arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Договір про оренду - правила оформлення в Україні

Договір про оренду - правила оформлення в Україні

Договір оренди квартири є документом, у якому прописуються докладні відомості та умови угоди щодо здачі квартири в найм. Укладати договір власнику квартири та квартиронаймачу рекомендується для того, щоб убезпечити та захистити себе від можливих ризиків (стосується обох сторін) у разі суперечливих ситуацій, які можуть виникнути. Ознайомтеся з інформацією, наведеною нижче, і ви дізнаєтеся, як правильно укладати договір оренди квартири, чи потрібно при цьому вдаватися до послуг ріелтора та які документи слід перевірити, перш ніж підписати договір.

 

Особливості пошуку житла для оренди

 

Перш ніж підписувати будь-які документи, необхідно знайти квартиру, яка відповідатиме особистим вимогам та запитам. Зробити це можна самостійно, звернувшись за допомогою до ріелторів або до спеціалізованих організацій – агентств нерухомості. Аналогічно і господарю пропонується здавати своє житло. Хочеться забігти наперед та сказати, що договір оренди житла Україна укладає лише між орендарем та господарем – ріелтор до підписання цього документа не має навіть непрямого відношення. Як показує практика, знайти житло досить просто і без послуг ріелтора – на щастя в інтернеті безліч пропозицій, після вивчення яких можна підібрати собі оптимальний варіант, не оплачуючи при цьому ріелторські послуги.

 

Документи, які слід перевірити перед укладанням угоди

 

Щоб підстрахувати себе, квартиронаймачеві рекомендується самостійно здійснити перевірку всіх документів. Це дозволить виключити можливе шахрайство у будь-яких його проявах. Слід звертати увагу на те, чи прізвище, зазначене в документах на квартиру, відповідає прізвищу власника.

Оформляти договір мають право лише дві особи: власник квартири або фізична особа від імені власника. У другому випадку у людини має бути офіційна довіреність (обов'язково засвідчується у нотаріуса). Господар будинку або квартири повинен надати на перевірку квартиронаймачу паспорт (допоможе ідентифікувати особу власника) та документ, який допоможе підтвердити право власності на квартиру. Це може бути:

  1. Рішення суду.
  2. Договір купівлі-продажу.
  3. Договір дарування.
  4. Свідоцтво про спадщину.

Після перевірки важливо уточнити й інші, не менш актуальні питання, а саме:

  1. Термін, на який здається квартира.
  2. Кількість осіб, які планують жити на орендованій квартирі.
  3. Можливість проживання з маленькими дітьми, домашніми тваринами.
  4. Що включено у вартість (входить туди оплата комунальних послуг або їх оплачуватиме власник житла).
  5. Строк, на якому укладається договір і за яких умов він може бути розірваний.
  6. Слід обговорити і те, хто займатиметься ремонтом сантехніки, якщо вона зламається або окремі її елементи вийдуть із ладу.

 

Особливості укладання договору оренди нежитлового приміщення

 

Перш ніж заповнювати договір, слід отримати точний опис характеристик нерухомого майна, що цікавить. Зокрема, потрібно дізнатися:

  • конкретне місце знаходження гаража чи іншого типу нежитлового приміщення;
  • загальну площу;
  • наявність земельної ділянки.

Якщо разом з гаражем орендуватиметься транспортний засіб чи обладнання, то потрібно вказати їх технічні характеристики, реєстраційні та серійні номери, нюанси щодо зовнішнього вигляду, номери інвентаризації (якщо такі є).

Договір про оренду житлового чи нежитлового приміщення обов'язково оформляється письмово. Цей документ може бути доказом, якщо виникне потреба у судовому розгляді.

Курс валют

Курс валют