arrow
Кредитні продукти
Кредитні продукти
Корисна інформація

Необанки України

Необанки України

Буквально місяць тому на ринок остаточно увірвався вже сьомий за рахунком необанк - Банк Власний Рахунок. Популярність мобільних банків зростає і це не дивно, адже в сучасному світі всі віддають перевагу простоті, економії часу і коштів. А умови по багатьом продуктам у нео-банків і справді вигідніші, ніж у традиційних. Давайте познайомимося ближче і розберемося в усіх фішках онлайн-банків.

 

Що необхідно знати про необанки?

 

Необанк - тип банку, який надає свої послуги онлайн в цифровому вигляді. На відміну від стандартних банків він не має фізичних відділень і філій. Однак залежності від банків все-таки не вдалося уникнути, адже більшість мобільних банків (а в нашій країні взагалі усі) працюють на базі традиційних, використовуючи ліцензії останніх.

Розвиток онлайн-банків відбувся відносно нещодавно, спершу в США і Європі, а згодом необанкінг охопив і весь світ. І це не дивно, адже розвиток цифрових технологій, зручність і функціональність посприяли значному поширенню мобільних банків. А пандемія і зовсім дала неймовірний поштовх і збільшила швидкість розвитку даного сегмента в десятки разів.

Якщо говорити про Україну, то на сьогоднішній день у нас налічується всього 7 необанков і з'явилися вони в основному за останні два роки. Давайте дізнаємося детальніше всі нюанси і особливості кожного з онлайн-банків.

 

А моно?.. – mono

 

Знайомо? Саме так звучить найпопулярніший слоган першого мобільного банку в Україні - monobank. Запущений ще в кінці 2017 року на сьогоднішній день цей онлайн-банк займає лідируючі позиції. Так до початку 2021 року банк увійшов до топ-3 і заробив бронзу з кредитування фіз. осіб, поступившись лише Приватбанку і Альфі. А в сфері депозитів впритул наблизився до топ-10.

Такий успіх обумовлений вірною стратегією, оптимальною продуктовою лінійкою, зручним застосунком та простотою користування. Завдяки чому кількість користувачів невпинно збільшується і вже перейшла позначку в 4 мільйони.

На даний момент в лінійку продуктів monobank входять 5 карт: стандартна чорна, дві картки преміум сегменту - Platinum і IRON, біла карта без кредитного ліміту і навіть дитяча. Не забуло керівництво monobank і про бізнес сегмент і влітку минулого року було запущено обслуговування рахунків ФОП. Крім того користувачам банку доступні депозити, спеціальна система накопичення - банка, можливість оформити поліс ОСЦПВ (ОСАГО) і багато іншого. Як ми бачимо, monobank не тільки в рази випереджає своїх конкурентів у сфері необанкінгу, але і не дає спуску традиційним банкам, багато в чому навіть випереджаючі останні.

 

На спорті із sportbank

 

Після приголомшливого успіху monobank поява конкурентів була питанням часу. Так в кінці 2019 року був запущений новий необанк - sportbank. Автори проекту не захотіли бути копією monobank і пішли іншим шляхом, зосередивши свою увагу на спортивній аудиторії і зайняли відповідну нішу.

Як і слід було очікувати такого ж успіху і підйому, який спостерігався у першого мобільного банку України чекати не довелось, проте кількість користувачів зростала і продукт сподобався аудиторії.

Сьогодні sportbank має в своєму арсеналі лише одну карту, з можливістю встановлення кредитного ліміту і підключення накопичувального рахунку. На даному етапі одного продукту достатньо, мета керівництва не залучити всіх поголовно, а залишатися в одному сегменті і розвивати його. Адже фішка банку саме в спрямованості на спортивну нішу, так клієнти банку мають підвищений кешбек на товари в категорії "Спорт", додаткові фішки і привілеї від партнерів, що дозволяє sportbank користуватися попитом у певної аудиторії.

 

“О, банк!”

 

Саме так звучить найменування третього цифрового банку в нашому огляді. О.bank був представлений широкій аудиторії на початку 2020 року. На відміну від своїх попередників це не повноцінний необанк, а окремий мобільний застосунок створений IdeaBank для своїх клієнтів під окремим брендом - О.bank.

Скористатися послугами мобільного банкінгу можуть як діючі клієнти IdeaBank так і нові, оформивши О.карту через додаток. На даний момент крім карти клієнти можуть також оформити депозит прямо в додатку, а ось з кредитом готівкою доведеться почекати. Зараз дана послуга доступна лише на сайті IdeaBank або через телефони call-центрів.

 

Коммуналка з todobank

 

Початок 2020 року подарував нам не один, а цілих два нових необанка із різницею релізу всього в пару місяців. Як і попередній банк, todobank був створений не як окремий проект, а як доповнення до банку МЕГАБАНК у вигляді мобільного застосунку.

Відмінними рисами todobank виступила можливість оплати комунальних платежів без комісії і навіть нарахування кешбеку в розмірі 1% на даний вид операцій для власників карти банку. А також можливість скористатися застосунком для вільної оплати за комуналку використовуючи карту будь-якого банку.

 

Легке життя з izibank

 

На початку 2021 року було завершено бета-тестування нового необанка і оголошено про повноцінний запуск izibank. Націлений здебільшого на молоду аудиторію, цей фінтех продукт не забув і про клієнтів, які ще не встигли випробувати банківські застосунки конкурентів, а саме на жителях регіонів, що допомогло активно наростити клієнтську базу з моменту запуску.

Крім оформлення карти і депозиту izibank може похвалитися кастомізованою аналітикою витрат, фінансовим плануванням, персоніфікацією віртуальних карт, сплатою штрафів і багатьма іншими фішками.

 

NEOBANK для бізнесу чи все ж для всіх?

 

Буквально півроку тому було оголошено про запуск першого необанка, націленого в першу чергу на обслуговування юридичних осіб та ФОП - NEOBANK для бізнесу. Поки що офіційного релізу не було, проте вже зараз можна пройти реєстрацію на передзамовлення і одним із перших випробувати такий довгоочікуваний продукт.

Однак керівники проекту вирішили не зупинятися лише на бізнес сегменті і цього літа був представлений ще один продукт - NEOBANK для всіх. Клієнтам банку надається для вибору відразу дві картки NEOCARD і LITECARD (лімітована цифрова карта), а також можливість відкриття депозиту.

 

Власний Рахунок

 

Тепер не тільки програма лояльності, а й повноцінний банк. Так на початку цієї осені з'явився банк на базі програми лояльності "Сільпо" від Fozzy Group. Це сьомий за рахунком необанк в нашій країні. І хоча конкуренція ще не настільки велика, але "зачепити" користувачів все ж завдання не з легких.

Банк Власний Рахунок (БПР) вирішив не вигадувати велосипед і зосередився на готовій аудиторії - клієнтах мережі супермаркетів "Сільпо", а саме на користувачах програми лояльності. Карта БПР може похвалитися підвищеним кешбеком і спеціальними пропозиціями у партнерів банку, а також стандартним кешбеком в розмірі 1%. Витратити накопичені бали клієнти Банку Власний Рахунок зможуть в мережі супермаркетів "Сільпо" за тією ж схемою, що і звичайні бонуси за однойменною програмою лояльності. Ще однією фішкою карти став спеціальний накопичувальний рахунок - "Назбіратус", який дозволяє акумулювати кошти на будь-які цілі під 7% річних.

 

Характеристики основних продуктів українських необанков

 

Необанк

Умови кредитування

Кешбек

Депозит / Накопичувальний рахунок

Відкриття та обслуговування рахунків ФОП

monobank

до 100 тис. грн;

37,2% річних;

пільговий період до 62 днів

до 20%

до 10%

безкоштовно

sportbank

до 100 тис. грн;

58,4% річних;

пільговий період до 62 днів (до 120 перший пільговий період)

10% на товари категорії "Спорт"

до 20% на всі інші категорії

до 7%

послуга відсутня

О.bank

до 200 тис. грн;

58,8% річних;

пільговий період до 62 днів (до 120 перший пільговий період)

10-30% на підписки сервісів

Google і Apple;

до 5% - всі інші транзакції

до 9,5%

послуга відсутня

todobank 

до 200 тис. грн;

56% річних;

пільговий період до 62 днів

1% на всі транзакції

послуга відсутня

послуга відсутня

izibank

до 200 тис. грн;

36,96% річних;

пільговий період до 62 днів

1% - на всі транзакції;

2% - на вибрані категорії

до 9,75%

послуга відсутня

NEOBANK

до 150 тис. грн;

39% річних;

пільговий період до 62 днів

1% з оплат товарів і послуг

до 9,25%

безкоштовно

Банк Власний Рахунок

до 100 тис. грн;

36% річних;

пільговий період до 62 днів

1% на всі категорії;

підвищений відсоток на спеціальні пропозиції партнерів

до 7%

послуга відсутня

 

Підведемо підсумки

 

Значний приріст необанків відбувся буквально за останні два роки і вирватися на п'єдестал стає все складніше. Сьогодні вже нікого не здивуєш кешбеком або пільговим періодом, як ми з вами вже побачили, умови за цими параметрами не сильно відрізняються у різних банків. Тепер настав час виділятися за рахунок інноваційних рішень, нетипової спрямованості продукту і спрощення умов отримання і користування продуктами.

Курс валют

Курс валют