arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Як отримати 1000 гривень за вакцинацію в Україні?

Як отримати 1000 гривень за вакцинацію в Україні?

Держава вирішила надати додаткові фінансові стимули малому та середньому бізнесу в Україні, а заразом і заохотити громадян, які пройшли на даний момент повний курс вакцинації і, звичайно, мають відповідний зелений сертифікат, що підтверджує це. Як отримати такий «бонус» від держави, на що його можна витратити і які перспективи цієї ініціативи, розповідаємо в цій статті.

 

Тож хто і коли може отримати?

 

Виплата призначена для повнолітніх громадян України, які отримали дві вакцини від COVID19 та отримали зелений сертифікат у додатку «Дія». Дата другої вакцинації не має значення – ви можете подати заявку до 29 грудня 2021 року, якщо пройшли повний курс вакцинації та хочете взяти участь у першому етапі програми. Пізніше ви також зможете це зробити, але виплати відбуватимуться вже у 2022 році.

 

Як отримати виплату?

 

Для цього потрібно зробити кілька простих кроків:

  1. Після проходження повного курсу вакцинації, завантажте додаток «Дія», якщо раніше не зробили цього та отримайте в ньому свій зелений сертифікат. Хвилюватися про документи не варто – отримати сертифікат можна тепер навіть із звичайним цивільним паспортом, що не складе труднощів, якщо ви авторизувалися у додатку за допомогою BankID – ваші дані підвантажаться автоматично. Додаток запропонує вам подати заявку на участь у програмі – просто прийміть пропозицію.
  2. Оформіть спеціальну картку у банку-партнері програми. Якщо ви є клієнтом одного з таких банків (зараз їх 6), ви можете взагалі зробити це за лічені секунди у звичному для вас додатку банку, створивши віртуальну карту онлайн.
  3. Повертаємось у додаток «Дія» та знаходимо у переліку послуг потрібну нам – це «єПідтримка». Вибираємо картку для зарахування коштів та очікуємо, коли Мінекономіки переведе гроші. Банки, до речі, можуть їх зарахувати і раніше, якщо знають, що вашу заявку прийнято – так, наприклад, вчинив Монобанк, зарахувавши гроші на картки навіть раніше 19 грудня, коли мали стартувати виплати від держави.

 

На що можна витратити гроші?

 

Перелік обмежений – уряд вирішив підтримати креативну, транспортну та спортивну категорії, оскільки саме вони найбільше постраждали в період пандемії. А такий спосіб допомоги, по-перше, дозволяє заохотити і громадян, а по-друге, дозволяє спрямувати кошти на справді живий та працюючий бізнес.

Можливо, якась частка цинізму в цьому і присутня, але вона здорова, оскільки люди оплатять послуги та товари в тих точках, які їм подобаються, влаштовують рівнем обслуговування, сервісу тощо, і так, зуміли вистояти, попри всі проблеми. Для такого бізнесу ця програма стане серйозною підмогою.

На цю 1000 гривень можна:

  1. Купити квитки у кіно, а також на виставу до театру.
  2. Відвідати виставку чи сходити до музею.
  3. Придбати квитки на концерти.
  4. Купити собі абонемент у хороший спортзал.
  5. Купити залізничні квитки.
  6. Придбати авіаквитки.
  7. Купити книги.

Важливо: сплатити квитки на той чи інший транспорт дозволяється виключно по території України.

Пенсіонерам старшим 60 років із січня 2022 року дозволять витрачати ці гроші і на ліки в аптеках.

Витратити гроші в конкретному суб'єкті бізнесу можна за умови, що він має у своєму розпорядженні спеціальний банківський МСС-код, який підтверджує приналежність даного бізнесу до певної категорії. Важливо враховувати, що якщо ви хочете купити книги, наприклад, ви зможете це зробити в магазині, який має спеціальний код, і який бере участь у програмі. Але купити ті ж книги в іншому магазині, який не відповідає вимогам програми, ви не зможете.

Також враховуйте термін, протягом якого гроші будуть залишатися на рахунку вашої спеціальної банківської картки – це лише 4 місяці. Бізнес часто пропонує альтернативи, що допомагають продовжити термін, протягом якого ви можете витратити їх. Наприклад, сервіси, що продають квитки на різні заходи, пропонують купити у них сертифікати, якщо цікавих для вас квитків зараз немає. Так ви «використаєте» державну тисячу вчасно і зможете розрахуватися сертифікатом за квитки протягом року, наприклад.

Курс валют

Курс валют