arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Аліменти в Україні – як оформити та що робити, коли батько чи мати уникає виплат?

Аліменти в Україні – як оформити та що робити, коли батько чи мати уникає виплат?

Статистика щодо кількості розлучень в Україні невтішна і, незважаючи на те, що кількість розлучень з кожним роком знижується, відбувається це дуже повільно. При цьому звичайне життєве питання часто перетворюється на багаторічну війну за аліменти, Україна не найблагополучніша держава і це дається взнаки. Якщо за психологічний стан дітей, які переживають розпад сім'ї, відповідальні лише самі батьки, то фінансові інтереси дитини держава відстоює на законодавчому рівні.

 

Що за статистикою?

 

Якщо враховувати весь період з моменту оголошення незалежності нашої країни, кількість розлучень, безумовно, падає – наприклад, якщо у 1991 році було зареєстровано понад 493 тис. шлюбів та понад 200 тис. розлучень, то за підсумками 2020 року очевидно, що громадяни не так охоче одружуються і, ймовірно, стали більш продуманими у питанні створення сім'ї (одружилися майже 168 тис. пар), але водночас так само активно розлучаються. За 2020 рік було зареєстровано понад 119 тис. розлучень.

У кількох із цих сімей були спільні діти, статистика замовчує. Проте станом на січень 2020 року у країні було близько 165 тис. громадян, які ухилялися від сплати аліментів на користь своїх дітей. Причини тому різні – фінансові труднощі, конфлікти з колишнім членом подружжя, з яким залишилися діти, інші проблеми. Не завжди за такими боргами криється злий намір, проте якщо ви опинилися в становищі матері чи батька, вимушеного просити та/або вимагати фінансової участі колишнього чоловіка/дружини у вихованні дітей, розповідаємо, що робити, як допомагає подати на аліменти Україна, як держава, законним шляхом , які є важелі, а головне, як їх отримати.

 

Аліменти на дитину, Україна – в якому порядку оформлюються і коли?

 

Попри популярні міфи, аліменти на дитину можуть бути оформлені не тільки у разі розлучення, але навіть у той період, коли ви перебуваєте в шлюбі з другим батьком. Так передбачено законом для захисту інтересів дитини на випадок, якщо другий з батьків припинить фінансово брати участь у його житті до розірвання шлюбу. У такій ситуації головне мати незаперечні докази, що всі витрати на дитину ви несете самостійно – чеки, квитанції, виписки з рахунків тощо.

У разі розлучення ситуація дещо інакша – як правило, всі чекають моменту, коли місце проживання дитини визначається судом або ж за згодою сторін. Просто тому що так зручніше – менше клопоту та тяганини.

При цьому ви повинні розуміти, що будь-яких обмежень щодо термінів подання заяви на аліменти в принципі немає - поки дитині не виповниться 18 років, ви маєте право це зробити абсолютно будь-якої миті. Також термін виплати може бути продовжений до 23 років, якщо ваша дитина здобуває вищу освіту.

 

Розміри аліментів, Україна – скільки можна вимагати?

 

Стандартна схема підрахунку розміру аліментів – це дольова. Вона найчастіше використовується як певний відсоток від офіційного доходу батька. Якщо батько працевлаштований та отримує нормальну заробітну плату, не приховуючи великих доходів, це прийнятний для всіх варіант.

Частки визначаються таким чином:

  • 1 дитина – 25% доходу.
  • 2 дітей – 33% доходу.
  • 3 дітей або більше – 50% доходів.

Але є ще один метод нарахування – у твердій сумі. Він застосовується, коли у аліментозобов'язаного дохід або надто маленький, або навпаки, дуже великий. Пояснюємо чому.

У випадку маленького доходу все просто – так буває, що другий з батьків дуже мало заробляє офіційно. Деякі приховують доходи та колишній чоловік/дружина, як правило, про це знають. Деякі дійсно задовольняються таким малим заробітком. У будь-якому випадку, дитина має об'єктивні потреби, у задоволенні яких у фінансовому плані повинні брати участь і батько, і мати.

Також є встановлені правила щодо мінімальних сум аліментів – виплати не повинні бути меншими, ніж 50% від встановленого на поточний момент прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Розмір аліментів Україна на законодавчому рівні дозволяє закріпити через суд у таких випадках, навіть, незважаючи на те, що другий батько має мізерний дохід, оскільки держава справедливо вважає, що забезпечення потреб дітей пряма турбота батьків. Якщо батько мало заробляє і не може платити адекватну суму, то перший хто повинен про це турбуватися – це сам батько.

Якщо ж батько чи мати, яких зобов'язали виплачувати аліменти, навпаки, заробляє багато, тут держава теж встає на захист дитини і змушує аліментозобов'язаного батька платити більше, якщо колишній чоловік/дружина доводять у суді, що доходи другого з батьків набагато вищі за офіційно визначені. Але і у випадку з великим неофіційним доходом, і у випадку з офіційним усьому є межа – ніхто не прагне «роздягнути» другого з батьків, лише зобов'язати його належним чином утримувати дитину, якщо він має таку можливість. А ця «межа» позначена цілком конкретним показником – це 10 розмірів прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Відповідно, можна підбити якийсь підсумок і підрахувати, скільки зараз має становити мінімальний та максимальний розмір аліментів в Україні згідно із законом виходячи з розмірів ПМ для дітей, актуальних з грудня 2021 р. Нагадаємо, мінімальний розмір – це 50% від ПМ. Максимальний = ПМ x 10.

 

Максимальні та мінімальні аліменти, Україна – грудень, 2021

 

Вік дитини

Розмір ПМ с грудня 2021 р.

Мінімальний розмір аліментів

Максимальний розмір аліментів

До 6 років

2 100 грн.

1 050 грн.

21 000 грн.

Від 6 до 18 років

2 618 грн.

1 309 грн.

26 180 грн.

 

Як бачите, ситуація другого з батьків враховується – при низьких заробітках вимоги до суми встановлені дуже лояльні, часом навіть занадто. Максимальні виплати теж обмежені – все ж таки законодавство і інтереси дитини захищає, і фінансові інтереси батьків, які добре заробляють, теж, адже аліменти повинні йти на утримання та покриття об'єктивних потреб.

 

Хочу подати на аліменти, Україна – як це зробити?

 

Якщо батьки здатні дійти взаємної згоди, можна просто укласти угоду і в ній прописати всі суми та порядок виплат. Якщо такий варіант не ваш і має місце конфлікт, ви повинні звернутися до суду за місцем проживання та подати відповідну заяву, а також документи:

  1. Копію вашої заяви – її передадуть відповідачеві.
  2. Копію свідоцтва про укладення вашого шлюбу, а також про розірвання, якщо розлучення вже відбулося.
  3. Копію метрики дитини.
  4. Довідку про поточний склад вашої родини.
  5. Копії сторінок паспорта та копію ідентифікаційного коду.

Все потрібно одразу робити та подавати у двох екземплярах – один комплект документів призначений для суду, другий для відповідача.

 

Несплата аліментів, Україна – чим загрожує?

 

Крім стандартних заходів впливу на боржників у вигляді ініціювання процедури стягнення через суд, є й інші обмеження, що приносять лише незручності. Наприклад, у боржника можуть виникнути проблеми з виїздом за кордон (але для цього необхідне рішення суду), водінням свого ТЗ, а також використанням зброї. Важливо враховувати, що якщо обмежать водіння чи виїзд, то брати до уваги, навіщо це необхідно (робота, відрядження) ніхто не буде.

Курс валют

Курс валют