arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Популярні афери з кредитами - як не потрапити на гачок?

Популярні афери з кредитами - як не потрапити на гачок?

Кредитними аферистами постійно вигадуються нові способи обману простого населення. Щоб не потрапити на гачок, потрібно бути не тільки дуже пильним, але й обізнаним із цього питання. Саме тому пропонуємо вам розібратися у тому, які можуть бути афери з кредитами в Україні та що потрібно зробити для того, щоб не опинитися на гачку у шахраїв.

 

Топ-5 найпопулярніших схем шахрайства із кредитами

 

На сьогоднішній день однією з найпоширеніших шахрайських схем вважається так звана допомога з кредитом у приватного брокера. У цьому випадку шахраї підкуповують потенційну жертву, стверджуючи, що здатні надати їй допомогу в оформленні позики, незважаючи на відсутність офіційної роботи, погану кредитну історію або навіть купу боргів. Один з варіантів подальшого розвитку ситуації полягає у вимозі внести передоплату за послуги, що надаються, або інші супутні витрати. Після цього шахрай ще нетривалий проміжок залишається на зв'язку, а потім зв'язатися з ним немає можливості.

Також можливий інший сценарій розвитку подій, коли аферисти починають збирати паспортні дані або копії документів для того, щоб нібито допомогти оформити кредит. Якщо в першому випадку жертва зазнає фінансових втрат (зазвичай шахраї в якості передоплати просять внести невеликі грошові суми), то у другому вони можуть, наприклад, взяти в позику більшу суму, скориставшись паспортними даними, наданими їм жертвою. Опинившись у такій ситуації, перше і єдине правильне рішення – це звернутися до поліції із заявою, а також до самої компанії, щоб ініціювати перевірку позики службою безпеки. Крім того, важливо перевірити свою кредитну історію, щоб з'ясувати, чи немає таких позик в інших компаніях і вчасно вжити заходів.

 

Обман на надання додаткового договору на підпис: що робити жертві?

 

В останні роки приватні кредитори, які в принципі не викликають до себе особливої ​​довіри, все частіше вдаються до нової схеми шахрайства. Її суть зводиться до того, що позичальнику під час видачі кредиту додатково підсовують ще один документ на підпис - договір про купівлю-продаж нерухомості (може бути заміський будинок, квартира чи будь-який інший тип житла). До таких афер з кредитами найчастіше залучаються пенсіонери, адже їм під час розмови найпростіше дати «зайвий» документ для підпису.

Щоб не потрапити на такий гачок, потрібно дотримуватися кількох простих правил:

  1. Уважно вивчати будь-яку документацію, яка потребує вашого підпису.
  2. Звертатися за кредитом лише до перевірених банківських організацій та МФО.
  3. Ставши жертвою кредитних шахраїв, слід одразу ж направити звернення до суду для того, щоб оскаржити так звану угоду.

 

Порука як один з видів шахрайства

 

Випадки, коли українці стають поручителями із чужих кредитів, навіть не підозрюючи про це, на жаль, стають масовими останнім часом. На практиці це виглядає так: шахрай оформляє на законних підставах кредит, а сторонню людину (його контактні дані зазвичай знаходяться через інтернет, соціальні мережі або іншими способами) призначає поручителем. Коли зловмисник зникає, за справу беруться колектори та одразу ж починають шукати зв'язок із поручителем. Що ж у такому разі робити особі, на яку поклали обов'язки поручителя незаконним шляхом? Головне і найперше – жодної паніки. Потім потрібно вимагати від колекторів надання реквізитів оформленого договору поруки. У ньому мають бути зазначені такі відомості:

  • місце видачі кредиту;
  • дата;
  • назву фінансової організації;
  • ПІБ боржника.

Наступний крок – перевірка даних про себе у реєстрі боржників та реєстрі судових рішень. Це дозволить переконатися, чи справді існує такий борг і чи розпочалася процедура виконання судового рішення. Договір поруки – це документ, який має бути складений письмово і є підставою для поруки. Якщо на ньому немає вашого підпису як поручителя, то про жодні обов'язки щодо повернення кредиту з вашого боку не може бути й мови.

Вище розглянуто лише кілька афер із кредитуванням, хоча постійно з'являються нові методи обману. Тільки навчившись стежити за своїми документами, не викладаючи їх копії в інтернет і завжди уважно вивчаючи будь-яку документацію, яку видають на підпис, вдасться не стати жертвою шахраїв та захистити свої права.

3 листопада 2021 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют