arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Банкрутство фізосіб в Україні – які наслідки?

Банкрутство фізосіб в Україні – які наслідки?

Завдяки новому кодексу, ухваленому у 2019 році, закон про банкрутство фізосіб зазнав змін, і процедура була суттєво спрощена. Тепер право визнати себе банкрутом поширюється не лише на фізосіб-підприємців чи юросіб, а на всіх фізичних осіб у тому числі. Передбачалося, що це допоможе вирішити питання з великою кількістю безнадійних заборгованостей, коли люди буквально потребують, щоб їм або допомогли відновити їхню платоспроможність, або визнали банкрутом і звільнили від непосильного вантажу боргів. Чи працює це? Розбираємось у цій статті.

 

Чи є попит на спрощене банкрутство фізосіб?

 

Нижче очікуваного, однак, він все ж таки є. Наприклад, за підсумками 2020 року банкрутами себе визнали лише 35 осіб, тоді як загалом боржників у країні станом на грудень 2020 року було понад 2 мільйони. Також певна кількість заяв на банкрутство стає відмовною, оскільки люди намагаються зробити це, надавши про себе свідомо неправдиву інформацію.

Безумовно, не всі ці борги зі статистики відносяться до безнадійних, проте очевидно, що банкрутами поспішають ставати далеко не всі. Когось зупиняє необхідність сплатити за цю процедуру суттєву суму, а це також недешеве задоволення. Але більшість уникають процедури до останнього, оскільки якщо борги ще часом вдається приховати, то проходження процедури банкрутства, на жаль, ні. Репутаційні ризики громадяни не хочуть нести навіть коли є можливість списати всі борги.

 

Невже наслідки настільки серйозні?

 

При вивченні різних матеріалів, присвячених банкрутству фізосіб, у багатьох створюється хибне відчуття того, що це оптимальний спосіб виходу із боргів. Але, по-перше, репутаційні ризики набагато вищі, ніж здається. А на додачу до них йдуть ще й майнові ризики, у тому числі для ваших близьких. Пояснюємо докладніше.

 

Майнові ризики

 

При оформленні банкрутства ніхто не скаже вам, який ви молодець, що прийшли та з Богом не відпустить. Втім, є ймовірність, що тільки з ним піти і вдасться, тому що ви зобов'язані подати декларації за 3 останні роки. Задекларувати потрібно свої доходи та майно, а також доходи членів сім'ї та майно чоловіка/дружини, навіть якщо на даний момент ви вже розлучені.

У буквальному сенсі це означає, що шукати будуть усе і, повірте, знайдуть, навіть якщо спільно нажите майно зареєстроване на колишнього чоловіка/дружину, а гроші заховані на рахунках родичів. І це вкрай неприємна процедура, адже вашу частку можна із такого майна вилучити та реалізувати на погашення боргів. У таких ситуаціях не відберуть хіба що єдине житло, але й це до певного часу, оскільки вже зараз розглядається законопроект, який передбачає реформу виконавчого провадження. Зокрема, він припускає, що єдине житло боржника не підлягатиме стягненню, лише якщо сума боргу не перевищуватиме розміру 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

 

Репутаційні ризики

 

Юридично в Україні вони досить м'які. 5 років новоявлений банкрут не може ініціювати нову процедуру банкрутства, зобов'язаний повідомляти потенційним кредиторам про те, що така процедура була пройдена, а протягом 3 років його ділова репутація не може вважатися бездоганною.

В останньому пункті криється саме «зло», оскільки всупереч поширеній думці про те, що великі борги накопичують вкрай сумнівні особистості, це не так – щоб їх накопичити, треба при оформленні всіх цих кредитів та інших зобов'язань мати досить гарну репутацію. А вона у позичальників полягає у довгостроковому працевлаштуванні на добрій посаді, непоганій оплаті праці, об'єктивно пристойній КІ тощо. Тобто такими великими боржниками досить часто стають люди, яким через хорошу освіту, досвід роботи і т.д., щось у цьому житті все ж світить. І їм не бездоганна ділова репутація може дуже зіпсувати плани на життя і навіть позбавити якихось серйозних перспектив.

Крім того, це в жодному разі не вдасться приховати – існує і Єдиний Реєстр боржників та реєстр осіб, проти яких відкрито провадження у справі про банкрутство. Це також буде відображено в КІ, та й вдавати, що нічого не відбувається, коли офіційні інстанції шукають ваше майно та вилучають його, навряд чи вдасться. Також багато хто боїться реакції на цей факт у біографії і не дарма - банкрутство підходить лише тим, у кого просто немає іншого виходу, а в планах немає кредитів і великих ривків у кар'єрі, власному бізнесі. З погляду репутації в нашій країні краще бути людиною, яка мала борги і зуміла їх погасити з часом, ніж банкрутом, якому все списали, але залишили такий невтішний слід у біографії.

Якщо ви належите до тієї категорії громадян, чиї борги справді неможливо закрити без процедури банкрутства, рекомендуємо прочитати наш матеріал «Банкрутство фізосіб в Україні – що це таке?», де ми докладно розповідаємо, скільки це коштує, як оформити тощо.

Курс валют

Курс валют