arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Найвигідніші рахунки для ФОПів

Найвигідніші рахунки для ФОПів

Рахунок для ФОП - це не просто необхідність, але саме той інструмент, з яким йому потрібно працювати щодня. Від умов обслуговування цього рахунку залежить почасти й заробіток, і ефективність підприємця, оскільки якщо він переплачує за якісь послуги або постійно стикається з технічними проблемами в найбільш незручний момент, про стабільну роботу не може бути й мови. Де відкрити рахунок для ФОП і не прогадати, розповідаємо в цій статті.

 

Відкриття рахунку для ФОП - які банки вам підійдуть?

 

Станом на 1 серпня 2021 року в Україні налічується 72 банки. Однак, цілком справедливо, що знає середньостатистичний українець від сили 3-5 з них, а якщо 10 або більше то це вже людина, чия робота пов'язана безпосередньо з фінансовою або банківською сферою.

Розглянувши всі банки з актуального в Україні переліку і їх пропозиції для ФОПів, ми задалися закономірним питанням. Чи потрібен рахунок у банку для ФОП в організації, яка не має великої кількісті відділень і банкоматів, не може запропонувати досить великого переліку послуг і т.д.? Ми прийшли до висновку, що шукати краще для себе рішення варто все ж в великих і відомих банках.

Причин на те декілька. По-перше, великий банк володіє достатніми ресурсами для максимально ефективної роботи над своїм сервісом і продуктами. По-друге, він надійніший і це значимий фактор для тих, хто тримає на рахунках великі суми. Ну і, нарешті, такі банки можуть запропонувати кращі технічні рішення своїм клієнтам і умови обслуговування, що не менш важливо. Уже за цими показниками багато банків просто неконкурентоспроможні, коли йдеться про продукти для ФОПів. При цьому більшість людей, відкривши розрахунковий рахунок для ФОП, користуються і іншими послугами банку. Відповідно, сервіс банку в цілому повинен бути максимально зручним і дешевим для клієнта.

 

Топ банківських рахунків для ФОПів в Україні

 

Якщо питанням, чи потрібен рахунок у банку для ФОП, ви вже не переймаєтесь, пора переходити до розгляду умов і підбору кращого варіанту. Визначальними факторами для нас стали умови обслуговування, дешеві комісії, а також зручність використання і мобільність продуктів. Ми вважаємо, що в 2021 році будь-який підприємець повинен мати можливість провести необхідні операції як з особистого офісу або домашнього кабінету, так і з пляжу або з кафе в парку, чи не так? Розповідаємо, які умови у 4-х топових українських банків і де краще відкрити рахунок для ФОП в Україні.

Для початку порівняємо ключові параметри, а це вартість відкриття рахунку, обслуговування, а також комісії за перекази на рахунки інших банків - це перше, на що завжди варто звертати увагу.

 

Банк/Параметр

Відкриття рахунку

Обслуговування

Комісія за перекази

ПриватБанк

Безкоштовно при відкритті онлайн і 100 грн. за відкриття у відділенні

125 грн./міс.

3 грн.

Альфа банк

1 грн.

100 грн./міс.

0 грн.

Ощадбанк

50 грн.

129 грн. міс.

2 грн.

Монобанк

0 грн.

0 грн./міс.

0 грн.

За даними Finadviser і сайтів банків станом на серпень 2021 р.

 

Звичайно, абсолютним лідером в цьому порівнянні стає Монобанк і його рахунок в банку для ФОП. Це не перша схвальна згадка даного банку в наших матеріалах - можна було б звинуватити нас в тому, що ми є амбассадором цього банку, проте це не так. Монобанк просто автоматично робить таким будь-який ресурс, який би розглядав банківські продукти. Воістину немає кращої реклами для банку, ніж нульові комісії.

 

Як відкрити розрахунковий рахунок для ФОП в топ-4 банках і який же краще?

 

Комісії та вартість обслуговування, звичайно, дуже важливі фактори, але не комісіями єдиними. Розбираємося в даних продуктах більш детально і вибираємо, в якому банку краще відкрити рахунок для ФОП у 2021 році.

 

Монобанк

 

Якщо ви хочете відкрити розрахунковий рахунок для ФОП в monobank, вам потрібно просто мати «Чорну карту» від цього банку і, відповідно додаток, оскільки рахунок відкривається саме через нього. Якщо карти у вас до сих пір такої немає, її можна замовити онлайн на сайті, через додаток, попередньо встановивши його і заповнивши анкету, а також просто купити в супермаркеті Novus або магазинах lifecell.

Власники такого рахунку від монобанк крім безкоштовних комісій отримують ще цілий ряд переваг, а саме:

  1. Можливість працювати і обслуговуватися повністю дистанційно. Абсолютно всі операції ви можете провести в своєму смартфоні в кілька торкань, завдяки супер зручному і інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу, де б ви не знаходилися.
  2. Будучи власником рахунку для ФОП, ви можете користуватися всіма іншими продуктами банку і керувати ними через один і той же додаток.
  3. У вас буде окремий бухгалтерський кабінет для цього рахунку, до якого ви зможете підключити ще два номери для його управління.
  4. Простий, зручний фінмоніторинг і валютний контроль.
  5. Вигідні умови по обміну валют.
  6. Ніяких обмежень за часом для операцій з валютних рахунків. Якщо в більшості банків цей час з 10:00 до 15:00, то Монобанк надає вам можливість продавати валюту цілодобово і в будь-який день тижня.

 

ПриватБанк

 

Відразу хотілося б відзначити, що не дуже нам симпатична гра банку з термінами, якими вони називають обслуговування і абонплату. На сайті банк заявляє, що зрізає ключові комісії для підприємців під нуль і в графі з щомісячним обслуговуванням дійсно стоїть нуль. Однак щомісяця банк знімає з вас так звану абонплату за пакет - 125 грн. Юридично не підкопаєшся, але фактично клієнт ПриватБанку тепер замість комісії за обслуговування картки сплачує за користування рахунком у рамках певного пакета. Не комільфо.

З точки зору зручності використання ПриватБанк, звичайно, теж досить мобільний і хороший - все можна зробити через той же додаток банку, яким користуються всі його клієнти. Однак час деяких платежів банк все одно обмежує - є чітко встановлений операційний час. Провести платіж поза ним приблизно до 19:00 ви зможете, але за це доведеться доплатити комісію в розмірі 0,2%.

 

Альфа Банк

 

І цей банк пішов тим самим шляхом - де відкрити рахунок для ФОП, як не в банку, який обіцяє 0 за обслуговування? І він не обманює, але надає вам платний пакет з щомісячною абонплатою. Правда, треба віддати належне Альфа банку - він настільки впевнений в якості послуг, що надаються і в тому, що підприємець буде задоволений досвідом співпраці, що дозволяє користуватися пакетом безкоштовно протягом трьох місяців.

З приємного. У пакеті Head для підприємців всі платежі по Україні проводяться безкоштовно, і це істотно для тих, у кого багато транзакцій за родом діяльності. На залишок від 20 тис. грн. нараховуються 3% - це теж приємний бонус від банку. Управляти рахунком можна через додаток Sense SuperApp, де б ви не знаходилися.

 

Ощадбанк

 

Банк, який раніше у більшості громадян асоціювався з ощадкасами і пенсіонерами, зараз є одним з найпопулярніших і сучасних, і у всіх процесах робить ставку на діджіталізацію.

Незважаючи на те, що за вартістю оформлення, обслуговування та комісіями він аж ніяк не найбільш вигідний, він залишається популярним у ФОПів, які вважають за краще мати доступ до рахунків і з ПК, і зі смартфонів, і в відділенні, якщо виникнуть труднощі. Відділень у банку дуже багато - так історично склалося. При цьому Ощадбанк сьогодні мало схожий на себе ж років п'ять-десять тому, наприклад - це сучасний заклад, готовий надавати послуги на такому ж високому рівні, як більш сучасні конкуренти.

 

Підсумуємо ...

 

У теорії будь-який з цих банків може надати ФОПам сервіс на належному рівні. Але ж ми так любимо економити, і чому б не робити це, якщо така можливість є? Анітрохи не зменшуючи заслуг банків-конкурентів, не можемо не відзначити, що і тут монобанк на сьогодні явний фаворит. А ось на другому місці, на наше скромне переконання, повинен бути Альфа Банк сьогодні - не можна не оцінити відсутність комісії за перекази по Україні, а також впевненість банку у тому, що вони створили досить комфортний та якісний продукт, з яким клієнт захоче залишитися після закінчення 3-х місяців безкоштовного використання.

Курс валют

Курс валют