arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Іпотека чи розстрочка – як вигідніше купити квартиру?

Іпотека чи розстрочка – як вигідніше купити квартиру?

У розумінні більшості громадян відмінність іпотеки від розстрочки полягає лише в умовах кредитування, а цілому кредит він і є кредит. Однак це не так і важливо розуміти, чим відрізняється іпотека від розстрочки, щоб не упустити свою вигоду або, навпаки, не розраховувати на опції, які вам зараз недоступні.

 

Іпотека та розстрочка – це одне й теж?

 

Іпотека - це банківський продукт, вид заставного кредитування, що передбачає, що банк фактично оплачує покупку квартири вам прямо зараз, а ви повертаєте йому гроші протягом багатьох років згідно з умовами договору. Договір у свою чергу завжди індивідуальний, але однозначно містить умови за розміром першого внеску, процентної ставки, про систему та графік погашення тощо.

Безумовно, на іпотеці можна заощадити, якщо оформляти її в рамках програм держпідтримки, коли вони доступні, або ж у більш сприятливі для економіки часи. Так, такі в Україні бувають, і тоді ключова ставка НБУ знижується, що робить кредитні гроші дешевшими для банків, а значить і для позичальників. Але! Сама суть іпотечного кредитування не дозволяє зробити цей продукт безкоштовним або знизити ставки до несуттєвих, адже банки йдуть на великі ризики, видаючи такі великі суми на довгий термін і так, гроші повинні працювати і давати дохід. І навіть низькі ставки, які періодично доступні громадянам завдяки програмам держпідтримки, це все одно відчутні суми, зважаючи на те, що нараховуються ці відсотки на великі гроші.

Що стосується розстрочки, то у випадку з покупкою нерухомості та масштабами сум у такому разі на безвідсоткову розстрочку від банку розраховувати не доводиться, навіть не мрійте. Розстрочка – це маркетинговий інструмент забудовників, які хочуть якнайшвидше продавати нерухомість, яку вони будують, та отримувати кеш.

 

Як працює розстрочка?

 

Якщо подивитися кілька сайтів різних забудовників та вивчити хоча б кілька їхніх проектів на старті, ви побачите, що є супер вигідні умови покупки квартир «на етапі котловану» або фундаменту – дійсно можна заощадити, купуючи нерухомість на ранніх стадіях будівництва. Це хороший варіант для тих, хто має всю суму відразу.

А для тих, хто цю суму старанно наганяє, розраховуючи сплатити за квартиру частинами за досить короткий термін, є розстрочка від забудовника. При цьому вам відразу ж показують, в яку суму все обійдеться вам при виборі тих чи інших умов за термінами, а також часто все одно дають можливість заощадити, нехай і не так приємно, як тим, хто платить все і одночасно.

Вигода забудовника дуже проста - йому не потрібно чекати, поки його квартири розкуплять, і ламати собі голову, на що будувати наступні будинки. Квартири розкуповуються, кошти постійно надходять, що дозволяє не переривати процес будівництва та запуску чергових проектів.

Наприклад, зараз багато забудовників зосередилися на будівництві та продажу таунхаусів і, що цікаво (і дуже зручно для покупців), будувати вони їх намагаються в одному регіоні, а то й зовсім в одному районі, якщо власники будинків з ділянками охоче погоджуються на продаж чи обмін . Чому це зручно? Тому що ви можете бачити, що і де конкретно пропонують купити вам, маючи можливість оцінити чергу таунів, які вже добудовують по сусідству.

 

Що краще – розстрочка чи іпотека?

 

Порівнювати їх можна виключно математично і в такому разі розстрочка, звичайно, виграє, тому що відсотки платити не потрібно. Крім того, при оформленні розстрочки на ранній стадії будівництва можна заощадити ще більше. Умови термінів і сум складаються індивідуально, наприклад, деякі забудовники допускають можливість закриття всіх боргів протягом 1-2 років. Але пам'ятайте, що якщо ви вирішуєтеся на покупку на етапі фундаменту, перевірці забудовника та його об'єктів потрібно приділити максимум часу та уваги.

Іпотека ж завжди передбачає виплату відсотків, але дозволяє погашати кредит протягом багатьох років, чого при оформленні розстрочки ви не отримаєте - це все ж таки варіант для тих, хто здатний купити квартиру через рік-два і сам без будь-яких розстрочок, але завдяки такій опції може зробити це раніше.

Іпотека, у свою чергу, теж не однозначно невигідна в цьому порівнянні. Наприклад, люди, які займаються інвестиціями в нерухомість або будь-яким іншим видом інвестування, підприємництва, часто обирають іпотеку замість розстрочки, незважаючи на те, що легко можуть дозволити собі закрити покупку швидше. Вони керуються простим принципом – якщо можна заплатити пізніше, завжди плати пізніше. І це правильно, якщо ви знаєте, як змусити гроші працювати і розумієте, що вам вигідніше пускати гроші у справу та платити платежі з відсотками, ніж просто здійснити покупку квартири.

Курс валют

Курс валют