arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Оформляємо допомогу з безробіття в Україні - розміри виплат, документи, правила

Оформляємо допомогу з безробіття в Україні - розміри виплат, документи, правила

Допомогу по безробіттю Україна, як і будь-яка інша держава, виплачує в обов'язковому порядку, якщо громадянин, який втратив роботу, раніше працював офіційно і виплачував страхові внески. Як отримати таку допомогу, які для цього потрібні документи і як розраховується розмір допомоги в кожному конкретному випадку, розповідаємо в цій статті.

 

Кому видається і на яких умовах?

 

Отримати допомогу можна за умови, що ви втратили роботу і не маєте інших джерел заробітку, а також перебуваєте в активному пошуку роботи і готові приступити до неї найближчим часом.

Безпосередньо статус безробітного громадянин отримує відразу ж - в перший же день реєстрації в Центрі зайнятості. Для цього потрібно просто подати відповідну заяву та надати пакет документів. Також встати на облік, як і раніше, можна за допомогою додатку або порталу «Дія». Допомогу виплачують двічі на місяць або ж раз на місяць, якщо безробітний висловив свою згоду на це.

 

Скільки платять?

 

Оскільки дану допомогу виплачують громадянам, які втратили роботу і дохід, відповідно, то і розмір передбачуваної виплати в кожному окремому випадку відрізняється в залежності від того, яким був розмір заробітної плати у людини, а також, який у нього за плечима трудовий стаж. У виграші в даному випадку, звичайно, виявляються ті, у кого була чиста біла зарплата на хорошу суму. Ось чому приховувати доходи не завжди вигідно - суми «в конверті» враховуватися не будуть.

В цілому ж підрахунок проводиться так - безробітний отримує якусь частку від розміру своєї колишньої зарплати, а саме:

  • якщо за плечима у нього стаж до 2 років - 50% від розміру його середньої зарплати;
  • якщо стаж від 2 і до 6 років - 55%;
  • 6-10 років - 60%;
  • більше 10 років - 70%.

 

Наприклад:

 

Ірина має робочий стаж тривалістю 7 років. Її середній місячний заробіток з урахуванням всіх надбавок і премій становить 8 000 грн. Зі стажем тривалістю 7 років вона повинна отримувати 60% від розміру своєї середньої зарплати - це значить, що розмір допомоги для неї складе 4 800 грн.

Однак тим, у кого була дуже велика зарплата до моменту втрати роботи, на такі ж великі суми, на жаль, сподіватися не варто - максимальна допомога по безробіттю не може бути більшою, ніж чотирикратний розмір прожиткового мінімуму, передбаченого на поточний момент для працездатних осіб.

Наприклад, зараз такий ПМ дорівнює 2 379 грн. (з липня 2021 г.). Це означає, що більше ніж 9 516 грн. (4 х 2 379 грн.) безробітний від держави отримувати не може.

У той же час є і мінімальний розмір допомоги. Мінімальну допомогу по безробіттю Україна платить тим громадянам, у яких:

  • стаж протягом останнього року налічує менше 6 місяців. Розмір виплати для них вкрай скромний - всього 650 грн .;
  • трохи вище допомога у тих, чий стаж за останній рік все ж перевищив позначку в 6 місяців - їм платять по 1 800.

До слова, таку ж мінімальну виплату дають і вчорашнім студентам, які тільки закінчили навчання і шукають свою роботу вперше, а також внутрішньо переміщеним особам, які через поспішний переїзд не в змозі документально підтвердити розміри своїх колишніх доходів.

 

Як довго проводяться виплати?

 

Звісно, призначену допомогу не платять нескінченно - максимальний термін тривалості виплат протягом 2-х років становить 360 днів. При цьому з часом розмір виплат знижується:

  • протягом перших 90 днів перебування в статусі безробітного громадянин отримує 100% від розміру призначеної допомоги;
  • в наступні 90 днів платять вже менше - 80% від допомоги;
  • і нарешті, до кінця можливого терміну здійснення виплат платять вже по 70% від допомоги, яка була призначена спочатку.

 

Які документи потрібні?

 

Залежно від вашої конкретної ситуації набір документів може дещо відрізнятися, однак базовий набір паперів, які просять у всіх, краще відразу прихопити з собою, а саме:

  1. Ваш паспорт або ID карта.
  2. ІПН.
  3. Ваша трудова або ж цивільно-правовий договір, на підставі якого ви працювали і отримували дохід.
  4. Довідка про ваш середній заробіток на останньому місці роботи, якщо ваш стаж за останній рік становить не менше 6 місяців.
  5. Документи про здобуту вами освіту.
  6. Якщо ви військовозобов'язаний, буде потрібно пред'явити військовий квиток.
  7. Реквізити вашого банківського рахунку.

Цікаво, що навіть будучи безробітним, громадянин може оформити позику на карту, наприклад, якщо йому терміново знадобилися гроші до дати наступної виплати. У своїх анкетах МФО вказують і варіант «Безробітний» при виборі соціального статусу, і «Допомога...» при виборі виду доходу. Це ще один плюс в сторону офіційного працевлаштування - навіть без роботи ви отримуєте, по суті, нехай і тимчасовий, але стабільний і офіційний дохід від держави і залишаєтеся цікавими кредиторам. Хоча не можна не відзначити і того, що суму позики вам можуть і зменшити.

Курс валют

Курс валют