arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Пенсії в інших країнах – скільки платять пенсіонерам за кордоном?

Пенсії в інших країнах – скільки платять пенсіонерам за кордоном?

Пенсії в інших країнах світу, особливо в Європі та США, часом справді дуже відрізняються від українських. Але на скільки, який рівень життя можуть собі дозволити пенсіонери в цих країнах, і чого їм вартувало заробити ці пенсії? Розбираємось і розповідаємо, чи так за кордоном жити добре?

 

Пенсії в інших країнах – чому французи часто старіють в інших країнах?

 

Вік виходу на пенсію у Франції стандартний для Європи – 65 років для жінок та 67 років для чоловіків відповідно. Ось тільки середня пенсія тут становить близько 1000 євро. Це чимало, безперечно. Але й не так багато для комфортного життя у Франції, особливо якщо пенсіонер проживає в Парижі чи іншому великому місті, а не десь у провінції. Саме тому французьких пенсіонерів часто можна зустріти по всьому світу, зокрема в країнах, де та сама середня 1000 євро є більш серйозною сумою, ніж у Франції.

Тут важливо також зазначити, що тривалість життя у французів досить висока і у свої 65-67 років вони зовсім не в такій поганій фізичній формі, як пенсіонери в Україні, а тому радо мандрують та насолоджуються життям на пенсії. Якщо розмір пенсії не дозволяє робити це у Франції, вони не без задоволення пізнають світ і вирушають до інших країн.

Щоб отримати свою максимальну пенсію француз має відпрацювати майже 40 років. При цьому розмір пенсії залежатиме від середнього заробітку громадянина за 25 років із відпрацьованих 40, протягом яких його дохід був найвищим. Від цього середнього значення французу на пенсії сплачуватимуть половину. Якщо ж стаж у нього менший, то за кожен невідпрацьований квартал від цієї суми забиратимуть 1,25%. Також є спеціальна накопичувальна система, в якій при наборі певної кількості балів передбачені різні надбавки. Однак, як бачите, пенсія в інших країнах дістається зовсім не так легко, як здається.

 

Японія

 

Ось де працювати довго вигідно, так це в Японії. Тут дуже високі пенсії, в середньому близько 2000 доларів, хоча для дійсно комфортної старості, за словами самих японців, вистачить і половини.

Японська пенсія може бути професійною – аналогом нашої за старістю, коли пенсію отримують ті, хто працював і просто сплачував податок. Але також є і державна – цю пенсію отримують ті, хто ті були самозайнятими та добровільно сплачували державі внески у розмірі близько 150 доларів на місяць. Також японцям виплачують одноразову допомогу, коли вони йдуть на пенсію.

Вік виходу пенсію у Японії дорівнює 65 рокам. Але саме тут починається найцікавіше. Можна вийти на пенсію і раніше, але тоді японець отримуватиме лише 70% від заслуженої ним пенсії. А от якщо він працюватиме, наприклад, до 70 років, мінімально належна йому ставка збільшиться до 142%. У середньому японці живуть 80 років, а часом і набагато довше, що найкраще відображає їхній рівень життя та медицини. А тому багато хто дійсно продовжує працювати і після 65 років – вони розуміють, що на пенсії зможуть собі практично ні в чому не відмовляти.

 

США

 

Тут гідні пенсії – середня досягає 1500 доларів. При цьому важливо розуміти, що вартість життя в США та ціни на більшість товарів та продукти істотно нижчі, ніж у розвинених країнах Європи. Відповідно і купівельна спроможність американського пенсіонера значно вища.

Звідки такі пенсії? Все просто – державі працюючий американець платить 15% податку, з яких він віддає лише 7,65%, а ще 7,35% платить за нього його роботодавець. Свою частину внеску американець може направити до державного чи недержавного фонду – це, по суті, така собі накопичувальна частина. Ці гроші не лежатимуть мертвим вантажем, не покриватимуть чиїсь потреби, не знецінюватимуться тощо, вони працюватимуть на майбутнього пенсіонера, і сума регулярно бути збільшуватися на певний відсоток протягом усіх років до виходу цієї людини на пенсію. Це хороший приклад того, як певне регулярне «утримання» із заробітної плати протягом багатьох років при грамотному підході забезпечує громадянам гідну старість.

Курс валют

Курс валют