arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Реструктуризація боргу – що це таке та як працює?

Реструктуризація боргу – що це таке та як працює?

Бувають випадки, коли людина не може погасити позику в суворо обумовлені терміни. Причини можуть бути різні і це не завжди пов'язано з фінансовими труднощами. У такому разі на допомогу приходить реструктуризація боргу. Що це таке? Як працює цей захід? У чому його вигода для позичальника? На ці та інші питання ви отримаєте відповіді прямо зараз, якщо ви приділите кілька хвилин свого часу прочитанню цієї статті до кінця.

 

Поняття реструктуризації

 

Реструктуризація боргу – це процедура внесення змін до умов вже існуючого кредиту, які заздалегідь обумовлюються між фізичною особою та кредитором. Примітно, що йдеться не лише про продовження строку погашення кредиту. Окрім пролонгації це поняття включає й низку інших заходів, а саме:

  1. Правки у графіку внесення платежів з метою повернення позики.
  2. Зміна грошових сум виплат (термін погашення залишається незмінним).
  3. Отримання позичальником платіжних канікул на термін, що обумовлюється між ним та кредитором в індивідуальному порядку.

У деяких випадках боржникам пропонується виплатити частину кредиту негрошовими активами (нерухомість, товарно-матеріальні цінності, обладнання). У рамках перегляду умов кредитор може скасувати або перенести за часом сплату штрафів та пені, що утворилися внаслідок невиконання умов за кредитним договором.

Згідно зі статистикою, реструктуризація боргу в банку застосовується до кредиту, який уже був простроченим. Крім того, прострочених платежів у даному випадку може бути кілька і кожен із них тягне за собою штрафні санкції та збільшення пені. Пропозиція про зміну умов кредитування – це перше, що може запропонувати позичальнику банківська установа у разі, якщо боржник вчасно не внесе кілька платежів поспіль за грошовою заборгованістю, що утворилася. Погоджуючись на це, позичальник повинен розуміти, що йому доведеться переплатити певну суму грошей, проте разом з цим у нього з'являється додатковий час, щоб відтягнути платіж та знайти потрібну суму на оплату боргу.

 

Як домовитися з банком про реструктуризацію боргу

 

Для оформлення цієї процедури позичальнику слід звернутися до банківської установи до кредитного менеджера та написати відповідну заяву. Потім банк має зробити аналіз ситуації і вже виходячи з отриманих даних, ухвалити рішення. Зазвичай, заявка розглядається протягом десяти робочих днів. При цьому позичальнику слід пред'явити такі документи:

  1. Паспорт громадянина України.
  2. Документ, з якого вдасться підтвердити трудову зайнятість фізичної особи.
  3. Довідку про доходи.
  4. У разі реструктуризації заставного кредиту необхідно додатково додати документи на об'єкт застави.

 

Що означає реструктуризація боргу позичальнику: очевидні вигоди

 

Перевага такої процедури для боржника в першу чергу полягає в тому, що він може позбутися стресу та постійної напруги, яка супроводжувала його весь цей час. Разом з цим з'являється можливість продумати свої подальші дії щодо виплати кредиту та подумати, де можна взяти кошти на його погашення. Вчасно оформивши реструктуризацію, можна уникнути передачі заборгованості колекторам або ще гірше – відкриття провадження виконавчою службою. Досягти цього вдається за рахунок анулювання простроченого боргу за попередньою позикою з подальшим його перенесенням у тіло нового кредиту.

Тепер ви знаєте, що таке реструктуризація боргу, які документи потрібні для її оформлення і які вигоди вона несе для позичальника, який бажає не тільки позбутися постійної напруги, але й повернути кредитну позику законним шляхом, без колекторів і судових розглядів.

17 січня 2022 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют