arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Опіка в Україні - правила оформлення та нюанси

Опіка в Україні - правила оформлення та нюанси

Через різні життєві ситуації може виникнути потреба в оформленні опіки над людиною похилого віку або недієздатною людиною, а також над неповнолітньою дитиною. Перш ніж перейти безпосередньо до самої процедури оформлення, важливо розібратися у всіх нюансах та тонкощах опіки, а також дізнатися, який пакет документів слід зібрати, щоб усе було виконано згідно з українським законодавством.

 

Опіка та піклування, Україна – у чому різниця?

 

Згідно з чинним в Україні законодавством, під опіку беруться діти, які не досягли повноліття. Їхній вік не повинен бути більший ніж 14 років. Під цю категорію також потрапляють сироти та діти, позбавлені батьків, а також фізичні особи з обмеженою дієздатністю.

Піклування поширюється на дітей та сиріт віком від 14 до 18 років, а також на фізичних осіб, яких визнали обмежено дієздатними.

 

Хто може взяти дитину під опіку, Україна

 

Як опікун може бути фізична особа, з повною цивільною дієздатністю, яка добровільно погоджується стати опікуном (у даному випадку пишеться відповідна заява). При цьому висувається й низка інших вимог, а саме:

  1. Вік від 18 років.
  2. Відсутність судимостей.
  3. Відсутність наркотичної та алкогольної залежності, інфекційних захворювань та хвороб, які можуть спровокувати передчасну смерть.

Опікунів в Україні призначають місцеві виконавчі органи. Як помічники можуть виступати місцеві депутати, які виступають членами рад опіки та піклування.

 

Документи для оформлення опікунства

 

Перш ніж буде оформлено опіку над дитиною, потенційному опікуну слід пред'явити такий пакет документів:

  1. Український паспорт.
  2. Заява.
  3. Копія свідоцтва про шлюб (за умови, якщо подружжя планує спільно опікуватися дитиною).
  4. Медичні довідки про стан здоров'я.
  5. Довідка про зарплату (у виписці мають бути відомості за останні півроку).
  6. Довідка про відсутність судимості.
  7. Свідоцтво, що підтверджує те, що майбутній опікун пройшов необхідні курси вивчення взаємодії з дітьми, які залишилися без батьківського піклування.

Додатково потрібно надати згоду (обов'язково має бути у письмовій формі), всіх родичів, яким виповнилося 18 років та які проживають на одній площі з людиною, яка вирішила стати опікуном.

 

Як призначається опіка над людиною похилого віку, Україна

 

Залежно від стану здоров'я дорослої людини оформлення опіки може відбуватися у двох інстанціях – в органах опіки та піклування (за умови, що людина похилого віку дієздатна) або через суд (доросла людина – недієздатна і у неї спостерігаються психічні відхилення). Потім до органів опіки необхідно надіслати такі документи:

  1. Рішення із суду (якщо людину визнали недієздатною).
  2. Заява у спеціальній формі.
  3. Копії паспортів літньої людини та майбутнього опікуна.
  4. Довідку про стан здоров'я опікуна.
  5. Довідку з місця проживання опікуна.

Додатково потрібно надати акт перевірки побутових умов, у яких житиме літня людина на їхню відповідність встановленим нормам.

Потім співробітником органів опіки заводиться особиста справа, в якій протягом 75 років зберігатиметься весь пакет наданих документів. За бажання можна звернутися за консультацією до юристів, які проконтролюють всю процедуру опікунства та позбавлять майбутнього опікуна від зайвого головного болю.

Курс валют

Курс валют