arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Перевірка кредитної історії онлайн - як це зробити, скільки коштує?

Перевірка кредитної історії онлайн - як це зробити, скільки коштує?

Перевірка кредитної історії - це перше, що роблять банки або МФО перш, ніж видати кредит клієнту, що звернувся. Згідно зі статистикою, 80% відмов у видачі кредитної позики якраз і відбувається у зв'язку із зіпсованою кредитною історією. Що ж мають на увазі під цим поняттям? Саме на це запитання ми і намагатимемося відповісти у цій статті.

 

Що таке кредитна історія та кредитний рейтинг

 

Кредитна історія – це дані про всі кредити позичальника, які також включають інформацію про дисципліну погашення кредитних боргів. Ці відомості Українське бюро кредитних історій (УБКІ) отримує від таких організацій, як:

  • банки;
  • кредитні спілки;
  • лізингові та страхові компанії;
  • інші фінансові інституції.

Натомість існує й таке поняття як кредитний рейтинг. Він є певним індикатором платоспроможності позичальника та його можливості своєчасно вносити платежі під час погашення позики. Підвищення кредитного рейтингу відбувається внаслідок погашення кредиту своєчасно. Про його зниження доводиться говорити у разі прострочення щомісячних платежів за кредитом чи утворення заборгованості. Не найкращим чином на цей показник впливає і наявність безлічі кредитів, одночасно оформлених у кількох різних банках.

 

Для чого потрібна перевірка кредитної історії, Україна

 

Вивчати свою кредитну історію періодично рекомендується всім без винятку фізичним особам. Це допоможе:

  1. Отримати повну інформацію про кредитний рейтинг.
  2. Запобігти нарахуванню відсотків за вже закритою кредитною позикою (стосується тих випадків, коли кілька неоплачених копійок кредиту перетворюються на значну суму протягом кількох років).
  3. Перевірити, чи не оформили шахраї кредитну позику на ім'я фізичної особи.

У базі даних Українського бюро кредитних історій інформація про кредитні історії зберігається протягом десяти років (відлік починається з моменту закриття кредитного боргу). Якщо позика не погашена, то відомості про неї зберігаються необмежений час.

 

Перевірка кредитної історії онлайн: найголовніші способи

 

Найпростіший спосіб перевірки – перейти на сайт УБКІ (Українське бюро кредитних історій). У базі даних представлено понад 68 000 000 кредитних історій. Перевірити можна в режимі онлайн або дочекавшись відповіді бюро на E-mail. Щоб виконати цю процедуру дистанційно, потрібно зібрати та надіслати такий пакет документів:

  1. Копію паспорта.
  2. Копію ІВН.
  3. Заява на кредитний звіт.

Безкоштовна перевірка кредитної історії пропонується лише один раз на рік. Вартість кожного наступного запиту – 50 UAH. Платно для використання доступні інші сервіси, серед яких:

  1. Додаток «Кредитна історія» УБКІ (спеціально розроблений для IOS Android).
  2. Інтернет-банкінг Privat24 (скористатися може клієнт будь-якого банку за умови, що дані про нього вже є в базі УБКІ).

Щоб перегляд рейтингу та кредитної історії став доступним без обмежень, можна налаштувати підключення послуги «СтатусКонтроль». Після цього фізичній особі будуть доступні всі звіти про кредити. У разі змін у кредитній історії клієнт буде проінформований за допомогою SMS-повідомлення. Замовити таку послугу можна за фіксованою вартістю 500 гривень на рік.

 

Як виконується перевірка кредитної історії МБКІ

 

Ще один спосіб перевірки – за допомогою переходу на сайт Міжнародного бюро кредитних історій (МБКІ), база даних якого налічує понад 20 млн. кредитних історій. Для отримання кредитного звіту в онлайн-режимі достатньо залишити відповідну заявку на сайті. Вартість обробки заявки – 25 UAH. Також є можливість замовити доставку звіту поштою або кур'єрською службою.

Після переходу на сайти УКБ (Українське кредитне бюро) та ПВБКІ (Перше всеукраїнське бюро кредитних історій) також може бути виконано перевірку кредитної історії людини. У першому випадку послуга коштуватиме 50 грн., а у другому – 36 грн. Щоб здійснити перевірку безкоштовно, слід попрямувати до офісу ПВБКІ та надати оригінали своїх документів. В УКБ послуга на безкоштовній основі пропонується лише один раз на рік.

Курс валют

Курс валют