arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Облікова ставка НБУ – що це і на що вона впливає?

Облікова ставка НБУ – що це і на що вона впливає?

Облікова ставка НБУ є одним із інструментів монетарної політики української держави, за допомогою якого здійснюється контроль над Центральним банком України – Нацбанком. Важливо розуміти, що за допомогою облікової ставки визначається відсоток, під який Нацбанк видає кредити банківським установам комерційного типу, а вони, у свою чергу, видають кредити бізнесу та звичайному населенню. Крім того, від облікової ставки безпосередньо залежить відсоткова ставка, за допомогою якої Центральний банк залучає від банківських установ вільні кошти. Без перебільшення можна сказати, що облікова ставка – це один із ключових елементів у монетарній політиці, адже саме від цього залежить рівень розвитку економіки та загалом фінансова система держави.

 

Періодичність перегляду ставки Нацбанком України

 

Необхідність перегляду ставки залежить від цього, яка економічна ситуація у країні. Рішення Центробанку переважно залежить від такого важливого чинника як інфляція. НБУ облікова ставка підвищується у тому випадку, якщо регулятор моніторить динаміку цін та спостерігає, як відбувається їхнє зростання. Залежно від цього ставка може залишатися стабільною протягом усього року або переглядатися кожні 30 днів. Наприклад, аналізуючи зміну цього показника в Україні, можна скласти чітку картину того, коли економіка країни залишалася стабільною, а коли перебувала у кризовому стані.

 

На що впливає облікова ставка НБУ

 

Вплив облікової ставки насамперед відчуває банківський сектор. Залежно від підвищення або зниження облікової ставки Нацбанком доводиться спостерігати за тим, як змінюються ставки прибутковості за облігаціями внутрішньої державної позики. Це також стосується кредитів, депозитів, цінних паперових облігацій. Підвищення відсотка обліку тягне за собою збільшену кількість депозитів від населення і водночас складнішу видачу кредитів фінансовими організаціями. Протилежний ефект спостерігається за умови зниження процентної ставки. Внаслідок цього банкам набагато простіше налагодити видачу кредитів населенню, а позичальникам їх обслуговувати.

Головна функція обліку – це стримування та контроль інфляційного процесу. Разом з її зростанням спостерігається скорочення кредитування, що спричиняє уповільнення економічного зростання.

 

Облікова ставка НБУ в Україні та її оптимальні показники

 

Одне з головних завдань НБУ на сьогоднішній день – це зниження інфляції та стимулювання кредитування саме через показники облікової ставки. На даний момент її відсоток перебуває на позначці 17%, а інфляції за рік – менше 10%. Значення облікової ставки могло б бути меншим, якби не низка таких факторів як:

  1. Значні виплати за зовнішнім боргом країни.
  2. Мінімальний приплив прямих іноземних інвестицій.
  3. Виплата траншів від МВФ із постійними затримками.

Важливо розуміти, що лише після мінімізації вищезгаданих ризиків знизиться інфляція, а НБУ у свою чергу відразу перейде до зниження облікової ставки. Це спричинить більш жваве кредитування зі зменшеним відсотком – до 14-17%.

Курс валют

Курс валют