arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

VISA, MasterCard або Maestro - в чому різниця і яку платіжну систему обрати для себе?

VISA, MasterCard або Maestro - в чому різниця і яку платіжну систему обрати для себе?

VISA або MasterCard? Цим питанням найчастіше задаються люди, які частенько бувають за кордоном, тому що головна відмінність цих платіжних систем полягає саме в їх валютах і правилах конвертації. Maestro ж, всупереч поширеній думці, платіжною системою не є - це багатонаціональний платіжний сервіс, який є нічим іншим, як дітищем платіжної системи MasterCard, в зв'язку з чим порівнювати його з MasterCard або VISA просто некоректно.

 

Чим відрізняється VISA від MasterCard?

 

Коли ви розраховуєтесь картами цих систем всередині своєї країни, принципових відмінностей ви не відчуваєте, оскільки користуєтеся цими картами фактично на умовах свого банку, який карту для вас і випустив. Але! Все круто міняється, коли ви опиняєтеся за кордоном. Причина проста - багато готівки носити з собою немає сенсу і навіть незручно і небезпечно, а умови оплати картами в різних країнах змінюються для вас в залежності від обраної вами платіжної системи і ось чому.

Незважаючи на те, що MasterCard часто приписують європейське походження, це не так - відмінність VISA і MasterCard не в країні походження (обидві родом з США), а в валютах. Так основною валютою карт VISA є долар, а у MasterCard їх відразу дві - долар і євро. Тому відповідь на питання, що краще - VISA або MasterCard, безпосередньо залежить від того, де ви зібралися розраховуватися карткою - в США або Європі і Єврозоні.

 

Конвертація, конвертація і ще раз конвертація

 

Якщо валюта відкритої вами карти відрізняється від валюти тієї країни, в якій ви будете робити нею оплати, неминуче буде проводитися конвертація валюти карти в місцеву валюту. Наприклад, якщо у вас є доларова VISA і ви платите нею в США, конвертації не буде. Якщо ж у вас така карта в гривні, то в США буде проводитися одна конвертація - в долари. Якщо валюта карти євро, вони також конвертуються в долари.

А ось якщо ви приїдете з карткою VISA в Європу, вам доведеться оплатити відразу дві конвертації, навіть якщо ваша VISA буде в євро - спочатку сума конвертується в долари (основну валюту карти) і лише потім знову в євро. З будь-якою іншою валютою карти ситуація буде та ж - наприклад, ті ж гривні спочатку «перетворяться» в долари і лише після цього в євро. І дзеркальною буде ситуація з карткою MasterCard в США. Так якщо валюта такої карти буде долар, то в США ваші гроші конвертуються в євро і потім знову в долари.

Різниця VISA і MasterCard з точки зору пересічного споживача полягає саме в числі конвертацій в різних країнах, за кожну з яких вам доведеться платити. Більш наочно покажемо в таблиці:

 

Де проводиться оплата

Валюта картки

VISA

MasterCard

Єврозона

USD

USD > EUR

USD > EUR

EUR

EUR > USD > EUR

EUR

UAH

UAH > USD >EUR

UAH > EUR

США

USD

USD

USD > EUR > USD

EUR

EUR > USD

EUR > USD

UAH

UAH > USD

UAH > EUR > USD

Європейські країни зі своєю власною валютою (LC – local currency)

USD

USD > LC або

USD > EUR > LC

USD > EUR > LC

EUR

EUR > USD > LC або

EUR > USD > EUR > LC

EUR > LC

UAH

UAH > USD > LC або

UAH > USD > EUR > LC

UAH > EUR > LC

 

Як бачите, очевидно, що в США більш вигідною буде для вас карта VISA, а в Європі і Єврозоні MasterCard. Особливо відчутно це в країнах Європи зі своєю власною валютою - часто там незважаючи на наявність своєї валюти в конвертації все одно використовується і євро. Крім того, незважаючи на те, що у MasterCard дві основні валюти і банки в теорії могли б відкривати на них по два кореспондентських рахунки, на практиці він зазвичай все ж один - два рахунки банкам робити дорого і невигідно.

Курс валют

Курс валют