arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Робота за кордоном – як працювати безпечно та легально, які фахівці потрібні?

Робота за кордоном – як працювати безпечно та легально, які фахівці потрібні?

Заробіток за кордоном – це можливість отримувати більше грошей, ніж у рідній країні. Однак, щоб вийти на стабільну зарплату, потрібно обдумано підійти до вибору виду діяльності, який дозволить добре заробляти. Тож давайте поговоримо про те, як знайти роботу за кордоном, які професії найзатребуваніші і який пакет документів слід зібрати для легального працевлаштування.

 

Особливості самостійного пошуку роботи

 

Займаючись пошуком особисто, потрібно в першу чергу звернутися за допомогою до друзів та знайомих, які раніше працювали або зараз працюють за кордоном та можуть поділитися своїм досвідом пошуку відповідних пропозицій та вакантних місць. Слід у них уточнити про деталі, що вас цікавлять, запитати, яка пропонується легальна робота за кордоном для дівчат і для чоловіків, чи є можливість працевлаштуватися сімейним парам з дітьми. Заради справедливості важливо уточнити, що інформація від знайомих – це лише їхня суб'єктивна думка, тому виключно на неї під час вибору місця роботи не слід спиратися. Якщо все-таки вдалося знайти відповідний варіант з урахуванням особистих вимог і переваг, тоді рекомендується звернути увагу на кілька особливостей, а саме:

  1. Вивчити досьє компанії, що пропонує працевлаштування.
  2. Перевірити, як давно компанія на ринку послуг та пропонує свою допомогу у працевлаштуванні. Найкраще, якщо цей термін становитиме від 10 років і більше, адже часто можна натрапити на фірми-одноденки, що працюють не більше ніж півроку. Їм довіряти не слід у жодному разі.
  3. Дізнатися, чи є окрім контактних номерів телефонів реальна адреса компанії, а потім промоніторити, чи дійсно за такою адресою зареєстрована та перебуває конкретна організація.
  4. Отримати інформацію щодо того, чи компанія сприяє отриманню візи, чи допомагає оформити документи в посольстві, перекласти необхідні документи мовою тієї країни, в якій пропонується легальна робота за кордоном і як швидко все це робиться.

Важливо: офіційне працевлаштування можливе лише в тих країнах, з якими влада України уклала договір про взаємне працевлаштування. Зокрема, йдеться про такі держави як:

  • Польща;
  • Литва;
  • Молдова;
  • Вірменія;
  • Португалія;
  • Словаччина;
  • В'єтнам.

Цей список може розширюватися, тому рекомендується стежити за новинами, якщо думки відправитися на роботу за кордон відвідують вас все частіше.

 

Які документи потрібні для виїзду за кордон на роботу

 

  1. Для офіційного працевлаштування претенденту потрібно надати:
  2. Паспорт громадянина України.
  3. ІПН.
  4. Закордонний паспорт.
  5. Дипломи та посвідчення про здобуту освіту.
  6. Трудову книжку із записами з попередніх місць роботи.
  7. Фотокартки розміром 3,5 см на 4,5 см (80% фотографії має припадати на зображення особи).
  8. Сертифікати, що можуть підтвердити підвищення кваліфікації спеціаліста.
  9. Посвідчення водія міжнародного зразка (для водіїв).

Додатково можуть знадобитися інші документи – довідка про несудимість, санітарна книжка, довідка з наркологічного диспансеру. Залежно від сфери діяльності, роботодавець може попросити пред'явити диплом про профільну освіту або рекомендаційні листи з попереднього місця роботи.

 

Найпопулярніші професії для роботи за кордоном

 

Згідно з останніми статистичними даними, більшість країн відчувають потребу в людях робітничих спеціалізацій. До найбільш затребуваних сфер праці для мешканців України за кордоном належать:

  1. Будівництво.
  2. Ресторанно-готельний бізнес (офіціанти, покоївки).
  3. Добувна промисловість.
  4. Сільське господарство (особливо у сезон збирання врожаю).
  5. Легка промисловість (швачки, фасувальники, пакувальники).

Користуються попитом і різнороби, вантажники, касири, сантехніки, інженери, медичні працівники, IT-фахівці. Вибір вакансій безпосередньо залежить від конкретної країни та особистих уподобань того, хто перебуває у пошуку роботи за кордоном.

Ознайомившись із кожним пунктом цієї статті, у вас більше не виникатиме питань щодо того, як влаштується на роботу за кордоном, та яку сферу діяльності вибрати для отримання гідної заробітної плати.

Курс валют

Курс валют