arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Відмова у кредиті – найчастіші причини і що робити в такій ситуації?

Відмова у кредиті – найчастіші причини і що робити в такій ситуації?

Перш ніж видати кредит, банківська установа не лише оцінює можливість його погашення потенційним позичальником, а й додатково аналізує безліч критеріїв та параметрів. Непоодинокі випадки, коли навіть платоспроможній фізичній особі зі стабільним доходом відмовляють у кредитуванні. З чим це може бути пов'язано? Які причини відмови у кредиті? Саме про це ми зараз і поговоримо, щоб якнайбільше зацікавлених у цих питаннях людей отримали відповіді.

 

Чому банки відмовляють у кредитуванні позичальнику?

 

Вивчивши принцип роботи багатьох фінансових установ, вдалося виділити кілька основних причин, через які банки не хочуть давати кредити позичальникам, що звернулися до них. Це:

  1. Вказівка ​​фізичною особою явно неправдивої інформації про свою особистість.
  2. Погана кредитна історія.
  3. Недавня відмова у кредитуванні.
  4. Наявність незакритих кредитних позик.
  5. Кандидат не відповідає вимогам банку.

Найчастіше відмова у наданні кредиту випливає у тому випадку, якщо потенційний позичальник отримує невелику заробітну плату і не може підтвердити джерела додаткового доходу, якщо такі є.

 

Вказано недостовірні дані про себе: як виправити ситуацію?

 

Якщо банк відмовив в отриманні кредиту з цієї причини, ситуацію можна легко виправити на свою користь. Звичайно, не рекомендується дурити банківських співробітників про те, що ви працюєте у великій компанії і маєте високу заробітну плату, хоча насправді це зовсім не так. Важливо пам'ятати, що будь-який обман рано чи пізно буде розкрито.

Якщо ви працюєте без офіційного оформлення або, наприклад, маєте недостатній офіційний заробіток для оформлення кредиту, то краще в такому разі зайнятися пошуком поручителя або внести певну заставу. Як варіант – можна надати банку інформацію про свої неофіційні доходи. Для їх підтвердження підійдуть:

  1. Пакет документів про придбання майна (рухомого або нерухомого), про великі покупки або витрати, що здійснюються на регулярній основі.
  2. Бездоганна кредитна історія та своєчасно погашені кредити, взяті раніше.
  3. Виписки з інших банків, які б підтверджували наявність відкритого депозиту.

 

Як покращити кредитну історію?

 

Якщо відмова у кредиті була через зіпсовану кредитну історію, то для вирішення цього питання знадобиться витратити трохи особистого часу. Спочатку рекомендується звернутися до кількох кредитних бюро для уточнення кредитної історії. Також важливо перевірити правильність відображення даних, адже якщо в інформації будуть допущені помилки, їх легко виправити, зв'язавшись для цього зі співробітниками кредитного бюро.

Єдине правильне рішення – покращення кредитної історії. Звичайно, цей процес не такий вже й швидкий, однак у разі нетривалих прострочень достатньо буде вказати поважну причину, через яку не здійснювалося погашення кредиту.

Найпоширеніша причина відмови у кредиті – це випадки, коли позичальник бажає взяти позику на тривалий термін (15, 20 або 30 років) для покупки квартири. У такому разі банки вкрай неохоче оформляють подібні кредити, і якщо позичальник відповідає певним вимогам – хороша платоспроможність і вік трохи більше 30 років, якщо оформляється позика терміном 30 років. Це з тим, що вік фізичної особи (чоловіки) на момент виплати кредиту не має бути понад 60 років. Жінки можуть сплачувати кредити до 55 років.

Дізнавшись заздалегідь, які можуть бути причини відмови у кредиті, ви зможете завчасно підготуватися до візиту в банк з метою оформлення кредиту і тим самим суттєво збільшити шанси на його отримання.

Курс валют

Курс валют