arrow
Кредитні продукти
Кредитні продукти
Корисна інформація

«Мані на кармані» Легка та «Green» від ОТП Банк – у чому різниця?

«Мані на кармані» Легка та «Green» від ОТП Банк – у чому різниця?

ОТП Банк та його продукти досить популярні в Україні і це не випадковість – банк досить лояльний, коли справа стосується кредитів та лімітів за кредитками. При цьому він сучасний, має багато відділень, де можна отримати допомогу, якщо щось необхідно зробити неодмінно у відділенні. Але деякі продукти викликають запитання. Скажімо, чим відрізняється карта «Мані на кармані» Легка від карти «Мані на кармані» Green? Це ми з'ясуємо.

 

Які базові умови у цих кредитних карток?

 

Як ми вже згадували, вони схожі. По суті, «Мані на кармані» Green – це базова кредитка банку, а Легка вже з певними «плюшками». Ну а базові умови, і справді, збігаються:

  • Сума кредитного ліміту за картками Легка та Green – до 30 тис. гривень.
  • Пільговий період – ідентичний, до 55 днів.
  • Комісія за зняття коштів у банкоматах України – 0%.
  • SMS інформування – 0%.
  • Комісія за обслуговування картки – 0%.
  • Процентна ставка під час пільгового періоду, річних – 0,01%.
  • Стандартна процентна ставка – 5% на місяць.

Невеликий ліміт розрахований на такий самий невеликий клієнтський запит – не всім, погодьтеся, потрібні великі ліміти. Пільговий період можна вважати стандартним, хоча деякі банки пропонують і більше – до 62 днів, або навіть до 100 днів. Втім, сам клієнт має розраховувати свої можливості, перш ніж витрачати кошти, і 55 днів – це досить добрий термін.

А відсутність комісії за зняття коштів – це величезний плюс для тих, кому періодично потрібно знімати гроші. До того ж, не всі клієнти банків живуть у великих містах, де в кожній торговій точці є термінали для оплати – величезна кількість селищ та маленьких містечок не можуть похвалитися такою розвиненою платіжною інфраструктурою. І так, безкоштовно можна знімати як свої гроші, так і кредитні.

 

А тепер зупинимося на відмінностях

 

Перше, що привертає увагу – це, звичайно, розмір щомісячного мінімального платежу за кредитною карткою. По карті Легка він дорівнює 7% від розміру заборгованості, але не може бути нижчим за 50 грн. у місяць.

По карті Green нам кажуть: вирішуй сам! І позиціонують продукт як такий, у якому клієнт сам вибирає, скільки йому зручніше платити. Але зірочка поруч із цим пунктом вказує на те, що умова неоднозначна і ми швидко знаходимо цьому підтвердження – платіж клієнт вказує сам, але він не може бути нижчим за 7% від суми заборгованості. Більше – будь ласка. Менше не можна.

Дивна умова, оскільки будь-яка кредитна картка передбачає, що клієнт може заплатити більше, якщо він може або хоче, що, звичайно ж, позитивно позначиться на розмірі боргу та наступних щомісячних платежах. Але в той же час, у менш вдалий за доходами, наприклад, місяць він матиме можливість заплатити менше. Чому банк вважає, що клієнту буде зручно самому ж обмежити себе в цій можливості і зобов'язати платити більше, незрозуміло.

 

Що ще відрізняється?

 

З Green ми закінчили. А ось Легка має ще одну зручну опцію – розстрочку, яка називається «Скибочка». Умови досить лояльні:

  • Сума – від 500 до 100 тис. гривень.
  • Термін розстрочення – 6 місяців.
  • Ставка – 0,01% +2% від суми на місяць (комісія).

 

Підсумуємо. Карти, як з'ясувалося, майже брати-близнюки. Навіть розмір мінімального щомісячного платежу і той спірний пункт, оскільки по суті, і він у карт однаковий – це 7%. Менше заплатити все одно не вийде, тільки більше, якщо вам дуже хочеться. Ну раптом… По карті Green. Хоча 7% на місяць – це відверто дорого і якщо ви користуєтеся послугами інших українських банків, напевно, бачили мінімальні платежі в межах 4-5% на місяць. В іншому істотна відмінність лише одна - це наявність можливості оформити розстрочку з карткою «Легка» і вибирати тут можна карту виключно за цим параметром і вашою в ньому зацікавленістю.

10 грудня 2021 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют