arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Споживчі кредити - навіщо потрібні, особливості, нюанси

Споживчі кредити - навіщо потрібні, особливості, нюанси

Споживчий кредит - це вид позики, що видається переважно фізичній особі для придбання споживчої продукції або послуг. Перш ніж укладати такий тип договору, рекомендується уважно ознайомитися з його особливостями, а також дізнатися тонкощі цього виду кредитування, щоб уберегтися від можливих неприємних наслідків в майбутньому.

 

Види споживчих кредитів

 

В даний час виділяють два основних типи - цільовий і нецільовий. Цільовий кредит береться для придбання конкретного виду товару (меблі, побутова техніка, електроніка). Якщо позичальник не уточнює, якою саме буде майбутня трата отриманих в кредит грошей, то це - нецільове кредитування. Ці два види кредиту відрізняються між собою розміром процентної ставки - для цільового кредитування вона зазвичай на порядок нижча.

Порівняно новим видом кредитування вважається експрес-кредит. У більшості випадків він видається в онлайн-режимі і не вимагає відвідування позичальником банківського або будь-якого іншого закладу. До головних недоліків такого типу кредитування слід віднести невелику суму кредиту і високу процентну ставку. Це не найбільш вигідний споживчий кредит.

Споживчий кредит може відрізнятися за термінами. Зазвичай вони залежать від того, хто виступає в ролі кредитодавця. Наприклад, для МФО короткостроковим вважається кредит, виданий на період до 30 днів. Для банківських установ короткострокові кредити - це позики, видані до року. Від тривалості кредитування безпосередньо залежить розмір відсоткової ставки - чим більше термін, тим нижче ставка, тобто найнижчий відсоток за споживчим кредитом встановлюється на найбільш довгострокові кредити. У деяких випадках можуть спостерігатися виключення, тому дуже важливо завжди уважно вивчати умови конкретної організації, яка видає позику.

 

Головні умови, обов'язкові для виконання при отриманні кредиту

 

Правила отримання споживчого кредиту можуть відрізнятися в залежності від організації, яка буде виступати в якості кредитодавця. Однак можна виділити кілька загальних правил кредитування, а саме:

  1. Надання документів. Йдеться про паспорт громадянина України з позначкою про реєстрацію, а також заяву на отримання споживчого кредиту.
  2. Підтвердження ​​свого доходу. В даному випадку мова не йде про документальне підтвердження розміру стипендії, заробітної плати або пенсії, однак повідомити про свій дохід одержувач кредиту повинен. Від цього залежить сума кредиту, яку може видати банк або МФО.
  3. Оформлення страховки. У багатьох кредитних договорах можна знайти пункт про необхідність страхування предмета застави, життя або здоров'я позичальника. Згідно із законодавством, людина має право відмовитися від виконання цієї умови, але разом з цим подібне страхування сприятиме значному зниженню можливих ризиків, які можуть виникнути після взяття кредиту (збереження закладеного майна на випадок, якщо людина залишиться без роботи і не зможе своєчасно і в повному обсязі оплачувати кредит).

 

Вибір споживчого кредиту: на що звернути увагу?

 

Перш ніж оформляти кредитний договір, слід:

  • оцінити свої можливості і зробити необхідні розрахунки щодо потрібної суми кредиту і термінів кредитування (з урахуванням процентної ставки і можливих додаткових платежів);
  • дізнатися повну вартість кредиту (з урахуванням ставки, страховки або плати за випуск кредитної карти);
  • дізнатися і порівняти умови кредитування в різних установах, щоб розуміти, де найнижчі ставки по споживчих кредитах.

Що стосується останнього пункту, то завжди потрібно пам'ятати, що крім загальних умов видачі споживчого кредиту банком, ломбардом або МФО (з ними можна ознайомитися на сайті організації або в офісі) завжди передбачений набір індивідуальних вимог. Саме від них залежать сума і терміни кредитної позики і суми щомісячних платежів разом з оплатою відсотків. Всі пункти індивідуальних умов в обов'язковому порядку повинні бути узгоджені між позичальником і кредитодавцем, щоб уникнути розбіжностей і виникнення претензій один до одного в майбутньому.

Курс валют

Курс валют