arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як відновити права та техпаспорт?

Як відновити права та техпаспорт?

У житті трапляються різні ситуації і часто вони спричиняють неприємні наслідки. Наприклад, водії транспортних засобів можуть зіткнутися із втратою або крадіжкою документів на автомобіль, після чого у них виникає цілком резонне питання: як відновити втрачені права та техпаспорт? Якщо і вам цікава дана тема і вирішення подібної проблеми, тоді ознайомтеся з нижче поданою інформацією та отримайте відповіді на всі питання.

 

Відновлення онлайн


Якщо посвідчення водія було втрачено, людині необхідно відразу ж звернутися до Сервісного центру МВС. Якщо сталася його крадіжка, то тоді потрібно подати заяву в поліцію. Тільки після цього замість старого посвідчення вдасться отримати нові права. Щоб більше не виникало питання щодо того, як відновити втрачені права в онлайн-режимі, слід знати, який пакет документів потрібно зібрати. Зокрема, це:

  1. Банківська картка (необхідна оплати послуг).
  2. MobileID або BankID (як альтернатива також підійде електронний підпис).
  3. Відсканована копія меддовідки (має бути представлена ​​у форматі PDF).

Подання заявки на заміну прав можливе також і через Електронний кабінет водія.

 

Через сервісний центр МВС

 

Для відновлення достатньо вирушити до одного з найближчих відділень сервісного центру МВС. Перед візитом потрібно записатися на прийом, отримавши спеціальний талон. Зробити це можна в режимі он-лайн під час відвідування сайту hsc.gov.ua.

Вирушаючи до сервісного центру, з собою необхідно взяти:

  1. ІПН, паспорт.
  2. Меддовідку.
  3. Екзаменаційну картку.
  4. Фотографію розміром 3х4 (обов'язкова умова – має бути роздрукована на матовому папері).
  5. Довідку з поліцейської дільниці (якщо права було втрачено або вкрадено).

Обмін посвідчення водія – платна послуга. Її вартість – 219 UAH.

 

Як відновити техпаспорт на машину автовласнику

 

Перше, що потрібно зробити – приїхати на своєму автомобілі до Сервісного центру МВС. При собі слід мати такий пакет документів:

  1. Паспорт громадянина України.
  2. Ідентифікаційний номер платника податків.
  3. Довідку, видану співробітниками поліції (якщо була крадіжка техпаспорта).
  4. Документи, що підтверджують право власності на автомобіль.

Після цього в Сервісному центрі експертом виконується огляд транспортного засобу, звіряння номерів агрегатів, перевірка на всі доступні бази даних. Вартість послуг експерта – 200 гривень. Додатково доведеться дати 420 гривень за виготовлення копії технічного паспорта на автомобіль.

Диджиталізація торкнулася багатьох сфер життя українців, у тому числі автовласників. Тепер права водія та техпаспорт на транспортний засіб в електронному вигляді доступні для перегляду в мобільному додатку «Дія». Подібне Е-посвідчення – це офіційний документ (докладніше про це можна почитати у постанові кабінету Міністрів №956 від 23.10.2019 р.).

Відтепер не потрібно постійно мати при собі оригінали документів. Наприклад, поліцейським достатньо буде показати електронні версії прав та техпаспорту.

Тепер ви знаєте, як відновити техпаспорт на автомобіль разом із правами та скільки коштуватиме подібна послуга. Звичайно, можна звернутися за допомогою до компаній-посередників, надавши їм необхідний пакет документів, проте вартість послуг обійдеться на порядок дорожче. До того ж, якщо знадобиться відновити технічний паспорт, все одно необхідно буде особисто зі своїм автомобілем прямувати до Сервісного центру, тому відчутної економії часу в цьому випадку не буде.

Курс валют

Курс валют