arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як повернути депозит, якщо банк закритий?

Як повернути депозит, якщо банк закритий?

Згідно з чинним законодавством України, кожен вкладник має гарантоване право на повернення депозиту, сума якого не перевищує 200 000 гривень. Якщо розмір депозитного вкладу більше, можуть виникнути певні проблеми з його поверненням. Але питання все одно залишається актуальним: як повернути депозит з банку, коли той закривається? Чи реально це зробити в принципі та при цьому з мінімальними фінансовими втратами? Саме про це й йтиметься далі. Ми спробуємо не тільки відповісти на перераховані вище питання, але й розглянути всі можливі підводні камені, які можуть виникнути в процесі повернення депозитних коштів.

 

Як повернути свій депозит, роздробивши внесок

 

Найоптимальніший варіант для того, щоб забрати свої гроші з банку – зреагувати одразу, як тільки вдалося почути про фінансові труднощі банківської установи, та подбати про завчасне зняття депозитного вкладу без можливих ризиків. Кардинальні заходи слід вживати і в тому випадку, якщо термін депозиту не минув і є можливість втратити відсоткові нарахування. Краще залишитись без відсотків, ніж втратити всю суму вкладу. До того ж, у банку може почати працювати тимчасова адміністрація, у зв'язку з чим можливе призупинення проведення всіх грошових транзакцій терміном до 30 днів (один місяць).

Роздроблення вкладу – один із ефективних способів забрати депозитні кошти з банку. Це стосується тих депозитів, які перевищують 200 тис. грн. – наприклад, 250 тис. грн. У такому разі клієнт банку може зробити переказ грошової суми у 50 000 UAH на рахунок іншого вкладника. Головна умова – рахунок має бути відкритий фізичною особою, яка має певний зв'язок із першим вкладником (споріднений зв'язок, наприклад). В результаті виходить, що тепер депозитні гроші знаходяться на двох різних рахунках, кожен з яких підпадає під розповсюдження на нього державної гарантії повернення.

 

Як повернути вкладення на стадії ліквідації банку

 

Якщо введення тимчасової адміністрації не дало необхідних результатів, у банківської установи забирається ліцензія та виконується її підготовка до ліквідації. За фактом вона припиняє свою діяльність. У разі оголошення банку банкрутом повернення депозитів здійснює Фонд гарантування вкладів. Протягом 20-30 днів його співробітники мають повідомити вкладникам, чиї суми депозитів не перевищують 200 000 гривень, до якого банку-агента слід звернутися для отримання своїх грошей. Список банків-агентів зазвичай публікується на сайті ФГВФО. Під час звернення при собі слід мати такі документи:

  1. Паспорт громадянина України.
  2. Ідентифікаційний номер платника податків.

Якщо вкладник пропустив інформацію про повернення депозиту від ФГВФО і вчасно не зреагував, йому рекомендується звертатися безпосередньо до Фонду гарантування вкладів для отримання свого депозиту в індивідуальному порядку.

 

Як повернути гроші через суд?

 

Необхідність у зверненні до суду може виникнути у таких випадках:

  1. Банківська установа відмовляється виплачувати депозит не через фінансові труднощі, а у зв'язку з іншими причинами.
  2. Планується ліквідація банку, однак вкладник бажає отримати не лише 200 000 гривень через ФГВФО, а всю суму депозиту разом із нарахованими відсотками. У такому разі можливе подання позову безпосередньо власнику банку.

У судовій практиці випадки, коли компенсація втрати вкладників депозиту здійснювалася власниками фінансових організацій – непоодинокі.

Під час звернення до суду вкладнику важливо довести, що депозит було оформлено у конкретному банку, який не виплатив його в обумовлений термін. Для цього до позовної заяви додатково потрібно додати:

  • Квитанцію або інше підтвердження про внесення грошей на депозит.
  • Оригінал договору, укладеного на момент відкриття депозиту.
  • Копію своїх звернень за виплатою депозиту письмово.

Крім усієї суми депозитного вкладу та відсотків, вкладник має право вимагати 3% річних (нараховуються за незаконне користування грошовими коштами) та 3% пені (нараховується за кожен день прострочення з боку банку).

Тепер ви знаєте, як повернути депозит із проблемного банку, не ризикуючи при цьому своїми особистими коштами.

Курс валют

Курс валют