arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Закон про діяльність колекторів в Україні - хто і на що має право, як застосовувати для свого захисту?

Закон про діяльність колекторів в Україні - хто і на що має право, як застосовувати для свого захисту?

Колекторська діяльність в Україні існує так само давно, як і кредитування. Однак всі ці роки колектори не отримували належного регулювання, в зв'язку з чим мало місце їх свавілля, величезна кількість скарг від громадян на неправомірні дії колекторів і практично повна безкарність. Безумовно, вони змушені були дотримуватися деяких правил, але повноцінний закон про колекторів з'явився тільки в 2021 році. Які обмеження отримали колектори, і що все це означає для громадян, розповідаємо в цій статті.

 

Закон про колекторів в Україні, 2021 - що змінилося з його появою?

 

Для колекторів і раніше існували негласні правила, а також вони були зобов'язані дотримуватися законів і прав громадян при стягненні простроченої заборгованості. Але колекторам не було чого боятися, оскільки не було ні регулюючого органу, який займався б їх порушеннями, ні прописаних для них в конкретному законі штрафів. Умовно, якщо колектор закон порушував, боржнику було вкрай складно домогтися справедливості і санкцій для такої компанії.

З появою спеціального закону вводиться порядок реєстрації колекторських компаній. Це означає, що будь-який бажаючий вже не зможе вести таку діяльність в Україні. Для цього треба дотриматись ряду вимог до репутації компанії, її прозорості, законності заходів, що вживаються для стягнення, кваліфікації керівництва, виконати вимоги за капіталом і т.д. Ринок автоматично перекроюється і багато колекторських організацій з нього змушені просто піти. Закон про колекторів у 2021 році Україна зустріла в зв'язку з цим з радістю, очікуючи, що колекторському беззаконню в країні прийшов кінець.

 

Закон про колекторів, 2021 - що заборонили?

 

Почнемо з того, що нелегальних колекторських компаній тепер не буде. Раніше закон про колекторів в Україні вже приймався, але він швидше просто легалізував їх діяльність як таку. Тепер же всі компанії повинні бути в обов'язковому порядку внесені до реєстру Нацбанку України, який і буде виступати регулюючим органом для них. Фінансові компанії, в свою чергу, зможуть працювати тільки з офіційно зареєстрованими колекторськими організаціями.

Також забороняються:

  1. Будь-які погрози, шантаж і залякування боржників. Все це тепер може каратися штрафом або навіть позбавленням права на здійснення колекторської діяльності.
  2. Повідомляти про борг третім особам, включаючи родичів. Якщо колектор робить це, він порушує і закон України про колекторів, і закон про захист персональних даних.
  3. Вводити в оману щодо розмірів заборгованості, неустойки і т.д. Таким чином раніше боржника намагалися викликати на контакт, якщо він, стомлений безліччю дзвінків від автодозвону, припиняв відповідати на дзвінки - по суті, це деякого роду провокація і робити так компанії більше права не мають.
  4. Будь-які методи hard collection. До слова, особисті зустрічі з боржником, як і раніше, можливі тільки з його згоди і в обумовленому заздалегідь місці, при цьому колектор зобов'язаний вести себе етично. З'являтися до боржника додому ніхто не має права.
  5. Заборонено приховувати будь-яку інформацію від боржника при дзвінках. Якщо вам дзвонить колектор, він зобов'язаний представитися, повідомити повну назву компанії, розмір вашої заборгованості, включаючи розбивку по тілу кредиту, неустойці і відсоткам. Якщо ви будете вимагати, то протягом 7 днів вам зобов'язані надати документи, які все це підтверджують. Це важливий пункт, оскільки колектори можуть ухилятися від відповідальності, не називаючи інформацію про себе і організацію, яку вони представляють. Тому важливо записувати дзвінок і в обов'язковому порядку вимагати чітко і ясно назвати дану інформацію.

 

Які штрафи передбачає закон про колекторів в Україні?

 

За порушення цих правил в залежності від того, наскільки серйозним було порушення, колекторам загрожують:

  1. Штрафи в розмірі від 51 тис. грн. до 102 тис. грн.
  2. Виключення з реєстру.
  3. Кримінальна відповідальність.
  4. Позбавлення права займатися колекторською діяльністю.

 

Куди скаржитися?

 

Повноваження для регулювання діяльності колекторів отримав НБУ, а тому і всі скарги слід направляти на його адресу. На сайті є спеціальна форма, де ви можете заповнити і залишити скаргу.

Враховуйте, що краще з нею не поспішати, а набрати максимум інформації - записів дзвінків, скріншотів, фото листів, можна навіть запросити деталізацію дзвінків у оператора. Все це треба прикріпити до скарги як доказ, тому що якщо ви отримаєте відмову в задоволенні скарги в перший раз, то повторно поскаржитися з цього ж приводу не зможете. Скарга, звичайно, буде відправлена, але розглядати її вже не стануть.

Курс валют

Курс валют