arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як фізособі стягнути чи вимагати борг у суді?

Як фізособі стягнути чи вимагати борг у суді?

Багато хто погодиться з тим, що позичати гроші набагато простіше, ніж потім їх віддавати, особливо в тих ситуаціях, коли віддавати нічим. Але як бути у такому разі фізичній особі? Яким чином повернути свої кошти законним шляхом? Саме про способи вирішення цього завдання нам і належить поговорити.

 

Способи стягнення боргу фізособою

 

Відсутність грошових коштів у позичальника - це не поважна причина, через яку він може бути звільнений від сплати кредиту або повернення грошей, позичених у знайомого. Віддавати кошти все одно доведеться, а ось яким чином, все залежить від взаємної домовленості кредитора і позичальника. Стягнення боргів може здійснюватись декількома способами, а саме:

  • досудовим;
  • судовим;
  • позасудовим.

Звичайно, найкраще врегулювати ситуацію, що склалася мирним шляхом, але якщо така можливість не надається, то рекомендується звертатися за допомогою до професіоналів.

 

Стягнення боргу за розпискою: як проходить процедура

 

Це один із найпростіших та найпоширеніших способів, який проходить у суді. Ще на досудовій стадії фізична особа, яка позичила гроші, може надіслати позичальнику листа з викладеною у ньому вимогою повернути всю суму позики. У листі додатково може бути зазначена інформація про стягнення відсотків та необхідність відшкодувати витрати на суд, якщо фізична особа вирішить повертати борг у судовому порядку. Якщо на досудовій стадії боржник не поверне кошти, що зайняв, то слід вирушати до суду. Щоб уникнути помилок та додаткових розглядів, найкраще найняти кваліфікованого юриста, який усе робитиме відповідно до чинного законодавства.

 

Чи можливе стягнення боргу без розписки?

 

Відсутність вищезгаданого документа значно ускладнює процес повернення боргу, однак у цьому випадку є кілька шляхів вирішення. Спочатку слід піти в поліцію та надати її співробітникам наявні докази. Це можуть бути:

  • витяг з банку, що підтверджує факт переказу грошей;
  • скріншоти листування з боржником-позичальником.

Після прийняття заяви співробітники поліції мають все перевірити. У процесі вони мають викликати на допит боржника, який має дати всі необхідні пояснення. Про порушення справи на цьому етапі годі й казати, проте якщо позичальник зізнається у тому, що винний, ці показання можуть бути використані у суді проти нього.

Крім звернення до поліції, необхідно направити заяву до суду з позначкою «стягнення боргу». Результат подібного звернення безпосередньо залежатиме від того, які докази вдасться зібрати і надати до суду постраждалій стороні.

 

Стягнення заборгованості через судовий наказ

 

Ця процедура вважається вигіднішою за позов, проте про неї знають небагато, тому і не використовують на практиці. Її суть полягає в тому, щоб підготувати до суду заяву, подібну до свого змісту на позов. Ці два документи схожі між собою зазначеною інформацією, а саме:

  1. Підстава виникнення боргу.
  2. Обґрунтування його розміру.
  3. Права фізичної особи отримання коштів.

Якщо у суду після розгляду наданих документів немає жодних заперечень, він видає наказ і надсилає його боржнику. Потрібно трохи часу, поки він набере своєї законної сили. Важливо: судове засідання не проводиться.

 

Умови користування процедурою судового наказу

 

  1. Сума вимог становить не більше 100 розмірів прожиткового мінімуму (поширюється лише на працездатних осіб та у грошовому еквіваленті становить 227 тис. грн.).
  2. Виникнення вимог лише на підставі договору, поданого у письмовій формі.
  3. Відсутність спору щодо грошової заборгованості (від боржника має бути підтвердження того, що він винен фізичній особі певну суму грошей).

Перевага такої процедури у її швидкості (заява розглядається протягом п'яти робочих днів з моменту подання) та дешевизні (вартість подання заяви – 227 грн.).

Тепер ви знаєте, як стягнути борг у суді у класичний спосіб за наявності розписки, без неї, а також за спрощеною схемою, скориставшись послугою судового наказу.

Курс валют

Курс валют