arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Як продати спадщину в Україні

Як продати спадщину в Україні

Продаж квартири після набуття спадщини – одне з найчастіших питань, що цікавить багатьох спадкоємців. Як відбувається подібна угода? З якими труднощами можна зіткнутися у процесі? На ці та інші не менш важливі питання ви отримаєте відповіді зараз, прочитавши нашу статтю.

 

Квартира у спадок: нюанси та особливості

 

В результаті переходу нерухомості у спадок, перше, що потрібно зробити спадкоємцю – вступити у спадок, ставши при цьому її законним власником. Для цього протягом шести місяців після смерті заповідача необхідно подати заяву про свій намір. Воно подається нотаріусу, яким потім відкривається справа про спадщину. Продаж майна до набуття спадщини фактично неможливий.

 

Пакет документів, необхідний для оформлення успадкованої квартири

 

Під час складання заяви у нотаріуса спадкоємцю додатково необхідно пред'явити такі документи:

  1. Заповіт.
  2. Свідоцтво про смерть заповідача.
  3. Документ, що підтверджує родинні зв'язки із померлим.

Якщо нерухомість (будинок, квартира) згідно із заповітом переходить кільком людям у спадок, то вона ділиться на рівні частини між усіма претендентами на неї. Як варіант можна виплатити компенсацію з боку одного власника іншому за попередньою домовленістю.

Через півроку після смерті заповідача спадкоємець може отримати документ, що підтверджує право власності на квартиру, а саме – свідоцтво про право на спадщину.

 

Продаж квартири отриманої у спадок, Україна: особливості операції

 

Після того, як буде зареєстровано право власності, квартира, отримана у спадок, може бути продана. Під час подібного правочину складається договір купівлі-продажу для нерухомості, отриманої у спадок. При цьому потрібно надати такий пакет документів:

  1. Паспорти України (всіх осіб, які беруть участь у угоді).
  2. Правовстановлюючі документи.
  3. Дозвільні документи від органів опіки (у разі, якщо у ролі спадкоємців виступають родичі, які не досягли повноліття).
  4. Довідка про осіб, які зареєстровані у успадкованій квартирі.

Одна з умов, яку потрібно дотриматися під час продажу – це передача технічної документації на нерухомість та виписки, яка стане своєрідною гарантією відсутності заборгованості з квартплати та комунальних послуг.

 

Податок під час продажу квартири отриманої у спадок в Україні: що потрібно знати

 

Розмір податку залежить від ступеня кревності спадкоємця з покійним. Відповідно до законодавства України, за доручення у спадок нерухомості (будинки, квартири) доведеться сплатити податковий внесок у розмірі 0%, 5% чи 8%. Нульова ставка призначена для родичів першого ступеня спорідненості. Сюди відносяться:

  1. Чоловік чи дружина.
  2. Батьки.
  3. Діти (зокрема і прийомні).
  4. Діти кожного з подружжя, що народилися в іншому шлюбі.

Не доведеться сплачувати податок (нульова процентна ставка) і тим, хто перебуває у другій черзі кревності. Зокрема, це брати та сестри, дідусі та бабусі, онуки, а також пільгові категорії – діти без батьків, інваліди першої групи, діти-інваліди.

5% податку доведеться заплатити тим громадянам, які не належать до жодної з перерахованих вище категорій.

Процентну ставку у розмірі 18% встановлено для резидентів України, які живуть за її межами. Ця вимога поширюється і на тих іноземних громадян, які перебувають у спорідненості з покійним, який заповів нерухомість.

Крім необхідності сплатити податок з продажу будинку у спадок, слід пам'ятати і про обов'язковий платіж – державне мито, яке потрібно внести до Пенсійного Фонду України. Його розмір становить 1% вартості квартири або будинку, а також послуг, наданих нотаріальною конторою. В середньому йдеться про суму від 3500 до 7000 UAH. Тільки знаючи всі ці нюанси, вдасться без додаткових труднощів продати успадковану квартиру.

Курс валют

Курс валют