arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Соцдопомога матерям одиначкам, Україна – розміри виплат, як оформити?

Соцдопомога матерям одиначкам, Україна – розміри виплат, як оформити?

Допомога одиноким матерям, як один із видів соціальної підтримки державою, існує давно. Проте за роки виплат українським жінкам цей вид допомоги теж зазнав серйозних змін, починаючи з періоду мізерних виплат, закінчуючи посиленням умов їх отримання. Як держава допомагає сьогодні, скільки платить, які умови висуває матерям, а також чи переглядатиметься допомога матерям одиначкам в Україні, розповідаємо у цій статті.

 

Кому відведені такі виплати?

 

Самотніми батьками в Україні можуть вважатися не лише жінки, а й чоловіки. Традиційно статус надається, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про одного із батьків або якщо він записаний зі слів матері.

Процедура оформлення метрики така, що якщо дитина народжена, наприклад, від чоловіка, з яким у шлюбі жінка не перебувала, спільного господарства не вела (тобто не перебувала у цивільному шлюбі) і не планує, батько відмовляється визнавати дитину тощо, у графу «Батько» ставиться або прочерк, або ПІБ батька, записане зі слів матері. З тією різницею, що прізвище батька у другому випадку вказується на прізвище матері дитини. Це важливо коректно оформити, оскільки соціальна допомога матерям-одиначкам призначається на підставі виписки з інформацією про другого батька.

Також самотнім вважається батько, який виховує дитину сам через смерть другого з батьків або позбавлення її/його батьківських прав. При цьому неважливо, чи були батьки дитини у шлюбі чи ні, оскільки обов'язки батьків щодо забезпечення своєї дитини є рівноцінними незалежно від того, ведуть вони спільне господарство чи ні.

 

Фінансова допомога одиноким матерям – як рахується?

 

Розмір виплати залежить від розміру доходу одинокого батька чи матері та становить різницю між середньодушовим доходом на члена сім'ї та встановленим розміром прожиткового мінімуму на дитину молодше 18 років. Розмір ПМ, у свою чергу, змінюється тричі на рік. Так на сьогоднішній день актуальні розміри ПМ, встановлені у липні 2021 р.

На дітей віком до 6 років:

  • з липня 2021 р. – 2013 грн.;
  • з грудня 2021 р. – 2100 грн.

На дітей віком від 6 до 18 років:

  • з липня 2021 р. – 2510 грн.;
  • з грудня 2021 р. – 2618 грн.

Допомога матері одиначці може не надаватися зовсім, якщо середньодушовий дохід сім'ї дорівнює або вищий за розмір актуального ПМ на дитину. При цьому понад рік тому кардинально змінилися правила надання допомоги, про це далі.

 

Що змінилося у правилах – у яких випадках призначається допомога матері одиначці в Україні?

 

Матері одиначки, чиїм дітям зараз по 10-11 років, ще застали ті часи, коли розмір виплат цієї категорії громадян був вкрай мізерним – платили близько 130 гривень на місяць, незалежно від розміру доходів. Тобто виплату отримували всі, але, на жаль, украй маленьку.

Дещо пізніше ситуація змінилася – держава стала жорсткіше перевіряти отримувачів соцдопомоги, виявляти численні випадки незаконного отримання виплат, коли жінки, наприклад, оформляли статус одиноких батьків, перебуваючи при цьому у цивільному шлюбі із батьком дитини. Однак, і розміри виплат підвищилися – сам принцип нарахування став таким, яким ми його зараз знаємо. Хтось став отримувати 500 чи 1000 гривень залежно від того, скільки не вистачало до розміру ПМ на дитину, а хтось і зовсім повний розмір прожиткового мінімуму – стільки платили одиноким мамам, які не працювали та не отримували доходу, наприклад.

Тепер же правила посилили – держава готова, як і раніше, підтримувати самотніх батьків, але тепер соц. допомога матерям одиначкам виплачується лише за умови, що мама працює та отримує якийсь дохід. Фактично ті матері, які не можуть пред'явити офіційні документи про дохід, просто втратили допомогу держави. Політика з цього питання зараз така – матері-одиначки, малозабезпечені сім'ї, претенденти на отримання субсидій тощо, повинні підтвердити дохід, хоч би яким він був, якщо вони є працездатними. Винятки можливі, якщо громадяни сплачують обов'язкові страхові внески у мінімальному розмірі або здійснюють догляд за інвалідом, людиною похилого віку тощо.

Курс валют

Курс валют