arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Основні питання, що виникають при виборі кредитної картки

Основні питання, що виникають при виборі кредитної картки

Обрати кредитну карту завдання не з легких, мало того, що розгубитися серед безлічі пропозицій простіше простого, так ще й отримати відповіді на всі виниклі питання при виборі не завжди можливо. Фахівці FinAdviser вирішили допомогти Вам, ми з'ясували які найпоширеніші питання виникають у користувачів при виборі кредитної картки і спробували дати на них відповіді.

 

Що таке пільговий період і як ним користуватися?

 

Пільговий або грейс-період - час протягом якого можна користуватися кредитним лімітом абсолютно безкоштовно (ставка за кредитом складе 0%).

Однак не все так просто, для оптимального і вигідного використання кредитної картки під час пільгового періоду необхідно точно розуміти які умови надає Ваш банк. Варто розуміти, що не на всі операції поширюється дія пільгового періоду (зняття готівки або переказ коштів з картки на картку), так само доречно відразу ж дізнатися як саме розраховується термін (з першого числа місяця, а може з першої витрати).

 

Що таке реальна процентна ставка?

 

Реальна відсоткова ставка - ставка, яка враховує всі витрати позичальника пов'язані з оформленням, отриманням і користуванням кредитним продуктом.

Тобто, реальна ставка враховує як номінальну процентну ставку за кредитом так і всі комісії та інші витрати. Це і одноразові, і щомісячні комісії, витрати на оплату розрахунково-касового обслуговування та інше.

 

Чи потрібна мені програма лояльності?

 

Банки пропонують абсолютно різні програми лояльності, проте всі вони націлені на надання вигоди для користувачів. Звичайно, не варто забувати, що банківські установи зацікавлені в тому, щоб Ви користувалися їх продуктами якомога частіше, але і для Вас це може виявитися вигідним. Хочете повертати частину коштів зі своїх покупок, тоді обирайте кредитні карти з кешбеком, часто подорожуєте, Ваш вибір карта з накопиченням миль і знижок в готелях, а може Ви часто користуєтеся послугами магазинів-партнерів банку, в цьому випадку слід вибирати карту з бонусною програмою лояльності, яка допоможе Вам отримувати знижки або ж повністю оплачувати товари.

 

Які комісії варто враховувати?

 

При виборі кредитної картки варто враховувати не тільки процентну ставку за кредитом, але і додаткові комісії. Звичайно деякі комісії платити доведеться в обов'язковому порядку: за відкриття карти, її обслуговування або обов'язкову страховку.

Однак якщо Ви не збираєтеся користуватися всіма функціями кредитки, тобто відразу розумієте яку модель користування обрати, тоді оцінюйте карту на основі своїх переваг:

  • не варто хвилюватися на рахунок комісії за розстрочку, якщо користуватися даною послугою Ви навряд чи будете;
  • віддаєте перевагу безготівковому розрахунку, тоді і хвилюватися через комісії за зняття готівки не потрібно;
  • а якщо переводити кошти з карту на карту Вам не потрібно, або тільки в межах України, або ж свого банку, тоді оцінюйте комісію за P2P лише з огляду своїх потреб.

Звичайно, якщо Ви збираєтеся користуватися всіма послугами банку або ж Ви поки не визначилися які послуги Вам необхідні, тоді слід звертати увагу на реальну процентну ставку.

Сподіваємося, нам вдалося допомогти Вам розібратися у всіх питаннях, що виникли при виборі кредитної картки, а якщо Ви ще не зробили свій вибір, тоді скористайтеся підбором кредитної картки від FinAdviser.

Курс валют

Курс валют