arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Рівень схвалення заявок в МФО - чому він вищий, ніж у банках?

Рівень схвалення заявок в МФО - чому він вищий, ніж у банках?

Якщо у вас виникла потреба у фінансовій підтримці, але позичати гроші у родичів чи друзів не хочете, тоді залишається лише два варіанти – взяти кредит у банку чи оформити мікрокредит у мікрофінансовій організації. Згідно зі статистикою, очолюють рейтинг МФО щодо схвалення заявок на кредит – банківські установи рідше видають кредитні позики населенню. З чим це пов'язано? Які причини такого явища? Про це далі й йтиметься.

 

Трохи статистики

 

Згідно зі статистичними даними, до використання послуг МФО вдається кожен п'ятий українець (причому два і більше разів). Хоча б один раз у мікрофінансовій організації кредитну позику оформляв кожен четвертий українець, а от кожна друга людина знає про існування МФО як таких і в курсі того, що вони спеціалізуються на видачі мікрокредитів. Співробітниками державної служби статистики також було проведено опитування, в результаті якого вдалося дізнатися, що у разі виникнення тимчасових фінансових труднощів (йдеться про невеликі суми грошей) 80% осіб обрали варіант звернення до МФО для оформлення кредитної позики.

 

МФО з високим схваленням: у чому зручність співпраці

 

Незважаючи на те, що мікрофінансові організації встановлюють більш високий відсоток на кредитну позику, ніж банківські установи, послугами МФО все одно набагато частіше користуються клієнти. Це пов'язано з тим, що кредитна позика береться на короткий проміжок часу (зазвичай не більше 7-10 днів), тому й сума комісії не видається такою великою, як у разі використання стандартної банківської пропозиції. Вирішальну роль у співпраці з МФО відіграють і лояльні умови, що висуваються до позичальника, а саме:

  1. Вік від 18-21 року.
  2. Наявність паспорта громадянина України.
  3. Постійна українська реєстрація.

Рівень схвалення заявок до МФО порівняно з банками значно збільшився і у світлі економічної ситуації, що спостерігається в Україні останнім часом. Через пандемію значно зросла кількість безробітних громадян (1,8 млн. чоловік), а отже, потенційний позичальник елементарно не може пред'явити банку довідку про доходи або трудову книжку із зазначенням посади. Єдиний вихід у такій ситуації – звернення до МФО, де потрібний мінімальний пакет документів для оформлення позики. Виходячи з цього, заявки мікрофінансовими організаціями схвалюються вдвічі частіше, ніж банківськими установами.

 

Переваги оформлення кредиту у МФО

 

МФО з високим відсотком схвалення відрізняються від банків тим, що використовують прогресивніші та сучасніші способи скорингу. Що це означає? У МФО добре налагоджена система автоматизованої перевірки позичальника на основі машинного навчання та Big Data. Це працює на користь позичальника, тому що ІІ здатний проаналізувати більше даних про нього, за рахунок чого клієнт частіше отримує схвалення.

Безперечний плюс позики у МФО – це можливість оформити кредит онлайн, тоді як особиста присутність під час взяття кредитної позики у банку – обов'язкова умова. На всю процедуру, починаючи від подання заявки та закінчуючи її розглядом, йде не більше 15 хвилин. Стільки часу потрібно і для отримання позитивної відповіді від мікрофінансової організації. Крім того, підписаний з МФО договір набирає чинності відразу після того, як позичальник отримує кредитні кошти. Що стосується банків, відносини із позичальником починаються вже з підписання договору.

 

Основні причини так званої лояльності МФО

 

  1. Позики в принципі створювалися, як доступніший інструмент ніж кредити від банків.
  2. Це короткостроковий інструмент, а згідно зі статистикою безлічі мікрофінансових компаній із різних країн світу з короткостроковими позиками громадяни справляються навіть краще, ніж із довгостроковими кредитами.
  3. Свої ризики МФО закладають у вищі ставки, а тому можуть собі дозволити бути лояльнішими. А за лояльність треба платити – все логічно. Вищі ставки, сплачені тими, хто погашає зобов'язання вчасно, по суті, перекривають так звані безнадійні заборгованості.
  4. Більш прогресивний та якісний скоринг у МФО – це автоматизована перевірка позичальника на основі машинного навчання та Big Data. Це працює на користь позичальника, тому що ШІ здатний проаналізувати більше даних про нього, за рахунок чого позичальник частіше отримує схвалення - це логічно, тому що банк перевіряє позичальників за досить обмеженим переліком параметрів, а ШІ проаналізує величезний масив даних і знайде відповідності даних, недоступні для сприйняття людським мозком.

29 листопада 2021 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют