arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Пенсія у разі втрати годувальника – як оформити, скільки платять?

Пенсія у разі втрати годувальника – як оформити, скільки платять?

Пенсія зі втрати годувальника Україна – це ще один вид пенсійної виплати, яка є частковою компенсацією членам сім'ї доходу померлого, без якого вони залишаються у зв'язку з його смертю. Рекомендуємо уважно ознайомитись із матеріалом для того, щоб дізнатися, за яких умов призначається такий вид пенсії, як її оформити та який пакет документів при цьому слід зібрати.

 

За яких обставин призначається пенсія за втратою годувальника

 

Призначенню пенсійної виплати має передувати три обов'язкові умови:

  1. Член сім'ї не працює.
  2. Член сім'ї утримувався годувальником.
  3. Годувальник мав необхідний страховий стаж.

Виплата пенсії призначається без урахування страхового стажу у таких випадках:

  1. Смерть пенсіонера, що настала під час термінової військової служби.
  2. Смерть чи загибель людини, яка настала внаслідок поранення, контузії (під час участі у масових протестах, що проходили за євроінтеграцію).
  3. Смерть, яка настала під час боротьби проти режиму Януковича (восени 2014 року).

Призначення пенсії для дітей передбачено за будь-якого розкладу, навіть якщо вони не перебували на утриманні годувальника. Щодо батьків і дружини загиблого годувальника, то вони теж можуть розраховувати на пенсію, якщо після смерті особи у них не залишилося грошового джерела для подальшого життя.

До членів сім'ї, які не працюють, належать такі категорії фізичних осіб:

  1. Подружжя, батьки (за умови, що вони – інваліди або перебувають у пенсійному віці).
  2. Діти-студенти ВНЗ, ПТУ (дві головні умови – денна форма навчання та вік до 23 років).
  3. Діти-сироти (їм пенсії мають виплачуватись до 23 років, незважаючи на те, навчаються вони чи ні).
  4. Усиновлені діти прирівнюються до рідних, тому їм також належить пенсія за втратою годувальника в Україні.

 

Етапи оформлення пенсії

 

Щоб оформити пенсійну виплату слід:

  1. Зібрати документи (довідки, паспорт, свідоцтва про місце проживання).
  2. Написати заяву та направити її особисто до Пенсійного Фонду (рекомендується це зробити за місцем проживання).
  3. Подати заяву через нотаріально засвідчену особу (за умови, якщо немає можливості зробити це самостійно).

Якщо пенсія по втраті годувальника оформляється для дитини, яка не досягла повноліття, то вищезазначену заяву повинні скласти та подати її батьки чи опікуни. Для цього достатньо звернутися до ПФ за місцем реєстрації.

Важливо: звернення має бути зроблено не пізніше ніж за 1 рік від дня смерті родича-годувальника. Інакше, якщо звернутися пізніше за зазначений термін, то пенсію до виплати призначать вже після того, як будуть подані потрібні документи.

 

Як нараховується пенсія вдові за втратою годувальника

 

На отримання пенсії має право розраховувати непрацююча дружина, якщо її чоловік помер, і вона сама виховує дитину (дітей), що народилися у шлюбі з померлим. У такому разі пенсія їй виплачуватиметься до того моменту, поки дитина (кілька дітей) не досягне восьмирічного віку.

Право на пенсію має і вдова-інвалід чи пенсіонер, яка не здатна працювати. Якщо, наприклад, дружина померлого сама на пенсії за вислугою років, але їй нараховується менша сума пенсійних, вона може оформити пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

 

Розмір пенсії зі втрати годувальника: як відбувається розрахунок

 

Незалежно від того, скільки членів у сім'ї померлого, згідно з чинним законодавством виплачується одна пенсійна виплата на всіх. Якщо один із членів живе окремо і не займається спільним господарством з іншими претендентами на виплату, то він має право вимагати частку пенсії із зарахуванням на його особистий рахунок.

На розмір пенсійної виплати впливає страховий стаж померлого годувальника – чим він більший, тим вища пенсія. Якщо такого стажу немає або його недостатньо, то провадитиметься виплата соціальної допомоги. Її розмір залежить від прожиткового мінімуму і може становити 100-150% – залежно від кількості членів сім'ї, які потребують нарахування пенсії після втрати годувальника.

Тепер ви знаєте, як оформити пенсію за втратою годувальника, які документи слід надати і куди з ними треба йти для подальшого їх подання.

Курс валют

Курс валют