arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Трудовий договір, Україна - правила і нюанси оформлення

Трудовий договір, Україна - правила і нюанси оформлення

На сьогоднішній день трудовий договір Україна, як держава, вважає найважливішим документом між працівником і роботодавцем. І це правильно, оскільки саме він регулює їх правові відносини, умови праці, обов'язки і права сторін. Українці ж часто сприймають його як формальність і нехтують вивченням його умов. Розповідаємо, які дозволяє види трудових договорів Україна, а також, що важливо враховувати при їх укладанні в цій статті.

 

Навіщо потрібні трудові договори з працівниками, Україна

 

Ринок праці в Україні, м'яко кажучи, далекий від ідеалу - він перенасичений пропозиціями якісних фахівців, а от попит на них, на жаль, залишає бажати кращого. В теорії роботу може знайти кожен, тільки це як середня температура по лікарні - в середньому гідну оплату отримують все, але хтось працює за гроші, а хтось фактично за хліб. При цьому ні в одній країні закон не прописує ряд обов'язків для окремих співробітників. Для цього і потрібні договори, в яких буде враховано все - і перелік обов'язків, і оплата, і багато інших нюансів. Часто застосовується і колективний трудовий договір, Україна в цьому плані не жорстко регламентуюча сторони країна.

Не можна не відзначити, що не тільки працівникам потрібен захист - в договорі прописуються і права роботодавця, і відповідальність співробітників.

 

Що таке трудовий договір, Україна - що в ньому має бути?

 

Стандартний договір, який регулює правові відносини роботодавця і працівника, як правило, включає наступну інформацію:

  1. Коректні найменування сторін (ПІБ співробітника, найменування юридичної особи - роботодавця).
  2. Термін дії.
  3. Можливість продовження договору, умови продовження.
  4. Загальні положення договору.
  5. Зобов'язання працівника і роботодавця.
  6. Права працівника і роботодавця.
  7. Інформація про оплату праці працівника.
  8. Соціальні гарантії.
  9. Графік роботи.
  10. Можливість відряджень і оплата в такому випадку.
  11. Можливість отримання бонусів від роботодавця (премій, оплати навчання або стажування).
  12. Підстави для розірвання договору.
  13. Політика конфіденційності компанії.
  14. Дата укладення документа, підписи обох сторін.

Є деякі пункти, які вимагають особливо пильної уваги з боку співробітника. Якщо це індивідуальний договір, в вас зацікавлені, є сенс прописати детально такі речі:

  1. Інформацію про ваші обов'язки, компетенції в рамках вашої посади, особливості роботи і т.д.
  2. Якщо оплата вашої праці залежить від обсягу виконаної вами роботи, слід відразу домовитися і прописати наступне - який мінімальний обсяг роботи чекають щомісяця від вас, а також який мінімальний обсяг роботи компанія зобов'язується вам надавати. Це важливо, оскільки якщо він навіть теоретично може змінюватися з місяця в місяць, ви можете в будь-який момент опинитися і без роботи, і без грошей.
  3. Ті правила, які ви в межах вашої посади, компетенцій і обов'язків, повинні виконувати.
  4. Інформація про оплату праці. Сюди варто віднести і суму, і терміни оплати, і навіть спосіб.
  5. Інформацію про те, що ваша кваліфікація відповідає посаді, яку ви маєте намір зайняти.

 

Види трудових договорів, Україна

 

Вони відрізняються в залежності від цілей і термінів, а саме:

  1. Безстроковий.
  2. Терміновий.
  3. На конкретний обсяг робіт.
  4. Контракт.

Безстроковий укладається, коли вас наймають для постійного довгострокового співробітництва. Терміновий потрібен, коли співробітник потрібен ненадовго або лише і зовсім на конкретний невеликий період. На конкретний обсяг робіт договір потрібен, якщо компанії не потрібен постійно такий співробітник в штаті - їй просто необхідно отримати ряд послуг, робіт і т.д. все це коректно і офіційно оформити.

У контрактів же свої особливості: співробітник не може звільнитися за власним бажанням, зобов'язується відпрацювати конкретний термін, а також такий тип договору дає ряд переваг роботодавцю (більше підстав для розірвання для договору, найменші компенсаційні виплати на адресу співробітника і т.д.).

 

Які документи потрібні для оформлення договору?

 

Зазвичай це всього лише паспорт і трудова книжка. Також в ряді випадків можуть зажадати документи про здобуту освіту, медичні довідки чи інші документи.

До оформлення договорів потрібно ставитися серйозно - це давно не формальність, а ваш головний документ, який гарантує дотримання ваших прав.

Курс валют

Курс валют