arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

У яких випадках борги переходять у спадок?

У яких випадках борги переходять у спадок?

Спадщина – це не лише отримання прав на майно (рухоме чи нерухоме), а й необхідність виконувати певні обов'язки. Зважаючи на це, перш ніж вступати у спадок, важливо дізнатися, чи передаються борги у спадок в Україні після смерті і про які саме борги може йтися.

 

Види боргів, що передаються у спадок

 

Згідно із законодавством України, всі фінансові борги передаються у спадок до спадкоємця. Йдеться про борги за будь-якими цивільно-правовими договорами, а саме:

  1. Борги з ЖКГ.
  2. Кредитні позики у банку чи МФО.
  3. Податкові борги.
  4. Боргові розписки.

Повертати потрібно не лише основний борг, а й накопичені за цей час пені, штрафи, відсотки. Важливо: борг може успадковуватись виключно у тому розмірі, який не перевищує загальну вартість майна, що перейшло у спадок. Водночас у борг у спадок не передаються індивідуальні заборгованості покійного – аліменти, сплата штрафів. Боргові зобов'язання щодо них припиняються в момент смерті спадкодавця.

 

Кредитна позика та іпотека

 

Кредит з іпотеки переходить у спадок разом із предметом застави. З цього випливає, що спадкоємець, який вступив у право власності, має право використовувати заставне майно для того, щоб погасити фінансове зобов'язання перед фінансовою установою.

Важливо враховувати і те, що під час оформлення іпотеки однією з вимог банківської установи може бути обов'язкове страхування життя позичальника. У разі його смерті сплата всіх боргів за кредитною позикою лягає на страхову компанію. За такого розкладу спадкоємець може отримати нерухомість без фінансових боргів. Водночас можливі ситуації, коли випадок смерті визнається таким, що не підпадає під страховку. Виплата боргу страховою компанією не проводитиметься, якщо:

  1. Клієнт не поінформував страхову компанію про свою тяжку хворобу.
  2. Клієнт скоїв самогубство.
  3. Став жертвою навмисного вбивства (за умови доказу цього факту слідчими органами).
  4. Смерть настала через передозування наркотиками, внаслідок зловживання алкоголем чи через СНІД.

Отримавши у спадок нерухомість із обтяженням, спадкоємець може зв'язатися з банком та погодити умови погашення. Як варіант, ця схема може включати виплату боргу з подальшим продажем нерухомості, після чого спадкоємець і банк можуть домовитися про те, щоб поділити гроші, сплативши при цьому борг. Банківські установи часто у таких випадках йдуть на поступки та пропонують досить вигідні умови. Але перш ніж погоджуватися з ними, рекомендується все-таки звернутися за професійною допомогою до фахівців у цьому питанні.

 

Чи переходять борги у спадок Україна до неповнолітніх осіб?

 

Так, передача боргів особам, які не досягли повноліття, також здійснюється разом із отриманням успадкованого майна. Зважаючи на те, що таким майном розпоряджаються законні представники спадкоємця (до моменту його повноліття), то й боргові обов'язки теж доводиться виконувати ним.

Якщо після смерті покійного виявляється кілька спадкоємців на його майно, то й борги теж діляться між усіма спадкоємцями, а не лягають на плечі лише одного з них. У цьому відбувається пропорційний розподіл суми боргу з урахуванням частки успадкованого майна. Якщо хтось із спадкоємців не хоче виконувати свої обов'язки щодо погашення боргу, то йому необхідно обов'язково від частки спадщини відмовитися.

Отримавши відповідь на питання про те, чи переходить борг у спадок, спадкоємцю в першу чергу рекомендується вирішити, чи він готовий взяти на себе боргові зобов'язання. Якщо буде негативна відповідь, то в такому випадку краще відмовитися від спадщини взагалі, в результаті чого не доведеться гасити борг за померлого спадкодавця.

Курс валют

Курс валют