arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Кому віддавати кредит, якщо банк зачинено?

Кому віддавати кредит, якщо банк зачинено?

Коли банківська установа відкликає ліцензію і вона оголошує про своє банкрутство, багато позичальників помилково вважають, що їм більше не доведеться віддавати кредитні кошти, взяті в борг. Незважаючи на те, що повернути кредит у закритий банк більше не буде можливості, гроші все одно доведеться віддати. Кому та як їх віддавати? Куди слід звертатися у такому разі? Про це і не тільки про це ми зараз і поговоримо.

 

Процедура погашення кредиту у неплатоспроможному банку

 

Якщо банк, у якому в людини взято кредит, проходить ліквідацію, позичальник може зіштовхнутися з певними труднощами під час погашення позики. Насамперед це пов'язано із введенням тимчасової адміністрації. Відповідно до чинного законодавства, на її співробітників покладаються зобов'язання щодо пошуку можливих кредиторів, які змогли б взяти на себе відповідальність і зайнятися контролем поточних кредитних заборгованостей банку, що ліквідується. Зазвичай на це відводиться термін два місяці. Протягом цього часу погашати кредит можна за звичною схемою у своєму відділенні банку-кредитора. Після його закриття пропонується звернутися до будь-якого іншого відділення або головного офісу банківської організації. Як повідомляють представники ліквідатора, доти, доки банк перебуватиме у статусі неплатоспроможного, всі його відділення обов'язково мають бути відкритими.

Якщо ж відбулася передача кредиту іншому банку, то позичальнику слід перераховувати платежі на погашення кредитного боргу вже новому банку. При цьому з платника стягуватимуть додаткову комісію.

Щоб зберегти свої кошти, позичальнику рекомендується перед кожним погашенням кредитної позики моніторити інформацію щодо останніх новин банку. Це необхідно для того, щоб не пропустити зміну реквізитів для подальшої оплати кредитного боргу. Знайти подібну інформацію можна на сайті банку або на сайті ліквідатора. Часто такі дані можуть розміщуватись на двох сайтах відразу.

Під час погашення кредиту у неплатоспроможному банку рекомендується у призначенні платежу вказувати таку інформацію:

  1. Номер рахунку, на який згідно з договором провадиться оплата.
  2. Реквізити договору із банком.
  3. Вид заборгованості (основна сума кредитної позики, комісійні, неустойка, нараховані відсотки).

Тим, у кого валютний кредит, ФГВФО дозволить виконувати його погашення у національній валюті – гривнях (за курсом Національного банку на день погашення заборгованості).

 

Несплата кредиту позичальником: на що слід чекати?

 

Позичальникам не рекомендується розглядати варіант несплати кредитного боргу у разі ліквідації чи банкрутства банку. Це може призвести до того, що буде зіпсована його кредитна історія, тому що всі борги позичальників все одно стягуються в судовому порядку. До того ж можлива конфіскація застави за позикою, що також слід враховувати, відмовляючись від погашення кредитного боргу.

Примітно, що у разі появи нового кредитора умови кредитного договору залишаються незмінними, тому щодо цього боржнику переживати не слід. Разом з цим з боку нового кредитора може надійти пропозиція позичальнику щодо дострокового погашення кредиту або укладання нового договору. У цьому випадку остаточне рішення приймає позичальник - він повинен вирішити, погодитися на пропозицію або продовжити оплату кредитної позики за колишньою схемою, нічого не змінюючи.

Курс валют

Курс валют