arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Субсидії 2021, Україна - нові правила отримання для українців

Субсидії 2021, Україна - нові правила отримання для українців

В Україні виплата субсидій державою є серйозним видом соціальної підтримки населення, особливо з огляду на підвищення тарифів на різні комунальні послуги в останні роки. Для багатьох громадян ці суми стали в прямому сенсі непідйомними і тому для бюджетів сімей держави Україна субсидії давно стали ґрунтовною підмогою. Розповідаємо, хто їх може оформити в 2021 році, кому їх потрібно переоформляти, а кому ні, а також, що змінилося в правилах отримання субсидій з вересня.

 

Оформлення субсидії 2021, Україна - що змінилося в правилах?

 

Головне нововведення полягає в зміненому способі видачі субсидій. Ні для кого не секрет, що умови отримання субсидій Україна поступово змінювала і давно прагнула до того, щоб завершити процес монетизації цих виплат, тобто перевести їх повністю на виплату готівкою. Це сталося - тепер гроші від держави можна буде отримувати тільки на руки, і переводити їх постачальникам послуг, як це робилося раніше, більше не будуть.

Близько 2,5 млн. домогосподарств зможуть отримати перепризначення своєї субсидії без зайвого клопоту - воно буде виконано в автоматичному режимі, якщо домогосподарства отримували цю допомогу раніше в період опалювального сезону 2020-21 р. Але декому доведеться переоформляти все заново, а саме:

  1. Тим, хто отримував допомогу в безготівковій формі - це необхідно, щоб громадяни надали дані для виплати субсидій готівкою.
  2. Тим, хто отримував допомогу за місцем проживання, а не реєстрації - це стандартна вимога тепер, оскільки місце фактичного проживання на відміну від адреси прописки потрібно підтверджувати кожен раз.
  3. Тим, хто отримав раніше призначення субсидії без урахування зареєстрованих, але проживаючих окремо осіб. Буде потрібно надати актуальну інформацію про те, що ці особи і зараз не проживають з заявником або ж навпаки, повідомити, якщо вони відновили проживання за цією адресою.

 

Субсидія, Україна, 2021 - кому відмовлять?

 

Як і у випадку з усіма іншими видами соціальної допомоги, є обмеження, пов'язані з рівнем життя, багатства і т.д. Так відмовлять в отриманні субсидії, якщо:

  1. Ви купили квартиру, машину, ділянку або інший товар, призначений для тривалого використання вартістю понад 50 тис. гривень. Розглядаються покупки в період року, що передує тому, коли ви звертаєтеся за допомогою. Так, якщо це 2021 рік, інформацію будуть моніторити за 2020 рік.
  2. Ви маєте в своєму розпорядженні банківський депозит. Однак, під обмеження, звичайно, потрапляють не всі - лише ті, у кого накопичено понад 100 тис. гривень на такому рахунку.
  3. Ви купували валюту або продавали її, а також здійснювали купівлю і продаж банківських металів на 50 і більше тис. гривень.
  4. Ви задекларували відсутність будь-яких доходів або були за кордоном більше двох місяців.
  5. У вас заборгованість по оплаті комунальних послуг або ж виплат по аліментах тривалістю більше трьох місяців.
  6. Ви не повернули державі незаконно отриману вами субсидію за минулий період.
  7. У вас машина «молодше» 5 років з моменту випуску або 2 і більше авто, яким менше 15 років з моменту їх випуску.
  8. Ви ніколи не мали доходів, ніде не працювали, не вчилися і не оформляли при цьому статус безробітного.
  9. Площа вашої квартири перевищує позначку в 130 квадратних метрів, а якщо у вас будинок, то відмова наздожене вас, якщо його метраж більше 250 квадратів.

Документи для субсидії в 2021 році в Україні в кожному конкретному випадку просять за індивідуальним запитом в залежності від вашої ситуації. Звичайно, варто відразу взяти з собою паспорти і їх копії (всіх проживаючих), копії ідентифікаційних кодів, домову книгу або інший документ, що підтверджує кількість і особистості проживаючих в квартирі громадян, документи, що підтверджують доходи або їх відсутність.

Курс валют

Курс валют