arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як змінити прізвище в Україні?

Як змінити прізвище в Україні?

Бувають випадки, коли у людини виникає необхідність в зміні прізвища. Щоб не виникало зайвих питань, важливо розібратися в тому, як це зробити правильно і як змінити прізвище відповідно до чинного законодавства.

 

Кому можна міняти прізвище? Як змінити прізвище дитині?

 

Кожен громадянин України, якому виповнилося 16 років, має право провести зміну свого імені та прізвища. Якщо виникне бажання змінити прізвище у дитини 14 років, то для цього йому слід надати письмовий дозвіл одного з батьків або опікуна. Зміна по-батькові в 14 років не передбачена, проте трапляються й винятки - це випадки, коли усиновлення визнається недійсним або вважається анульованим.

Як можна змінити прізвище дитині молодше 18 років? Неповнолітні діти можуть змінити прізвище тільки в тому випадку, якщо це зроблять обоє батьків. Якщо зміни щодо прізвища вносяться в документи матері і батька, то при обопільній згоді батьків прізвище дитини теж можна змінити. Зміну прізвища дитини, якій ще не виповнилося 18 років, на прізвище одного з батьків можна здійснити в одному з трьох випадків:

  • мати або батько визнані недієздатними;
  • померли;
  • вважаються померлими.

Подібна процедура може проводитися, коли дитині виповниться 14 років.

 

Пакет документів, необхідний для оформлення нового прізвища

 

Щоб змінити прізвище, потрібно зібрати і надати в РАГС такі документи:

  1. Свідоцтво про народження.
  2. Заява (повинна бути написано відповідно до встановленого зразку).
  3. Документ про укладення або розірвання шлюбу.
  4. Довідку (за умови зміни особистої інформації раніше).
  5. Фотографію розміром 3х4.
  6. Свідоцтво про народження (за умови, якщо є діти, які не досягли повнолітнього віку).
  7. Квитанцію про сплату державного мита.

Заяву на зміну прізвища розглядають представники державної установи протягом 84 днів (відлік починається з дня звернення). Цей термін можуть продовжити до півроку, якщо будуть виявлені серйозні правові порушення або будуть встановлені додаткові, раніше невідомі обставини.

 

Коли може бути отримана відмова в зміні прізвища?

 

Згідно з чинним в Україні законодавством, заявник може отримати відмову щодо зміни прізвища, якщо:

  • надав чужі або підроблені документи;
  • має незакриту судимість;
  • по відношенню до заявника ведуться слідчі дії;
  • на момент звернення діє певне адміністративне покарання;
  • заявник перебуває в розшуку - внутрішньому або міжнародному.

У всіх інших випадках, за винятком вищеописаних ситуацій, людина може отримати позитивну відповідь. Після того, як буде прийнято відповідне рішення, заявник повинен протягом трьох місяців отримати довідку про зміну прізвища. Вона видається співробітниками РАГСу або за місцем прописки.

 

Процедура зміни прізвища в паспорті після одруження

 

Як змінити прізвище після весілля? Змінити прізвище після заміжжя дозволяється протягом одного місяця. В іншому випадку доведеться заплатити адміністративний штраф (17-51 грн.). У більшості випадків ці вимоги актуальні для держслужбовців, адже в разі несвоєчасного внесення змін до паспорта вони позбавляються можливості оформлення офіційних документів - права спадщини, домовленостей, здійснення банківських транзакцій.

 

Оновлення ІІН як обов'язкова вимога

 

Змінивши прізвище, крім паспорта слід оновити особисту інформацію ідентифікаційного коду платника податків. Важливо: внесення правок стосується тільки прізвища, ІІН залишається колишнім, без змін. Для отримання нового податкового номера знадобиться не більше п'яти робочих днів. Для цього співробітникам фіскальної служби потрібно пред'явити:

  • заяву (згідно зі встановленим зразком);
  • свідоцтво про шлюб;
  • паспорт громадянина України.

Дитині, яка не досягла повноліття, крім перерахованого вище пакета документів потрібно пред'явити оригінал, а також копію свідоцтва про народження.

Щоб зміна прізвища пройшла максимально просто і правильно з точки зору чинного законодавства, найкраще проконсультуватися з профільним фахівцем - юристом. Він підкаже, які документи потрібно змінювати, і який пакет документів при цьому доведеться надати.

Курс валют

Курс валют