arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

ПДФО в Україні - хто платить, скільки, на що йде податок?

ПДФО в Україні - хто платить, скільки, на що йде податок?

Згідно з даними, отриманими від CASE Україна, понад 90% українців ніколи не робили оплату податків самостійно, тому більшість із них не розуміють повною мірою, що саме за рахунок цих податків і відбувається наповнення державного бюджету. Та й навряд чи хтось почне морочитися над тим, яку він отримує заробітну плату разом із усіма зборами та нарахуваннями – набагато більше хвилює питання, скільки буде нараховано зарплати «чистими». Проте питання дуже цікаве і актуальне, тому давайте розбиратися, що таке ПДФО, яка його відсоткова ставка і хто займається сплатою цього виду оподаткування.

 

Хто є платником податку та яка його ставка

 

Податок з доходів фізичних осіб оплачується безпосередньо фізичними особами. Зокрема, це можуть бути:

  1. Резиденти України.
  2. Нерезиденти.
  3. Податкові агенти.

Об'єктом оподаткування для резидента є річний (або місячний) оклад, який оподатковується. Сюди також слід віднести доходи, одержані за кордоном та дохід від підприємницької діяльності, що здійснюється на території України. Для нерезидентів України об'єкт оподаткування – виключно доходи, одержані лише від підприємництва в Україні.

Ставка ПДФО переважно становить 18%. Також є випадки, коли відсоткова ставка змінюється у бік зменшення або взагалі не передбачена. Наприклад, прибутковим податком не оподатковується вартість путівок, придбаних для відпочинку або з метою оздоровлення, лікування (зокрема реабілітації для інвалідів). Податок не стягується також і за подарунки (призи переможцям та учасникам спортивних змагань) за умови, якщо їхня вартість становить не більше 25% мінімальної заробітної плати. Виняток – грошові виплати у будь-якому розмірі.

Зменшені ПДФО ставки доведеться заплатити у таких випадках:

  1. Дивіденди з корпоративних прав та акцій, що нараховуються резидентам-платникам податків – 5%.
  2. Дивіденди (за акціями, корпоративними правами, інвестиційними сертифікатами), нараховані неплатникам податку на прибуток (суб'єкти господарювання, інститути спільного інвестування, нерезиденти) – 9%.
  3. Прибуток від продажу нерухомого майна протягом звітного року та за умови більш ніж одного об'єкта (дохід від продажу або обміну одного об'єкта – приватного будинку, квартири, частини квартири, окремої кімнати не оподатковується) – 5%.

5% ПДФО в Україні доведеться сплатити у разі продажу другого та третього об'єктів рухомого майна (з розрахунку за поточний звітний рік). В даному випадку йдеться про мопед, мотоцикл, легковий автомобіль. Не оподатковується прибуток, отриманий внаслідок продажу першого об'єкта рухомого майна за поточний рік.

 

Терміни сплати ПДФО, пеня та штрафні санкції

 

Відповідно до підпункту 168.1.3 статті 168 Податкового Кодексу, прибутковий податок має сплачуватись фізичною особою до 1 серпня року, який слідує за звітною. Попередньо до 1 травня року, який слідує за звітною, фізособою має бути подана декларація про доходи.

Разом з цим слід пам'ятати і про випадки, коли сплата проводиться за фактом отримання доходів, а саме:

  • під час продажу чи обміну майна (рухомого чи нерухомого);
  • у разі спадкування майна;
  • при отриманні подарунків.

У вищезазначених випадках платнику податків не потрібно подавати щорічну декларацію.

При несвоєчасному виконанні податкового зобов'язання стосовно фізичної особи застосовуватиметься штраф, нарахування пені, а окремих випадках – адміністративна і навіть кримінальна відповідальність. Запобіжний захід визначається в індивідуальному порядку і безпосередньо залежить від розміру податкової заборгованості та строків несплати.

Тож давайте бути свідомими громадянами своєї країни, адже саме від своєчасного внесення ПДФО залежить наповнення державного бюджету.

Курс валют

Курс валют