грн.

Idea Bank

0,00 грн.

0%

0%

0%

1% + 25 грн.

Ощадбанк

0,00 грн.

0%

0%

1% + 5 грн.

1% + 35 грн.

ПУМБ

0,00 грн.

0%

0%

0%

1,5% + 106,57 грн.

Райффайзен Банк Аваль

0,00 грн.

0%

0%

0%

1,5% + 40 грн.

ТАСКОМБАНК

0,00 грн.

0%

0%

0%

1%+79,93 грн.

 

Як правило, випуск таких карт безкоштовний, якщо тільки ви не хочете зробити її іменною або додати своє фото на карту, вибрати унікальний дизайн і т.д. - за випуск карт з індивідуальним дизайном або додатковими опціями банки зазвичай стягують плату (близько 100-150 грн.).

 

Кому видається соціальна карта?

 

Всім громадянам України, які отримують будь-які соціальні виплати від держави або пенсії.

 

Скільки робиться соціальна карта?

 

Все залежить від того, чи згодні ви отримати стандартну базову карту від банку або хочете зробити унікальний дизайн і т.д. Стандартні картки є на руках у фахівців відділень і видаються вам відразу ж при оформленні у банку. Але враховуйте, що для оформлення неважливо, до якої платіжної системи відноситься карта, яка є в розпорядженні в банку, з чіпом вона або без. У відділенні вам запропонують ту карту, яка у них є тут і зараз, а при замовленні онлайн з сайту банку нададуть вибір.

 

Як відкрити соціальну карту?

 

Потрібно звернутися в банк особисто або замовити карту на сайті. Якщо ви робите це вперше, краще все оформити через банк, щоб точно коректно все оформити, оскільки буде потрібно заповнити спеціальну заяву і вказати, що ви будете отримувати соціальні виплати на дану карту від певної держструктури.

Курс валют

Курс валют