arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

ОВДП як альтернатива банківським вкладам – як фізособам купити держоблігації в Україні?

ОВДП як альтернатива банківським вкладам – як фізособам купити держоблігації в Україні?

Рано чи пізно люди, які прагнуть створити якийсь капітал, приходять до того, що найкраще гроші роблять лише гроші. Тоді вони починають шукати більш надійні та прибуткові способи інвестування коштів, ніж банківські вклади, та все ж не такі ризиковані для початку, як купівля акцій, криптовалют тощо. Непоганий варіант для старту - це купівля ОВДП (ОВДП). Розбираємось, що це таке і як можна стати власником таких паперів фізособі в Україні.

 

ОВДП – це що?

 

Це облігації внутрішньої державної позики, які держава випускає з певною регулярністю та які можуть купувати як юридичні, так і фізичні особи. ОВДП купити можна з прибутковістю, що гарантується державою. При цьому суттєвим плюсом облігацій є той факт, що дохід, отриманий від роботи з ними, не оподатковується.

Для спрощення розуміння даного інструменту пояснимо його механіку простими словами. Фактично держава під час продажу громадянам та юрособам облігацій бере в них гроші в борг під встановлений відсоток. Робиться це задля наповнення державного бюджету. Самі ж облігації є, по суті, купонами/розписками, що підтверджують факт запозичення коштів і гарантують їх повернення + отримання оголошеного доходу за ними.

 

Як дізнатися, коли випускаються облігації?

 

Відповідну інформацію щодо ОВДП Мінфін (Міністерство фінансів України) регулярно публікує на своєму офіційному сайті.

 

Кому ще підходить такий інструмент крім інвесторів-початківців?

 

У всьому світі облігації державної позики є захисним активом, за умови, звичайно, що вони приносять більш-менш пристойний рівень прибутковості в потрібний момент. Як тільки на ринку встановлюються яскраво виражені тренди падіння, багато інвесторів фіксують прибуток (продають активи поки це вигідно) і закуповують їх місцеві аналоги ОВДП. Це дозволяє їм не тільки зберегти гроші на ринках, що падають, але також вберегти їх від інфляції і навіть щось заробити зверху. Небагато, але гарантовано.

Також до захисних активів відносять золото, наприклад. Але важливо розуміти, що класична схема працює не завжди і враховувати ситуацію на ринку загалом.

 

Ставка ОВДП – від чого залежить та як змінюється?

 

Облігації бувають середньостроковими та довгостроковими. Наприклад, 9 листопада відбулися аукціони, були розміщені облігації терміном від 3 місяців до 1 року. За тримісячними ставка прибутковості була 9,5%, а за річними варіювалася від 11,50 до 13,30%. І це справді вище, ніж ставки за вкладами у банках, оскільки ті цифри, які ми бачимо у рекламних оголошеннях, насправді далекі від дійсності.

У банках високі ставки за вкладами даються за дотримання величезного ряду умов за сумами, термінами, зняття та поповнення тощо. На ставку в банку впливатиме навіть те, чи ви є зарплатним клієнтом, наприклад, чи були у вас раніше депозити і т.д. У випадку з ОВДП ставки для всіх однакові.

Інші переваги ОВДП:

  1. Ліквідність. Далеко не всі розуміють, наскільки це важливо. По факту це означає, що будь-якої миті, коли ви захочете повернути вкладені вами кошти, ви зможете з легкістю і швидко продати цей актив на вторинному ринку, і на нього миттєво знайдеться покупець.
  2. Не треба сплачувати податок на прибуток з облігацій. Що стосується інших цінних паперів, від доходу відразу треба мінусувати комісію і податок.
  3. Держава гарантує виконання взятих на себе зобов'язань у повному обсязі. А з депозитами гарантія діє лише на 200 тис. грн.
  4. Можна інвестувати на різні терміни, оскільки купити ОВДП можна на термін від 1 місяця до 7 років (вони від початку випускаються на різний термін і з різною дохідністю).

 

Як купити ОВДП фізособам?

 

Крок 1 – знаходимо надійного партнера

Це має бути або банк, або інвестиційна компанія, оскільки просто придбати облігації фізособі не можна – потрібен посередник з відповідною ліцензією. У нього відкриваємо рахунок у цінних паперах.

Крок 2 – потрібно підписати договір із брокером

Саме він здійснюватиме всі операції від покупки до продажу від вашої особи. При виборі брокера враховуйте його вимоги щодо мінімального капіталу – деякі з них дуже високі і розраховані на великих клієнтів, готових вкладатися по максимуму. Шукайте оптимальний для себе варіант із прийнятним порогом «входу».

Крок 3 – купити обрані вами облігації

Заявка подається через брокера після того, як вибираєте бажаний тип паперів, а також суму, яку ви готові вкласти. Після покупки вам будуть проводитися регулярні виплати згідно з графіком за обраними ОВДП. Наприкінці терміну відбувається погашення – на ваш рахунок зараховується сума, витрачена вами на цю інвестицію.

Курс валют

Курс валют